Η ΕΕ είναι περισσότερο δημοφιλής παρά ποτέ

by Expertnews.gr

Αντίδραση εναντίον του πρόσφατου ρυθμού της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μάλλον, παρά αντίθεση στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει ο γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής της δεξαμενής εγκεφάλων Centre for European Policy Studies (Κέντρο Μελετών για την Ευρωπαϊκή Πολιτική), σε άρθρο του στο Project Syndicate με τίτλο «Μην φοβάστε τους ευρωσκεπτικιστές», που αναδημοσιεύεται από τον ιστότοπο euobserver.com.
Ο Γκρος υπογραμμίζει πως ευρωσκεπτικιστικά κόμματα υπήρχαν ανέκαθεν, είχαν ευρεία παρουσία ακόμη και στο πρώτο άμεσα εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 1979, όταν η ΕΕ ήταν ακόμη η ΕΟΚ, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ή Κοινή Αγορά. Στους κόλπους της ΕΟΚ εξακολουθούσαν να υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα αγαθά και έλεγχοι διαβατηρίων και πολλά κράτη μέλη απαγόρευαν τις εξαγωγές κεφαλαίων.
Το γεγονός ότι σήμερα μία από τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit είναι να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ είναι ενδεικτικό. Πριν από πενήντα χρόνια, αυτό θα σήμαινε πλήρη συμμετοχή.
Ο Ντάνιελ Γκρος επισημαίνει πως η σημερινή άνοδος ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων έρχεται σε μια στιγμή που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ΕΕ είναι περισσότερο δημοφιλής παρά ποτέ. Ακόμη και οι πιο ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί έχουν κάνει πίσω στην αντίθεσή τους στις «Βρυξέλλες». Στη Σουηδία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τα κύρια ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν εγκαταλείψει τα αιτήματά τους για έξοδο από το ευρώ ή την ΕΕ.

NEWS