Κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της ΕΕ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σώματος των Επιτρόπων στην Κύπρο

by Expertnews.gr

Καλωσορίζω θερμά την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, μια μόλις εβδομάδα μετά την τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας [του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)].

Η σημερινή σας επίσκεψη, μαζί με ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει ιδιαίτερη ουσιαστική σημασία και, ανάμεσα σε άλλα, επιβεβαιώνει και τη στενή μας συνεργασία τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας.

Η Προεδρία μας λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο σύνθετων προκλήσεων, αλλά και αυξημένων, δικαιολογημένων θα έλεγα, προσδοκιών από τους Ευρωπαίους πολίτες. Και σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από αυτήν τη συλλογιστική, θα εργαστούμε ως έντιμοι διαμεσολαβητές και αξιόπιστοι εταίροι, με σαφή προσανατολισμό στα αποτελέσματα και με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που μάς αναλογεί. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από την πολύ στενή μας συνεργασία με την Επιτροπή, όπως φυσικά και με τους άλλους θεσμούς, θα επιτύχουμε απτά, συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος της Ένωσης και των πολιτών της, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της στρατηγικής αυτονομίας, της στρατηγικής ανεξαρτησίας της Ένωσής μας.

Κυρίες και κύριοι,

Κατά τη διάρκεια των σημερινών συναντήσεων, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά το πρόγραμμα προτεραιοτήτων της Προεδρίας μας, παράλληλα και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εργασιών της Επιτροπής για το 2026. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχουν ουσιαστικές συγκλίσεις σε στόχους που θέλουμε να πετύχουμε, σε στόχους και σε συγκεκριμένες δράσεις που θα προωθήσουμε από κοινού τους επόμενους μήνες.

Θέλω να είμαι συγκεκριμένος.

Πρώτον, η ενίσχυση της άμυνας, της ασφάλειας και της ετοιμότητας της ΕΕ. Συμφωνήσαμε ότι μια ισχυρή Ευρώπη πρέπει να διαθέτει τα μέσα και τα εργαλεία, για να προστατεύει πρωτίστως τους πολίτες της και να διασφαλίζει την ενεργειακή και οικονομική της ασφάλεια. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την πρόοδο που σημειώθηκε το 2025 υπό την ηγεσία της Προέδρου της Επιτροπής και του Προέδρου του Συμβουλίου με σημαντικά εργαλεία όπως το SAFE, καθώς επίσης και για τη στρατιωτική κινητικότητα, και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα στη σημαντική δουλειά που έχει γίνει, περνώντας πλέον –αυτό είναι το σημαντικό– στο στάδιο της υλοποίησης. Η Προεδρία μας θα προωθήσει την έγκριση των σχεδίων των κρατών μελών στο πλαίσιο του SAFE, στη βάση φυσικά των σχετικών συστάσεων της Επιτροπής. Παράλληλα, στο μεταναστευτικό, θα εργαστούμε, ώστε να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, για το οποίο μάλιστα θα πραγματοποιηθεί και Άτυπη Υπουργική Σύνοδος, εδώ στην Κύπρο, τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, ως νησιωτικό κράτος μέλος της EE, σε μια περιοχή που απειλείται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή, θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία τόσο στη θαλάσσια όσο και στην υδατική ασφάλεια.

Δεύτερον, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ενόψει και του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12 Φεβρουαρίου, που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην ανταγωνιστικότητα. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη ενίσχυσης της Ενιαίας Αγοράς, της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της καινοτομίας, και η Προεδρία μας θα συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή για την προώθηση πρωτοβουλιών για μείωση της γραφειοκρατίας, για απλοποίηση της νομοθεσίας και ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τρίτον, συζητήσαμε τον διεθνή ρόλο της EE και τη σημασία μιας Ευρώπης, η οποία είναι ανοικτή στον κόσμο. Και στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω το πρώτο σημαντικό παραδοτέο που είχαμε το πρώτο δεκαήμερο της Προεδρίας μας, την έγκριση της συμφωνίας της ΕΕ-Mercosur, μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, συζητήσαμε φυσικά και για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου συμφωνούμε ότι πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας για την EE. Η Προεδρία μας θα προωθήσει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον πολιτικό διάλογο, ενισχύουν τη συνεργασία με τα κράτη της περιοχής, σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, η μετανάστευση και η περιφερειακή ασφάλεια και, σε αυτό το πλαίσιο, πολύ καθοριστική θα είναι η συμβολή της Επιτροπής και στη διευρυμένη συνάντηση που προγραμματίζουμε να γίνει στην Κύπρο, τον Απρίλιο, με συμμετοχή ηγετών της περιοχής, για την παρουσίαση των πρώτων συγκεκριμένων έργων, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μεσόγειο.

Τέταρτον, ανταλλάξαμε απόψεις για την κοινωνική συνοχή και την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών, δεδομένου ότι η οικονομική πρόοδος πρέπει να συνοδεύεται από κοινωνική δικαιοσύνη. Η Προεδρία μας θα συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή για την προώθηση πολιτικών που προάγουν την ισότητα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και, στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η υλοποίηση, μέσω συγκεκριμένων δράσεων και του Σχεδίου Προσιτής Στέγασης, που παρουσίασε πρόσφατα η Πρόεδρος της Επιτροπής και που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της Άτυπης Υπουργικής Συνόδου, που θα γίνει στην Κύπρο, τον Μάιο.

Πέμπτον, συζητήσαμε τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ). Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να έχουμε έναν στρατηγικό προϋπολογισμό που αντικατοπτρίζει τις νέες προτεραιότητές μας, όπως αυτές που προανέφερα –την άμυνα, την ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα– χωρίς να παραγνωρίζει σημαντικές, παραδοσιακές αν θέλετε, πολιτικές όπως η συνοχή και η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και η Κύπρος θα εργαστεί εντατικά, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και να παραδώσουμε ένα ώριμο διαπραγματευτικό πλαίσιο στην Ιρλανδική Προεδρία.

Κυρίες και κύριοι,

Πέραν του προγράμματος των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας, σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με την Πρόεδρο της Επιτροπής για την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη ένταξη στη ζώνη Schengen. Ευχαρίστησα την Πρόεδρο για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Επιτροπή και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ουσιαστική πρόοδο και την ένταξή μας το 2026. Kαι φυσικά συζητήσαμε, ενημέρωσα την Πρόεδρο, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις προσπάθειες μας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Είναι σημαντικό και γι’ αυτό και ανταλλάξαμε απόψεις και θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια την Πρόεδρο της Επιτροπής για την απόφασή της για τον διορισμό του κ. Hahn ως Ειδικού Απεσταλμένου της, που, αν θέλετε, είναι και μια ξεκάθαρη ένδειξη του ενδιαφέροντος της ΕΕ στο Κυπριακό.

Κλείνω, εκφράζοντας εκ νέου τις πολύ θερμές μου ευχαριστίες και στην Πρόεδρο, αλλά και στο Σώμα των Επιτρόπων για την ουσιαστική στήριξη της Επιτροπής στην Κυπριακή Προεδρία και να εκφράσω τη βεβαιότητα για μια άριστη, για μια πάρα πολύ παραγωγική συνεργασία.

NEWS