Κυριάκος Μητσοτάκης: Στήριξη της κυβέρνησης στην εγχώρια βιομηχανία και τη μεταποίηση

by Expertnews.gr

Στα Οινόφυτα στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ικανοποίησή για το γεγονός ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή του πλαισίου των υψηλών δασμών.

 

Αναλυτικά:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, στα Οινόφυτα.

Μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος για μια πολύ ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε.

Επανέλαβα, με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στη βιομηχανική περιοχή, το ενδιαφέρον της κυβέρνησής μας για τη στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, ένα ενδιαφέρον το οποίο μεταφράζεται απτά, μέσα από την προτεραιοποίηση την οποία δίνουμε στις βιομηχανικές και μεταποιητικές επενδύσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Αλλά και ένα ενδιαφέρον το οποίο αποτυπώνεται μέσα από ένα συνολικό σχέδιο στήριξης της βιομηχανίας, είτε αφορά το κόστος της ενέργειας είτε αφορά εκκρεμότητες οι οποίες έχουν να κάνουν με τη χωροταξία είτε αφορά τη διευκόλυνση της εξαγωγικής δράσης των επιχειρήσεών σας είτε αφορά την ενίσχυση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής, έτσι ώστε αυτή η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση να μετατραπεί σε μία οργανωμένη βιομηχανική περιοχή.
Θα έλεγα ότι αυτή η συζήτηση αποκτά και μία ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον μεγάλων γεωπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Trump αποφάσισε χθες μία προσωρινή αναστολή του πλαισίου των υψηλών δασμών τους οποίους είχε επιβάλλει σε μία σειρά από χώρες, με την εξαίρεση, προφανώς, της Κίνας.

Και να εκφράσω και πάλι την ελπίδα μου ότι θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μία συμφωνία η οποία να είναι αμοιβαία επωφελής, και γιατί όχι να μην καταλήξει σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να διευκολύνουμε ουσιαστικά το εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση στέκεται έμπρακτα δίπλα στη βιομηχανία, αναγνωρίζει το πολύ σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε. Ξέρουμε ότι η βιομηχανία δημιουργεί πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Είμαστε πια μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, στην οποία η ανεργία μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα και θέλουμε να στρέψουμε και περισσότερους νέους ανθρώπους προς τη βιομηχανία και τη μεταποίηση.
Και αυτό, προφανώς, αφορά και τη συνεργασία την οποία θα πρέπει να έχουμε για τις καινούργιες εκείνες δεξιότητες τις οποίες η βιομηχανία πια απαιτεί, έτσι ώστε να ευθυγραμμίσουμε ακόμα καλύτερα τις δικές σας ανάγκες με την αγορά εργασίας για να μπορούμε να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει ώστε να φτάσουμε σύντομα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και αυτές οι επενδύσεις θέλουμε να είναι επενδύσεις στις οποίες η βιομηχανία και η μεταποίηση θα παίζουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, Πάνος Λώλος, ανέφερε:

«Είχαμε τη χαρά και την τιμή σήμερα, ως Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος, να φιλοξενήσουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ευχαριστούμε πάρα πολύ, δεδομένου ότι, εξ όσων γνωρίζω, είναι και η πρώτη επίσκεψη Πρωθυπουργού σε περιφερειακό βιομηχανικό σύνδεσμο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Συζητήσαμε αναλυτικά όλα τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τη βιομηχανία, όχι μόνο σε περιφερειακό, αλλά εθνικό και διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι τα μέλη μας είναι οι κυριότεροι εθνικοί πρωταθλητές, εξαγωγικά και βιομηχανικά, για τη χώρα μας.

Νομίζω ότι μετά τη σημερινή συνάντηση μπορούμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι ότι το πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα της βιομηχανίας στην οικονομία και στη χώρα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο στο μέλλον».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην κινητροδότηση των επενδύσεων με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων με αιχμή τον Αναπτυξιακό Νόμο, την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την προώθηση νέων υποδομών μεταφορών, την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και ειδικότερα ζητήματα σχετικά με το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινοφύτων.

NEWS