Kύπρος: Μια ιταλική φρεγάτα ‘αψηφά’ τον τουρκικό στόλο

by Expertnews.gr

«Kύπρος. Μια ιταλική φρεγάτα ‘αψηφά’ τον τουρκικό στόλο», αυτός είναι ο τίτλος άρθρου στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica με την υπογραφή του Gianluca Di Feo, που στον υπότιτλο σημειώνει «Από την Παρασκευή το σκάφος του πολεμικού ναυτικού βρίσκεται στην περιοχή για να «προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα». Ακριβώς όπου ο στόλος του Ερντογάν συνεχίζει να ψάχνει για πετρέλαιο στις περιοχές με κοιτάσματα που έχουν ανατεθεί στην Eni».

«Μια χαμηλού προφίλ και μεγάλης απήχησης κίνηση. Ένα δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι ένα ιταλικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή, στην πιο τεταμένη περιοχή στη Μεσόγειο, για την «προστασία των εθνικών συμφερόντων». Πράγματι, η Τουρκία, έχει ξαναρχίσει από τον περασμένο Οκτώβριο τις πετρελαϊκές έρευνες στα ανοιχτά της νήσου, σε μια περιοχή που ανατέθηκε στην Eni και τη γαλλική Total. Και τα εξορυκτικά πλοία της Άγκυρας έχουν αναλάβει θέσεις υπό την προστασία του τουρκικού στόλου. Η Κύπρος και η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκαν, ζητώντας την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία αντέδρασε στέλνοντας δύο στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή. Η κυβέρνηση Conte παρέμεινε σιωπηλή.

Γραμμή που τήρησε επίσης την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Τρίπολη που επαναπροσδιορίζει τα θαλάσσια σύνορα στην κεντρική Μεσόγειο, αλλάζοντας ουσιαστικά τους χάρτες και αγνοώντας την ύπαρξη της Κρήτης και της Κύπρου. Ο νέος Σουλτάνος επανέλαβε ότι ήθελε να συνεχίσει την αναζήτηση υδρογονανθράκων. Μια πρωτοβουλία που επικρίθηκε από όλους, από τις ΗΠΑ έως τη Ρωσία, η οποία ώθησε την Αθήνα να απελάσει τον Πρέσβη της Λιβύης. Μόλις τη Δευτέρα, ο ΥΠ.ΕΞ. Luigi Di Maio δήλωσε: ‘Οι συμφωνίες αυτές δεν είναι απολύτως νόμιμες για εμάς, είναι ένα απαράδεκτο γεγονός ότι δύο κράτη – η Τουρκία και η κυβέρνηση της Λιβύης – αποφασίζουν ποια είναι τα όρια των χωρικών υδάτων’.»

«Εν τω μεταξύ η ιταλική Άμυνα ανέλαβε δράση: μία από τις φρεγάτες Fremm τελευταίας γενιάς, μπήκε στο λιμάνι της Λάρνακας την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για «μια επιχείρηση περιπολίας στην Α. Μεσόγειο για να δηλωθεί το παρόν και να εποπτευθούν οι θαλάσσιοι χώροι, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σε προστασία του εθνικού συμφέροντος’. Ή των παραχωρήσεων για το πετρέλαιο που έχει κάνει η κυβέρνηση της Κύπρου στην Eni”.

To άρθρο συνεχίζει με το περιστατικό του πλοίου Saipem και την δράση της τότε κυβέρνησης Gentiloni. Σημειώνεται ότι τις ερχόμενες ημέρες η φρεγάτα Martinengo θα διεξάγει ασκήσεις με το ναυτικό «φίλα προσκείμενων χωρών» και εικάζεται ότι πρόκειται για το ναυτικό Ελλάδας και Κύπρου, ενώ παρατηρείται ότι δεν είναι σαφές για πόσο διάστημα θα παραμείνει η ιταλική φρεγάτα στην περιοχή. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, αναφέρεται, πρόκειται για «δραστηριότητα στο πλαίσιο της ναυτικής διπλωματίας και του διαλόγου μεταξύ των χωρών της περιοχής, με τις οποίες η Ιταλία διατηρεί σημαντικές πολιτικο-οικονομικές και βιομηχανικές σχέσεις.».

Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα στην Άγκυρα, υπογραμμίζει το άρθρο: «αν είναι να έχουμε επίσημη παρουσία, είμαστε έτοιμοι» και γι αυτό το λόγο, όπως σημειώνεται, επελέγη ένα εκ των πλέον οπλισμένων πλοίων του ιταλικού στόλου. Μένει να δούμε την αντίδραση του Erdogan, σημειώνει το άρθρο που υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. ότι η χώρα του δεν επιθυμεί συγκρούσεις αλλά σκοπεύει να προστατέψει τα πλοία της. Επισημαίνεται ότι στην περιοχή βρίσκονται δύο πλοία της Άγκυρας και ότι η ένταση είναι μεγάλη. Το άρθρο συνοδεύει φωτογραφία από το μαχητικό Έλληνα πιλότου που έχει στο στόχαστρο ένα εκ των τουρκικών πλοίων: θα αρκούσε να πατήσει ένα πλήκτρο, σχολιάζει ο δημοσιογράφος.

 

Σε άλλο άρθρο της διαδικτυακής έκδοσης της ίδιας ε/φ με τίτλο «Λιβύη, εκείνοι οι 5.000 Τούρκοι στρατιώτες έτοιμοι να εισέλθουν. “Αν η κυβέρνηση μας ζητήσει, θα αναπτύξουμε τους στρατιώτες μας”» και υπότιτλο «Πρόεδρος Ερντογάν: “Δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν”. Η απάντηση της Τουρκίας στους Ρώσους μισθοφόρους που έστειλε ο Πούτιν για να υποστηρίξει τον στρατηγό Haftar» σημειώνεται η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, καθώς η συμφωνία που υπεγράφη με την κυβέρνηση Serraj κάνει λόγο και για «στρατιωτική συνεργασία». Παρατίθεται ο πρόεδρος Ερντογάν και οι δηλώσεις του για ετοιμότητα της Τουρκίας να αναπτύξει στρατιώτες στη Λιβύη αν η κυβέρνηση της χώρας της το ζητήσει και τις διευκρινίσεις του ότι πρόκειται για 5.000 στρατιώτες. Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στην εμπλοκή ξένων δυνάμεων στον πόλεμο στη Λιβύη και παρουσιάζει τις παρατάξεις και τους υποστηρικτές τους (Εμιράτα και Αίγυπτος στηρίζουν το στρατηγό Haftar).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές περί τους 300 άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων βρίσκονται ήδη στην περιοχή μεταξύ Τρίπολης και Misurata, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις για την πρόθεσή του να εξηγήσει στον Ρώσο πρόεδρο τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τον στρατηγό Haftar. Γίνεται αναφορά σε σημερινή συνάντηση μελών της ιταλικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Π/Θ, του ΥΠ.ΕΞ., του ΥΠ.ΑΜ. και της ΥΠ.ΕΣ. με θέμα τη Λιβύη και παρατίθεται Ιταλός διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με τον οποίο «το να εμπιστευόμαστε μόνο τη διαμεσολάβηση των Η.Ε. είναι επικίνδυνο γιατί ο Haftar με τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Εμιράτα είναι σε θέση να σαμποτάρει το οποιοδήποτε βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός. Και χωρίς να υπάρχει ανακωχή θα συνεχίσει να επιτίθεται αρκεί να έχει στρατιώτες, μισθοφόρους, αεροσκάφη που τα ξένα κράτη εξακολουθούν να του προσφέρουν απλόχερα».NEWS