Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κίνα σε νέα εποχή, ο Πειραιάς το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης

by Expertnews.gr

Τη σπουδαιότητα της διμερούς συνεργασίας με την Κίνα σε όλους τους τομείς υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ενώ έδωσε έμφαση στη σπουδαιότητα των πολιτισμών των δύο χωρών συνολικά για την ανθρωπότητα. 

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών είναι θερμότερες από ποτέ και η εμπιστοσύνης μας δεδομένη. Η συνεργασία ανιοχτή σε πολλούς νέους παραγωγικούς ορίζοντες. Οι λαοί μας φορείς σπουδαίων πολιτισμών, που σφράγισαν την πορεία της ανθρωπότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

«Οι πολιτισμοί μας αναλαμβάνουν τώρα ένα ρόλο σπάνιο και πολύτιμο. Να μεταγγίσουν δικαιοσύνη, μέτρο και αρμονία στις ταραγμένες σχέσεις των καιρών μας. Να αντιπαραθέσουν τη σοφία τους στις εντάσεις» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε την εκτίμηση της Αθήνας για τη στήριξη της Κίνας όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση.

«Τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι, ανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Ανοίγουμε έναν δρόμο, που σύντομα θα γίνει λεωφόρος, καθώς η συνεργασία θα ενισχυθεί σημαντικά» υπογράμμισε. 

Ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης 

O πρωθυπουργός σημείωσε πως θα επισκεφθεί με τον πρόεδρο Σι τις εγκαταστάσεις της Cosco, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης, όπως τη χαρακτήρισε. «Ο στόχος μας είναι κοινός. Ο Πειραιάς να μην γίνει απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, αλλά ίσως και της Ευρώπης» τόνισε, προσθέτοντας πως ενεργοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών η Ελλάδα γίνεται βασική πύλη, το σημείο εκκίνησης του σινο- ευρωπαϊκού δρόμου. 

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε την έλευση δύο κινεζικών τραπεζών στη χώρα, τόνισε ότι προσβλέπουμε σε αύξηση των Κινέζων τουριστών στη χώρα στους 500.000 έως το 2021, ενώ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συμφωνίας για την προστασία των έξι ελληνικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων η φέτα, στην κινεζική αγορά. 

Στο γεύμα που θα παραθέσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ θα παρακαθίσουν από ελληνικής πλευράς:

-Nίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών

-Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού

-Στέλιος Πέτσας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

-Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού

-Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού

-Γιώργος Προκοπίου, Εφοπλιστής

-Μελίνα Τραυλού, εφοπλίστρια

-Πάνος Λασκαρίδης, εφοπλιστής

-Μιχάλης Λεμπιδάκης, επιχειρηματίας

-Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

-Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

-Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, επιχειρηματίας


NEWS