Η πολιτική ζωή της χώρας αναβαθμίζεται και ένας άνεμος ελπίδας διαπερνά την Ελλάδα.

by Expertnews.gr

 

Ολόκληρη η Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος

Αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συνεδρίασή μας αυτή είναι η πρώτη η οποία γίνεται μετά τις εθνικές εκλογές. Είναι, συνεπώς, μία συνεδρίαση πανηγυρική.  Γιατί στις 7 Ιουλίου, με τη δική σας καθοριστική συμβολή, η Ελλάδα γύρισε σελίδα: Και η Ν.Δ πέτυχε ένα εντυπωσιακό ποσοστό, αγγίξαμε το 40%, συγκεντρώνοντας 2,3 εκατομμύρια ψήφους. Και όχι μόνο αυτό, πετύχαμε τον κεντρικό μας στόχο. Συγκροτήσαμε αυτοδύναμη κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την πρώτη στη χώρα μετά από 10 χρόνια κρίσης. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μιλήσουμε και για την αρχή μιας Νέας Μεταπολίτευσης!

Οι πολίτες, λοιπόν, μίλησαν και μας καλούν τώρα να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Και πράγματι, η χώρα βηματίζει ήδη σε μία πρωτόγνωρη πραγματικότητα: αλήθειας, συνέπειας αλλά κυρίως αποτελέσματος.

Είμαστε σήμερα εδώ για να εκλέξουμε νέο Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Η πρότασή μου είναι ο Γιώργος Στεργίου. Ο Γιώργος είναι γνωστός σε όλους σας, γνωρίζει καλά τα οργανωτικά της παράταξης, την υπηρετεί εδώ και τρεις δεκαετίες. Αλλά γνωρίζει, εκτός από τα οργανωτικά του Κόμματος, όσο λίγοι και τις θέσεις της Παράταξης, καθώς από τη θέση που του είχε ανατεθεί, του επικεφαλής της  Γραμματείας Προγράμματος, μελέτησε το Πρόγραμμά μας και το συνδιαμόρφωσε, μέτρο προς μέτρο, και θέλω να τον ευχαριστήσω για την εξαιρετική δουλειά την οποία έκανε.  

Το ήθος του, τα ακαδημαϊκά του προσόντα, αλλά και η κομματική εμπειρία και  η αφοσίωσή του στη ΝΔ τον καθιστούν, νομίζω, μία εξαιρετική επιλογή. Με τη βοήθεια όλων, είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει στο νέο του ρόλο. Γιώργο, είμαστε όλοι μαζί σου και σε στηρίζουμε!

Φίλες και φίλοι,

Πιστεύω ότι όλοι οι καλόπιστοι συμπολίτες μας, ασχέτως αν μας επέλεξαν ή όχι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τις πρώτες τρεις εβδομάδες της διακυβέρνησής μας. Σε χρόνο ρεκόρ συγκροτήθηκε και λειτουργεί η κυβερνητική μηχανή. Ενεργοποιείται όλος ο κρατικός μηχανισμός. Προωθούνται ήδη τα πρώτα νομοσχέδια που κάνουν πράξη τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. 

Συνολικά η πολιτική ζωή της χώρας αναβαθμίζεται και ένας άνεμος ελπίδας διαπερνά την Ελλάδα. Η αξιοπιστία της χώρας επιστρέφει στις διεθνείς αγορές. Είδατε ότι μπορέσαμε και δανειστήκαμε με το χαμηλότερο επιτόκιο εδώ και πάρα πολύ καιρό.  Οι πολίτες κυρίως μπορούν, επιτέλους, να προσδοκούν σε  μια καλύτερη ζωή. Πιστεύω ότι ποτέ στο παρελθόν μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν προωθήθηκαν τόσα σημαντικά νομοσχέδια και δεν έγιναν τόσες άμεσες ενέργειες για να δηλώσουν ότι η χώρα κινείται και πάλι στη σωστή κατεύθυνση.

Θεώρησα απολύτως απαραίτητο να κινηθούμε με αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς παρ’ ότι βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού. Είπα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας ότι δεν έχουμε μέρα να χάσουμε. Πιστεύω ότι το στίγμα μας, το στίγμα της νέας διακυβέρνησης το έχουμε ήδη δώσει.

 

Η Βουλή θα έχει ψηφίσει μέχρι την επόμενη Πέμπτη, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, τρεις μεγάλες τομές: Η δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ και το διευρυμένο σχέδιο των 120 δόσεων, ψηφίστηκε ήδη χθες. Το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος, το οποίο συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές και θα ψηφιστεί στην ολομέλεια στην αρχή της επόμενης εβδομάδος. Και το νομοσχέδιο για τη νέα λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή και θα έχει ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι πρώτες αυτές ρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι δίνουν το στίγμα της νέας διακυβέρνησης. Είχα δεσμευτεί προεκλογικά, θυμίζω, από τη ΔΕΘ του 2016, ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αποτελέσει πρώτη πολιτική προτεραιότητα  για τη νέα διακυβέρνηση. Είχαμε πει προεκλογικά ότι θα την υλοποιούσαμε στον προϋπολογισμό του 2020. Το κάναμε πράξη νωρίτερα.  Τον επόμενο μήνα οι πολίτες θα δουν στα εκκαθαριστικά τους μια μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης του 22%, και όλοι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας θα έχουν όφελος από την παρέμβασή μας αυτή. Μεγαλύτερο  όφελος για τις μικρότερες περιουσιες μέχρι 80.000 ευρώ αλλά και σημαντικό όφελος για τις περιουσίες με αξία από 80.000 μέχρι 1.000.000. Διότι για εμάς αποτέλεσε και αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα η στήριξη της μεσαίας τάξης. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη.

Θέλω επίσης να αποδώσω ιδιαίτερη σημασία στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Δίνουν μια ανάσα ανακούφισης σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θέλω από το βήμα της Πολιτικής μας Επιτροπής να  καλέσω τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν σε αυτή τη ρύθμιση, διότι όπως είπα και χθες στη Βουλή, δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ρύθμιση με τόσο γενναιόδωρα χαρακτηριστικά.  Προσβλέπω ότι θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την ρύθμιση, μια συμμετοχή η οποία θα είναι και μια συνολική ανάσα για τα δημόσια ταμεία. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη συγκρότηση της κρατικής μηχανής, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το επιτελικό κράτος πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του. 

Θα νομοθετήσουμε την επόμενη εβδομάδα για τον τρόπο με τον οποίο θα διευκολύνουμε τους δήμους να κυβερνηθούν για να αντιμετωπίσουμε τη δαμόκλειο σπάθη της απλής αναλογικής. Θα ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα των δήμων, όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Και ταυτόχρονα βέβαια σε αυτό το νομοσχέδιο θα εισάγουμε και μια σειρά από άλλες διατάξεις. Ως σημαντικότερη, αξιολογώ την κατάργηση του   Πανεπιστημιακού ασύλου με την παρούσα του μορφή. Δηλαδή, όχι του ασύλου ελεύθερης διακίνησης ιδεών το οποίο και προστατεύουμε, αλλά την κατάργηση της παρανομίας και της εκχώρησης των δημόσιων Πανεπιστημίων σε ομάδες μπαχαλάκηδων, αντιεξουσιαστών, εμπόρων ναρκωτικών. Επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια πίσω σε αυτούς που τους ανήκουν. Στους φοιτητές, τους καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό.  

Αυτά τα τρία, λοιπόν, νομοσχέδια, αποτελούν την άμεση απάντησή μας πριν από τη δεκαήμερη διακοπή της Βουλής σε μεγάλες και κρίσιμες ανάγκες. Μέχρι όμως την ολοκλήρωση του Φθινοπώρου, μέχρι τα Χριστούγεννα, θα έχουν πλαισιωθεί με μια σειρά από καθοριστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις οποίες ήδη έχουμε μιλήσει και για τις οποίες ήδη είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα όμως που νομοθετούμε με αυτή την ταχύτητα, η κοινωνία διαπιστώνει ότι το κράτος υπάρχει, κινείται και νοιάζεται. Φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί αντιμετωπίζονται πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά. Το σύστημα προειδοποίησης «112», αυτό το οποίο κάποιοι δεν μπόρεσαν να  λειτουργήσουν για μια τετραετία, έκανε ήδη τις πρώτες του δοκιμές. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι σε πλήρη λειτουργία. Στο Μάτι, χρειάστηκαν μόλις 72 ώρες και μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου της Κυβέρνησης, για να γίνουν όσα δεν έγιναν επί έναν ολόκληρο χρόνο.

Δεν πετάμε στα σύννεφα και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πρώτες αυτές κινήσεις προφανώς δεν μπορούν να λύσουν παθογένειες δεκαετιών. Σηματοδοτούν, όμως, μια άλλη αντίληψη για την πολιτική, τη δική μας αντίληψη, ότι με πολιτική  βούληση, με ενδιαφέρον για τον πολίτη, με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν και μπορούν να βελτιωθούν και πολύ γρήγορα.

Φίλες και φίλοι,

Όλα αυτά τα οποία έγιναν τον τελευταίο μήνα δεν έγιναν καθόλου εύκολα. Ούτε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ήταν προδιαγεγραμμένο. Το κόμμα επί τρία χρόνια, χρειάστηκε να δώσει σκληρές μάχες με την ανεπάρκεια, το ψέμα και την δημαγωγία. Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά την καθεμία και τον καθένα από εσάς για ό,τι έχετε κάνει για τη ΝΔ. Για τον αγώνα που δώσατε. Δουλέψαμε πολύ σκληρά αυτά τα 3,5 χρόνια. Αποκάλυψε η προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα την κυβερνητική ανικανότητα μέσα στη Βουλή αλλά κι έξω από αυτήν.

Αντισταθήκαμε στην επέλαση των φόρων. Αντισταθήκαμε στο εθνικό λάθος των Πρεσπών. Επιμείναμε στον δρόμο της αλήθειας. Μιλήσαμε τη γλώσσα της αλήθειας, ως την καλύτερη απάντηση στην σκοτεινή και ύπουλη προπαγάνδα. Κερδίσαμε τις εκλογές, τολμώ να πω, με τους δικούς μας όρους. Αποδείξαμε ότι κερδίζεις τους λαϊκιστές όχι αντιγράφοντάς τους, αλλά μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και εμπιστευόμενοι την κρίση των Ελλήνων πολιτών. 

Γι’ αυτό και επιμείναμε πολύ στην επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος το οποίο το διαδώσαμε σε κάθε άκρη της χώρας. Πρώτος εγώ, μαζί με τον Γραμματέα μας,  γύρισα τρεις φορές την επικράτεια, μιλώντας για τις θέσεις μας. Εκπλήσσονταικάποιοι με τον βαθμό  ωριμότητάς μας. Τους λέγαμε προεκλογικά ότι για εμάς το προεκλογικό πρόγραμμα δεν είναι απλά ένα επικοινωνιακό εργαλείο για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι το πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα στηριχτούμε για να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε την επόμενη μέρα. Εκπλήσσονται κάποιοι με τη συνέπεια λόγων και πράξεων. Τους λέμε ότι η εποχή που άλλα έλεγες προεκλογικά και άλλα έκανες μετεκλογικά τελείωσε ανεπιστρεπτί. 

Ταυτόχρονα, σε όλο αυτό το διάστημα, η Ν.Δ προχώρησε σε μεγάλα βήματα δημοκρατίας και ανανέωσης: Πραγματοποίησε, μέσα σε τρία χρόνια, τρία συνέδρια. Και θα πραγματοποιήσουμε το 4ο συνέδριό μας μέχρι το τέλος του χρόνου. Επειδή βλέπω μπροστά μου τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών μας, τον Πρόεδρο τον Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος ήταν γουρλής στο προηγούμενο συνέδριο, λέω να του προτείνουμε να αναλάβει και αυτό το συνέδριο πάλι, γιατί μας έφερε καλή τύχη.   

Εκλέξαμε από τη βάση τον κομματικό κορμό, τον Πρόεδρο, τους επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων. Καθιερώσαμε -ήταν μια τολμηρή δική μου πρωτοβουλία- το Μητρώο Στελεχών. Μπορούμε τώρα να κάνουμε τον απολογισμό μας. 50 υποψήφιοι από το Μητρώο Στελεχών βρέθηκαν  στα ψηφοδέλτια του κόμματος. 20 νέοι βουλευτές προέρχονται από το  Μητρώο Στελεχών. Τακτοποιήσαμε, επίσης, τα οικονομικά μας. Και είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι σήμερα είμαστε ένα κόμμα που στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών στις ετήσιες συνδρομές που πληρώνουν τα μέλη μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της ΝΔ που στηρίζουν οικονομικά την παράταξή μας.

Κυρίως, όμως, το πιο κρίσιμο που πετύχαμε αυτά τα χρόνια, είναι ότι ανοίξαμε τις πόρτες μας και σε πολίτες που δεν ήταν κοντά μας, ανοίξαμε τη σκέψη μας σε νέες ιδέες. Διευρύναμε, έτσι, την επιρροή της Ν.Δ στην κοινωνία. Αποτελούμε, σήμερα, το μεγαλύτερο –σε οργανωμένα μέλη- κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης.

Για όλα αυτά, θέλω να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε δύο ανθρώπους. Στον απερχόμενο Γραμματέα μας, τον Λευτέρη Αυγενάκη και στον έως πρόσφατα Γενικό μας Διευθυντή, τον  Νίκο Παπαθανάση. Αλλά θέλω να πω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους βουλευτές μας, τους αυτοδιοικητικούς μας, τα στελέχη μας, και τους χιλιάδες εθελοντές μας. Σε αυτόν το δρόμο της μεγάλης, της πολιτικά ευρύχωρης και ανανεωμένης Ν.Δ, θα επιμείνουμε. Και αν ως κυβέρνηση διεκδικούμε και οφείλουμε να είμαστε η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ως παράταξη πρέπει να γίνουμε το προοδευτικό ρεύμα των όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων. Παντού στον κόσμο. Ολόκληρου του Ελληνισμού.

Γι’ αυτό και σήμερα θέλω να σας ανακοινώσω την πρόθεσή μου να αποσυνδέσω την ψήφο των ομογενών μας από την διαδικασία αλλαγής του νέου εκλογικού νόμου. Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους καθίσταται, για εμένα, κεντρική πολιτική προτεραιότητα. Και η σχετική ρύθμιση έρχεται -σύντομα και αυτόνομα- στην Βουλή. Ελπίζω και εύχομαι στο ζήτημα αυτό τουλάχιστον να υπάρξουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Αλλού μπορεί τα κόμματα να διαφωνούν μεταξύ τους. Στο δικαίωμα, όμως, των αδελφών μας που ζουν εκτός των συνόρων να έχουν λόγο για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας, να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, δεν χωρούν ούτε επιφυλάξεις, ούτε «αστερίσκοι» από κανέναν.

Το στοίχημα των 200 ψήφων που χρειάζεται αυτή η διάταξη βάσει του Συντάγματος για να ισχύσει [από τις επόμενες εκλογές] μένει ανοιχτό και η πρόκληση είναι ανοιχτή για όλους. Όλοι θα κριθούν από τις αποφάσεις τους στη Βουλή. Αν όμως υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφισθεί όχι από 200 αλλά από 300 βουλευτές είναι αυτό.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όλα τα παραπάνω δεν σηματοδοτούν παρά την πρώτη μόνο φάση της μεγάλης πολιτικής μας προσπάθειας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι αντίπαλοί μας μπορεί να ηττήθηκαν, αλλά δεν κατέθεσαν τα όπλα. Και συχνά ακούγοντάς τους στη Βουλή και στα ΜΜΕ είναι σαν να μη έχουν μεσολαβήσει εκλογές, σαν να επιμένουν να περιγράφουν μία εικονική πραγματικότητα για το παρελθόν και να διαστρέφουν την αλήθεια του σήμερα.

Αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία:

Μετά την αρχική του αμηχανία, σύντομα ο λαϊκισμός θα αντεπιτεθεί, αξιοποιώντας τα προγεφυρώματα τα οποία διατήρησε στην κοινωνία. Γι΄ αυτό και οι ιδεολογικές μας θέσεις πρέπει να αποκτήσουν μια νέα δυναμική. Γι’ αυτό και η πολιτική μας δράση πρέπει να απλωθεί. Και δύναμή μας να παραμείνει πάντα η ενότητά μας. Στον κοινωνικό στίβο δεν αγωνιζόμαστε μόνοι. Εξακολουθούμε να έχουμε αντίπαλο την οικονομική καθυστέρηση, τις διχαστικές συμπεριφορές, την οπισθοδρομική σκέψη. Όπλα μας, παραμένουν η αλήθεια, η σκληρή δουλειά, οι χειροπιαστές λύσεις στα προβλήματα. Και έχουμε σύμμαχο την πολιτισμένη πολιτική συμπεριφορά.

Κάποιοι πιθανώς να εξακολουθούν να εκλαμβάνουν το ήπιο ύφος μας ως αδυναμία. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι η μετριοπάθεια, η ειλικρίνεια και κυρίως η συνέπεια ήταν αυτά που πρωτίστως επιβράβευσαν οι πολίτες στις εκλογές. Και ότι το δικό τους ύφος και ήθος στην εξουσία ήταν αυτό που αποδοκιμάστηκε και στις τρεις εκλογές που μας ανέδειξαν νικητές. Προχωράμε, λοιπόν, δίχως να ξεχνάμε. Χτίζουμε και δεν βρίζουμε. Και δημιουργούμε αντί να κατηγορούμε.

Στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις είπα πως θα τιμήσουμε όσους μας ψήφισαν. Ότι θα δικαιώσουμε όσους μας εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά.  Και ότι θα πείσουμε αυτούς οι οποίοι μας βλέπουν με επιφύλαξη. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι σκέφτηκαν πολύ σοβαρά να μας ψηφίσουν και τελικά δεν το έκαναν για διάφορους λόγους. Πιστεύω ότι αυτοί οι συμπολίτες μας πρέπει να αισθάνονται μια ικανοποίηση από τα πρώτα δείγματα γραφής τα οποία έχουμε δείξει αυτές τις τρεις εβδομάδες. Αν όμως σήμερα υπάρχει μία ικανοποίηση από αυτά τα πρώτα βήματα, αυτό δεν κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών αλλά τον ανεβάζει. Διότι αυτός ο ρυθμός τον οποίο έχουμε καλλιεργήσει, αυτή η δυνατότητά μας να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με αποτελεσματικότητα, πρέπει να συντηρηθεί και σε βάθος χρόνου. Και από αυτό τελικά θα κριθούμε. 

Σήμερα, το επαναλαμβάνω όμως με μεγαλύτερη βεβαιότητα και με εμπιστοσύνη: Με το έργο μας, σε βάθος 4ετίας, θα ενώσουμε αυτές τις τρεις κατηγορίες συμπολιτών μας σε μία. Σε ένα μεγάλο, ενωμένο προοδευτικό ρεύμα αναγέννησης της Ελλάδας. Και, ακριβώς αυτή η νέα συγκυρία δημιουργεί και νέα καθήκοντα και νέες υποχρεώσεις για τον κομματικό μας μηχανισμό. Οι οργανωμένες δυνάμεις μας καλούνται να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά να μην απορροφηθούν από αυτήν. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν ένα κόμμα κερδίζει  και έρχεται στην εξουσία, απογυμνώνεται ο κομματικός μηχανισμός μόνο και μόνο για να τον ξαναθυμηθούμε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Δεν πρέπει να διαπράξουμε το ίδιο σφάλμα και δεν θα το διαπράξουμε. Το κτήριο εδώ στο Μοσχάτο θα είναι ένα ζωντανό κτίριο και η καρδιά της ΝΔ θα χτυπά πάντα εδώ. 

Τα πολιτικά μας στελέχη οφείλουν να γίνουν οι καθημερινοί πολιτικοί βηματοδότες μας. Να μεταφέρουν στο κόμμα και κατά συνέπεια στην Κυβέρνηση τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά και να επιστρέφουν δημιουργικά σε αυτήν όλες τις κεντρικές μας επιλογές. Αυτό απαιτεί τολμηρή σκέψη, πρωτότυπη δράση. Απαιτεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει να λειτουργεί ένα κόμμα που ταυτόχρονα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Σημαίνει όμως  και καινοτόμες πρωτοβουλίες:

– Σημαίνει ενεργοποίηση των τοπικών μας οργανώσεων μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο: Αποκατάσταση της  τακτικής επικοινωνίας με το κέντρο, χρήση της νέας τεχνολογίας, νέα δυναμική και νέους ρόλους για τους εθελοντές μας. 

– Ταυτόχρονα, όμως, τα οργανωμένα μέλη, τα στελέχη μας, θα πάρουν τη δική τους θέση στην ιδεολογική πορεία της παράταξης: Ημερίδες, συνέργειες με δεξαμενές σκέψης, αξιοποίηση περαιτέρω του Μητρώου Στελεχών, πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη. Το κόμμα δεν είναι μόνο φυτώριο πολιτικού δυναμικού, είναι και ένα φυτώριο γόνιμου προβληματισμού! Και πολλές φορές μπορεί να είναι και πιο μπροστά από την ίδια την κυβέρνηση, να ανοίγει θέματα στην δημόσια ατζέντα, στον δημόσιο διάλογο, τα οποία να ακουμπούν τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται σήμερα τη σύγχρονη πραγματικότητα. 

– Τέλος -και θα επιμείνω πολύ σε αυτό- ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στις οργανώσεις του εξωτερικού. Όχι μόνο γιατί οι ομογενείς μας πρέπει να ενταχθούν περισσότερο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Αλλά και γιατί έχουμε κι εμείς να μάθουμε πολλά απ’ τις δικές τους εμπειρίες. Όπως επίσης και από την συνεργασία μας με τα συγγενή μας κόμματα στο εξωτερικό.

Αφορμή για το τελευταίο μπορεί να αποτελέσουν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτή η επέτειος πρέπει να γίνει η αφετηρία ενός νέου δημιουργικού ρεύματος του Ελληνισμού. Ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος στον κόσμο. Ευκαιρία να δείξουμε πόσο υπερήφανοι είμαστε για το παρελθόν μας αλλά και με πόση αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ευκαιρία που θα προσφέρει στο Έθνος τη νέα αυτογνωσία του. Και θα του δώσει ξανά αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια και πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι σύγχρονοι Έλληνες είναι ώρα να κάνουμε και εμείς την δική μας επανάσταση στον 21οαιώνα.

Αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, 

Θα έχουμε σύντομα την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικότερα για όλα αυτά. Σήμερα είναι, επαναλαμβάνω, μία συνεδρίαση πανηγυρική. Και αν επέμεινα σε ορισμένες αναφορές, ήταν γιατί θέλω σε κάθε ευκαιρία να υπογραμμίζω το πολιτικό περιεχόμενο του έργου μας. Το βάρος που δίνω στα νέα καθήκοντα των στελεχών μας. Και τη σημασία που αποκτά, τώρα, για την παράταξη μας αυτή η γενναία στροφή που θέλουμε να κάνουμε προς την κοινωνία των πολιτών. Αλλά και προς το μέλλον.

Μπροστά  μας, λοιπόν, ανοίγεται μία ενδιαφέρουσα περίοδος γεμάτη προκλήσεις. Σε αυτήν, θα ενωθεί η ομαδική δράση με το προσωπικό παράδειγμα του κάθε στελέχους, που αποκτά τώρα -όπως καταλαβαίνετε- ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Γιατί εκεί θα κριθεί, τελικά, και το αληθινό πολιτικό ηθικό πλεονέκτημα, το ηθικό πλεονέκτημα που τόσο κακοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια. Όπως και το μεγάλο στοίχημα της ανάταξης της παράταξης και της χώρας. Όλα είναι στο χέρι μας.  

Είναι βαρύ, λοιπόν, και το έργο όσων αναλαμβάνουν ευθύνες σε αυτήν την νέα σελίδα του κόμματος. Ως νέο Γενικό Διευθυντή του Κόμματος, στη θέση του Νίκου Παπαθανάση επέλεξα τον Γιάννη Μπρατάκο. Και δεν μπορώ να μην πω, αγαπητέ Γιάννη, ότι αισθάνομαι μία συγκίνηση, θυμούμενος ότι ένας άλλος Πρόεδρος της ΝΔ, πριν από ακριβώς 35 χρόνια, είχε κάνει για Γενικό Διευθυντή της ΝΔ τον πατέρα σου, τον Άγγελο τον Μπρατάκο, ο οποίος τόσα πολλά  έχει προσφέρει στο κόμμα μας και του είμαστε όλοι υπόχρεοι. 

Επέλεξα επίσης ως Διευθυντή του Γραφείου μου στο Κόμμα και αναπληρωτή Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής τον Στέλιο Κονταδάκη, τον Γραμματέα Οργανωτικού. Και να τον ευχαριστήσω για την εξαιρετική δουλειά την οποία έκανε και για την αφοσίωση με την οποία υπηρέτησε το Κόμμα. 

Και, όπως σας είπα, προτείνω για Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, τον μέχρι πρότινος Γραμματέα Προγράμματος, τον Γιώργο Στεργίου. 

Τα πρόσωπα αυτά δηλώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι έχουμε και συνέχεια και συνέπεια. Ανανέωση και προοπτική. Πρώτος εγώ θα σταθώ δίπλα τους. Το ίδιο σας καλώ να κάνετε όλοι!

Θέλω και πάλι να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι έχετε κάνει για το κόμμα, θέλω να σας πω πόσο υπερήφανος αισθάνομαι που είμαι Πρόεδρος της μεγάλης μας Παράταξης, και θέλω να ξέρετε ότι αναλαμβάνω την ευθύνη της πρωθυπουργίας της χώρας με απόλυτησυναίσθηση του βάρους που επωμίζομαι αλλά και με απόλυτη αυτοπεποίθηση ότι θα οδηγήσουμε την Ελλάδα σε καλύτερες μέρες, με τη δική σας στήριξη, με τη στήριξη της μεγάλης μας Παράταξης της ΝΔ. 

Σας ευχαριστώ. Το χειροκρότημα είναι για εσάς πάνω από όλα. Για τους αγωνιστές, για τα Μέλη της Πολιτικής Επιτροπής. Για τη ΝΔ. Σας ευχαριστώ πολύ.
NEWS