Η περιοδεία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στους χώρους και τα περίπτερα της 84ης ΔΕΘ

by Expertnews.gr

Κυριάκος Μητσοτάκης :H Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μία μεγάλη κυψέλη δημιουργικότητας, καινοτομίας και συμμετοχής που μας γεμίζει αισιοδοξία για τις δυνατότητες της Ελλάδας και την προοπτική βελτίωσης της καθημερινότητας κάθε πολίτη. Αυτή η καθημερινότητα είναι άλλωστε στο επίκεντρο κάθε προσπάθειάς μας. Στόχος μας είναι να γίνει η ΔΕΘ μια από τις καλύτερες εκθέσεις στον κόσμο.

Τρεις ώρες διήρκησε η περιοδεία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στους χώρους και τα περίπτερα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα για φέτος την Ινδία.

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο εκθεσιακό κέντρο λίγο μετά τις 10 το πρωί και συναντήθηκε για περίπου μισή ώρα με τη διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo, ενώ στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον πρόεδρό της, Τάσο Τζήκα, υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ ξεκίνησε την περιοδεία.

Πρώτος σταθμός ήταν το περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου τον περίμεναν ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά την άφιξη του, η μπάντα του στρατού τον υποδέχθηκε με τραγούδια των Guns N’ Roses, γεγονός που σχολιάστηκε ιδιαίτερα θετικά από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με πιλότους στρατιωτικού ελικοπτέρου, παρακολούθησε ασκήσεις αναρρίχησης και καταρρίχησης από άνδρες των ειδικών δυνάμεων που έγιναν στον εξωτερικό χώρο, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε ένας σκύλος που συμμετείχε στις επιδείξεις. Ακολούθως, ο πρωθυπουργός συζήτησε με άνδρες των ΟΥΚ, ενημερώθηκε για την εξουδετέρωση ναρκών κι έλαβε πληροφορίες για τη λειτουργία του νέου στρατιωτικού ελικοπτέρου KIOWA.

Ακολούθως πέρασε από το σταντ του αθλητικού συλλόγου Ηρακλής, όπου του έκαναν δώρο μια φανέλα που είχε το όνομά του και τον αριθμό 111. Στη συνέχεια μετέβη στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους πυροσβέστες για την προσπάθειά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ έγραψε στο βιβλίο που υπήρχε στον χώρο: «Με τις θερμές μου ευχαριστίες και βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης για την προσφορά σας».

Μία εντυπωσιακή επίδειξη καταρρίχησης ειδικά εκπαιδευμένης ομάδας της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) από ελικόπτερο που αιωρούνταν σε ύψος σαράντα μέτρων πάνω από το διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, έκλεψε την παράσταση, κατά την τελετή εγκαινίων τού Πληροφοριακού Κέντρου (περιπτέρου) της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), που πραγματοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Την επίδειξη παρακολούθησε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που περιηγήθηκε στο Πληροφοριακό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. κι ενημερώθηκε για τις δράσεις της αστυνομίας που προβάλλονται μέσω αυτού, ενώ υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών επισημαίνοντας ότι «η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας και ελευθερίας. Σύγχρονη αστυνομία, ασφαλείς πολίτες».

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο κ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας και υποσχέθηκε, ως πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας, ότι, εφαρμόζοντας τον σχεδιασμό αυτό, «θα κάνουμε τους Έλληνες πολίτες να μη φοβούνται, να αισθάνονται ασφαλείς, να έχουν αυτοπεποίθηση και να πιστεύουν στο Κράτος».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προστασίας των συνόρων και εξήρε το έργο και την προσφορά των Ελλήνων συνοριοφυλάκων στον Έβρο, όπου, σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, δίνουν «καθημερινά μάχες για να κρατηθούν απόρθητα τα σύνορα». Ο ίδιος έκανε λόγο για τους «μεγάλους κινδύνους που έρχονται από την Ανατολή, η οποία είναι γεμάτη πολέμους, πολλές φωτιές και απειλές», επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια προστασίας των συνόρων συνδυάζεται με την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας.

«Δε μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Όταν ο κόσμος “κλειδαμπαρώνεται” στα σπίτια του, όταν υπάρχει φόβος για τον άνθρωπο που είναι μέσα στο σπίτι του, τότε δε μπορεί να αισθανόμαστε καλά στην αστυνομία» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Για αυτόν τον λόγο έχουμε δεσμευτεί, κι έχουμε καταστρώσει σχέδιο, ότι θα καταπολεμήσουμε το έγκλημα μέχρι το τέλος και θα ξεριζώσουμε όλες αυτές τις αρρώστιες, τις κοινωνικές νόσους που έχουν απλωθεί στην ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε να ξανακαταστήσουμε την Ελλάδα φιλειρηνική χώρα, όπως ήταν κάποτε».

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι «δε θα συμβιβαστούμε μέχρις ότου εξαλείψουμε εκείνους τους εγκληματίες που μπαίνουν στα σπίτια, τρομοκρατούν, πανικοβάλλουν και δημιουργούν φόβους». Όπως είπε, «οι φόβοι γίνονται συμπεριφορές ακραίες και είναι οι καλύτεροι πελάτες των ακροδεξιών, ρατσιστικών και άλλων ακραίων τάσεων στην πολιτική ζωή της χώρα μας». Τέτοιες ακραίες τάσεις, σημείωσε «ζήσαμε στην κρίση, αλλά ευτυχώς υποχωρούν. Ο κίνδυνος όμως είναι εδώ».

Παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται παντού, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θέλουμε καμία περιοχή να εξουσιάζεται από την Αστυνομία, αλλά δεν θέλουμε και περιοχές να εξουσιάζονται από την ανομία», ενώ μίλησε για την ανάγκη να επανέλθει στην ΕΛ.ΑΣ. η αξιοκρατία, κάτι που, όπως παρατήρησε, «χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια». «Η αξιοκρατία είναι το εργαλεία στον δημόσιο τομέα ώστε να γινόμαστε καλύτεροι» είπε.

Στην πορεία μετασχηματισμού της αστυνομίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της, τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών ασφάλειας και προστασίας για τον πολίτη, αλλά και για να υπάρξει εγγύτητα με τον πολίτη, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Η περιοδεία του πρωθυπουργό  συνεχίστηκε στο περίπτερο 15, με επίσκεψη στο σταντ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εκεί όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο, Νίκο Νίτσα, για θέματα εμβολιασμού και καπνίσματος. Ο κ. Μητσοτάκης, παρουσία και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θέλει «να αναδείξει την εκστρατεία κατά του καπνίσματος και του εμβολιάζω», ενώ πέρασε και από το σταντ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα, Νίκο Χαρδαλιά, τον οποίο και συνεχάρη για τη συμβολή του στο έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Συνεχίζοντας την περιοδεία, πέρασε από το περίπτερο της Fraport, επισκέφτηκε το περίπτερο του Άρη, με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Θεόδωρο Καρυπίδη, να του χαρίζει μια φανέλα που έγραφε «Prime Minister 1» και το περίπτερο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου τον υποδέχτηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προταθείς Έλληνας Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Εδώ είναι και άλλοι Αρειανοί» του είπε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας τα φίλαθλα αισθήματα του κ. Σχοινά. Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη σύντομη παραμονή του στον χώρο, ενημερώθηκε για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας τροφίμων και δοκίμασε μακεδονικά προϊόντα.

Επισκέφθηκε περίπτερο ελληνικής ζυθοποιίας, δοκίμασε μπύρα και ευχήθηκε «εις υγείαν», ενώ κατά τη διάρκεια της βόλτας τον πλησίασαν εκπρόσωποι φορέων, ζητώντας ραντεβού είτε με τον ίδιο, είτε με τον υπουργό Οικονομικών. «Τον κ.Σταϊκούρα όλοι τον θέλουν για συνάντηση» είπε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός.

Επόμενος σταθμός του ήταν το περίπτερο του ΠΑΟΚ, με τον Γιώργο Κούδα να τον υποδέχεται και να του χαρίζει αναμνηστική πλακέτα με το σήμα της ομάδας και να συζητά μαζί του το θέμα της δημιουργίας του νέου γηπέδου του Δικεφάλου. Είχε προηγηθεί στάση και στο περίπτερο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρο της ΟΛΘ ΑΕ, Σωτήρη Θεοφάνη, να του απονέμει τιμητική πλακέτα.

Με παραδοσιακούς χορούς Ινδοί και Ινδές υποδέχτηκαν τον κ.Μητσοτάκη στο περίπτερο 13, καθώς η Ινδία είναι η φετινή τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το περίπτερο της Ινδίας, μαζί με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Ινδικής κυβέρνησης, Hardeep Singh Puri. Στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη ζωγράφισαν το παραδοσιακό σημάδι στο μέτωπο, ενώ ο υπουργός του χάρισε ένα ελεφαντάκι.

Στη συνέχεια, μετέβη στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου τον υποδέχτηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, καθώς και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ακολούθως, επισκέφτηκε start up εταιρίες, συνοδευόμενος από τον κ. Πιερρακάκη, ενημερώθηκε και συζήτησε με νέους και νέες που δραστηριοποιούνται σε αυτές. Κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της πρεσβείας των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και είχαν μια σύντομη συνομιλία, ενώ στο σταντ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ήπιε χυμό από το superfood.

Στο περίπτερο του Φυσικού Αερίου-Ελληνική Εταιρία Ενέργειας τον περίμενε ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής, Χρήστος Φερεντίνος, που του έδωσε μια ρακέτα και τον έβαλε να παίξει εικονικό τένις (virtual tennis), χειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.

Καθ’ όλη την περιοδεία του, ο πρωθυπουργός σταματούσε για να χαιρετίσει τον κόσμο που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ενώ έβγαλε πολλές σέλφι με μικρούς και μεγάλους.

Ο κ.Μητσοτάκης επισκέφτηκε το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, παρακολούθησε την επίδειξη των στελεχών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), τους οποίους συνεχάρη για το έργο τους. Εκεί ήταν και οι υφυπουργοί Γιώργος Κουμουτσάκος και Λευτέρης Οικονόμου.

Η επίδειξη των ανδρών της ΕΚΑΜ ήταν εντυπωσιακή, καθώς ένα ελικόπτερο πετούσε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης από το οποίο καταρρίχθηκαν με σχοινιά δύο ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη. Η συγκεκριμένη επίδειξη προκάλεσε τον θαυμασμό των επισκεπτών που βρισκόταν στο χώρο της της ΔΕΘ.

Λίγο πριν αναχωρήσει, ο πρωθυπουργός πέρασε από το περίπτερο του ΕΟΤ, όπου τον περίμεναν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, και η πρόεδρος, Αντζελα Γκερέκου, καθώς και από το περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, της αντιπεριφερειάρχη, Βούλας Πατουλίδου και του προέδρου της ΠΕΔΚ-Μ, Λάζαρου Κυρίζογλου.

Ο κ.Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στο περίπτερο Smoke Free της ΔΕΘ, όπου του έδωσαν δώρο μία μπλούζα, ενώ χαιρέτισε και τους παρευρισκομένους στο περίπτερο της ΔΕΗ.


NEWS