ΗΠΑ: Ο Μάικ Τζόνσον επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

by Expertnews.gr

Στην πρώτη ψηφοφορία  ο Μάικ Τζόνσον δεν πέτυχε την επανεκλογή του.

  • Τον Ρεπουμπλικανό Μάικ Τζόνσον υπερψήφισαν 216 βουλευτές
  • Τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Χακίμ Τζέφρις υπερψήφισαν 215 βουλευτές
  • Τρεις ψήφοι -προερχόμενες από τις τάξεις των Ρεπουμπλικανών- εστράφησαν σε άλλα μέλη, καταψηφίζοντας ουσιαστικά τον υποψήφιο του κόμματός τους.

Το αποτέλεσμα ήταν εξ’ αρχής αβέβαιο, δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή (219 έναντι 215 βουλευτών).

Δύο από τους τρεις Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που είχαν καταψηφίσει τον Μάικ Τζόνσον, τον υποψήφιο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, άλλαξαν την ψήφο τους μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Ως αποτέλεσμα, ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής από την πρώτη ψηφοφορία, με ψήφους 218 υπέρ έναντι 215 κατά.

Ο Τζόνσον επανεξελέγη στο αξίωμα αφού οι δύο βουλευτές άλλαξαν γνώμη, έπειτα από μισή ώρα διαπραγματεύσεων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν οριακά τη Βουλή, έχοντας 219 βουλευτές, έναντι 215 για τους Δημοκρατικούς.

NEWS