Κυριάκος Μητσοτάκης : Πρόθεσή μου είναι, μία φορά τον μήνα κατ’ ελάχιστον, να περιοδεύει στην ελληνική Περιφέρεια

by Expertnews.gr

Με την επίσκεψη στον δήμο Ιωαννιτών, ολοκληρώθηκε το βράδυ η περιοδεία  του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο. Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε στο δημοτικό μέγαρο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, με τον οποίο είχαν συνάντηση 45 λεπτών, κατά την οποία συζήτησαν ζητήματα που αφορούν την περιοχή.

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι είχε μια εξαιρετική ενημέρωση, ότι μαζί με το κλιμάκιο των υπουργών που τον συνόδεψε στην περιοδεία του είναι γνώστες των προβλημάτων, και υπογράμμισε «ότι προσβλέπει σε μία τακτική και ουσιαστική συνεργασία».

Παράλληλα, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Ελισάφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι ο δήμαρχος, κατά τη συνομιλία τους, αναγνώρισε τις παρεμβάσεις από την κυβέρνηση καθώς, όπως μετέφερε ο πρωθυπουργός, διευκολύνουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και απαλύνουν τα προβλήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι ξεκίνησε την προεκλογική του περιοδεία από την Ήπειρο, και δήλωσε ότι τιμά την προεκλογική του δέσμευση για επαφές με την Περιφέρεια, ενώ υπογράμμισε ότι πρόθεσή του είναι, μία φορά τον μήνα κατ’ ελάχιστον, να περιοδεύει στην ελληνική Περιφέρεια.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Βίτσα των Ιωαννίνων προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα για την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO. Πρόκειται για πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2014 από τον Κώστα Τασούλα και την Λίνα Μενδώνη που χθες συνόδευαν τον πρωθυπουργό (τότε είχαν διαφορετικές ιδιότητες). Σημείωσε ότι τον Φεβρουάριο 2021 θα κατατεθεί στον Οργανισμό ο τελικός φάκελος, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Συνομιλώντας με τους κατοίκους ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο συνολικό πλαίσιο των παρεμβάσεων για να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες. Υπογράμμισε ότι “μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ νωρίτερα από ότι είχαμε πει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε εξειδικευμένες παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται, όπως στις ακριτικές περιοχές και τα απομακρυσμένα νησιά για να μείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους”.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και ξεναγήθηκε στα έργα αποκατάστασης της αρχικής μορφής του μνημείου. Λίγο μετά δήλωσε: “Πήγαμε στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ένα μοναδικό χώρο που δυστυχώς το επισκέπτονται μόνο 50.000 άνθρωποι τον χρόνο. Δεν είναι αυτή η εικόνα που θέλουμε. Θέλουμε να αναδειχθούν τα πολιτιστικά μνημεία και να συνδεθούν με την τουριστική ανάπτυξη, έχουμε σχέδιο για τον τόπο σας, ξέρουμε πως θα το κάνουμε πράξη”.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να δώσει έμφαση στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα επισκέφθηκε και το αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Βελλά στα Ιωάννινα. Το αγρόκτημα που συνδυάζει την επαγγελματική εκπαίδευση με την περιβαλλοντική μέριμνα, ενώ ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων στις εγκαταστάσεις της Μονής που φιλοξενούν και ιερατική σχολή.

Αναφέρθηκε στις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων που ρίχνουν τις τιμές και νοθεύουν την ποιότητα είπε: “Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων θα αντιμετωπιστεί στην ρίζα του…Θα χρησιμοποιήσουμε και την σύγχρονη τεχνολογία αλλά και θα εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους…”.

Η περιοδεία έκλεισε το βράδυ με τη συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ με τον οποίο συμφώνησαν στην γόνιμη και επικοδομητική συνεργασία προς όφελος των πολιτών.NEWS