Κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας και Κύπρου για την ενίσχυση της πολιτικής των επιστροφών

by Expertnews.gr

Κοινή πρωτοβουλία για την ενίσχυση της πολιτικής των επιστροφών (μεταναστών) της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναλάβουν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Την πρωτοβουλία αυτή ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί στους δημοσιογράφους σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της διμερούς συνάντησής τους σήμερα στην Αθήνα. Όπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, «είναι η στιγμή σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Από την ανταλλαγή απόψεων που είχαμε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτή θα είναι μια πρωτοβουλία που θα ήταν και σε ενδιαφέρον όλων των μελών της ΕΕ να τη στηρίξουν» και προσέθεσε ότι συγκεκριμένες πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου υπογράμμισε ότι «οι επιστροφές είναι ένα μεγάλο θέμα που ταλανίζει την ΕΕ. Θα δουλέψουμε με συγκεκριμένες προτάσεις, ούτως ώστε η ίδια η ΕΕ, ο ίδιος ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να είναι πιο αποτελεσματικός, ώστε να μπορέσουμε πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε αυτό τον πολύ σημαντικό πυλώνα του μεταναστευτικού».

Ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε ότι η διμερής αυτή συνάντηση έγινε στην Ελλάδα, «γιατί θέλουμε από κοινού να υπογραμμίσουμε την ανάγκη της συνεργασίας για το θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος δύο κρατών που πραγματικά είναι το ευρωπαϊκό σύνορο στην ανατολική Μεσόγειο και που γι’ αυτό αντιμετωπίζουν πρώτα το ωστικό μεταναστευτικό κύμα».

Ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε από την πλευρά του το προσφυγικό-μεταναστευτικό «ένα εθνικό θέμα και για την Κύπρο και για την Ελλάδα» και οι δύο χώρες «οφείλουν να συνεργάζονται, να έχουν αγαστή συνεργασία, να έχουν κοινές θεσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προτείνουν κοινές πολιτικές στην Ευρώπη». Επ’ αυτού ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε: «Οι προκλήσεις είναι κοινές, τα προβλήματα μεγάλα, το ζήτημα σύνθετο. Όλα αυτά μάς υποχρεώνουν, πέραν όλων των άλλων που μας φέρνουν κοντά -Ελλάδα και Κύπρο-, να εργαστούμε για να ενισχύσουμε το συντονισμό μας, τη συνεργασία μας και τις κοινές μας πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ, ώστε πια να καταθέσουμε με θετικό τρόπο τη δική μας συμβολή σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση για μία νέα, αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ».

Η σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών είχε και δύο «πρωτιές» για τον κ. Κουμουτσάκο: Ήταν η πρώτη διμερής συνάντησή του με τη νέα του ιδιότητα, του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και η πρώτη που έγινε στο νέο του γραφείο, που στεγάζεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί είχαν σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ενημέρωση των δύο κυβερνητικών παραγόντων από την Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης σχετικά με τα συστήματα επιτήρησης και τα επιχειρησιακά μέσα στην περιοχή.
NEWS