Ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός

by Expertnews.gr

(Ξένη Δημοσίευση) Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (3Δ) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (3Α) συνομιλούν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019, στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων, στο Παρίσι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά από σήμερα στο Παρίσι, τον κύκλο των συναντήσεων του με ξένους ηγέτες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους δήλωσε Ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στους στόχους των επισκέψεών του, σημείωσε: «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είμαστε πλέον μία χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις κι έχει τη δυνατοτητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων».

Ο πρωθυπουργός, απηύθυνε πρόσκληση σε Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, αναμένοντας   τη γαλλική στήριξη σε ένα «αναπυξιακό σοκ» στην Ελλάδα και στην κατανόηση για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.

Στην ίδια συζήτηση με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι : «όταν βρισκόμαστε σε αναπτυξιακή τροχιά , πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία. Η έμφαση στην ανάπτυξη ως βασική προτεραιότητα είναι κάτι που όλοι συμμεριζόμαστε απόλυτα».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προκλήσεις έναντι της Κύπρου – το επισήμανε στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος Μακρόν-, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο».

Ο πρωθυπουργός δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας και γι’ αυτό ξεκινά από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% για τα κέρδη του 2019 και στο 20% την επόμενη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό επιμένει στα όσα είχε δηλώσει προεκλογικά για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων – που αποτελεί απαράγραπτη δέσμευσή του- ότι το θέμα θα τεθεί σε συνάρτηση με την αξιοπιστία της χώρας για το 2021 και ότι προέχει η εκτέλεση του τρέχοντος προυπολογισμού και η τήρηση της δέσμευσης για το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν συζητήθηκε η δυνατότητα για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα  σχέδια με ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης. Θεωρεί δε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για να βγει η χώρα από την κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο συζητήθηκαν συνολικότερα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προοπτική συγκλίσεων και συμμαχιών σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα, όπως πχ η κλιματική αλλαγή, των συντηρητικών με τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και τους σοσιαλιστές, ώστε να δώσουν ώθηση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Τέλος, έγινε συζήτηση για θέματα πολιτισμού ενόψει και του εμβληματικού για την Ελλάδα έτους 2021. Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πρόταση για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στον Λούβρο στην Ελλάδα, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο μουσείο του Λούβρου. Το θέμα εξετάζουν τα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών για να προωθήσουν την υλοποίησή του, ωστόσο η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα πρέπει η χώρα να είναι ευέλικτη σε τέτοια θέματα.

NEWS