ΗΠΑ: Το υπ. Εμπορίου δεν θα δημοσιοποιεί οικονομικά δεδομένα όσο διαρκεί το shutdown

by Expertnews.gr
HPA-SUTDOWN

Δεν θα δημοσιεύονται τα οικονομικά δεδομένα που συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης αναστολής λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, έγραψε χθες Τετάρτη η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη μια εκπρόσωπό του.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δημοσιοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα στοιχεία για δείκτες-κλειδιά, από το ΑΕΠ ως τον πληθωρισμό, τα ατομικά εισοδήματα και τις δαπάνες, τις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και τις πωλήσεις νέων κατοικιών. Τα στοιχεία αυτά παρακολουθούν στενά τόσο επενδυτές, όσο και αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής.

Το υπουργείο «είναι κλειστό», αναφέρει ανακοίνωση στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου του. «Οι ιστότοποι του υπουργείου Εμπορίου δεν θα ενημερώνονται μέχρι νεοτέρας», προστίθεται.

Στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου είχε επισημάνει ότι η δημοσιοποίηση των δεδομένων για τις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών, που επρόκειτο να γίνει σήμερα, θα αναβληθεί για όσο διαρκεί το shutdown, η μερική αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.

Άλλα δεδομένα η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται να αναβληθεί είναι τα αναθεωρημένα στοιχεία για τις οικοδομικές άδειες, αλλά και μια έκθεση για τους πρόδρομους οικονομικούς δείκτες, όπως το ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών, που επρόκειτο να γίνει σήμερα.

Το shutdown βρίσκεται πλέον στην έκτη του συναπτή ημέρα, με τον Τραμπ να λέει ότι θα περιμένει όσο χρειαστεί για να εξασφαλίσει το κονδύλι 5 δισεκ. δολαρίων από τα χρήματα των φορολογούμενων που απαιτεί για τη χρηματοδότηση του Τείχους που θέλει να εγερθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Στο ρεπορτάζ της η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ανέφερε πάντως ότι το υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί στοιχεία που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται, όπως είναι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, οι εκθέσεις για την απασχόληση και δεδομένα για τον πληθωρισμό.

Μια τηλεφωνική κλήση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο υπουργείο Εμπορίου για να ζητήσει σχόλιο από κάποιον εκπρόσωπο του έμεινε αναπάντητη.

Πηγή: http://www.amna.gr
NEWS