Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ του Χρήστου Σταϊκούρα

by Expertnews.gr

Απάντηση στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δίνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος και εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση για αμηχανία και προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

«Παρακολουθώ με πολιτική κατανόηση τις αλλεπάλληλες και αγωνιώδεις προσπάθειες του Οικονομικού Επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμορφώσει τη δική του πραγματικότητα» σχολιάζει ο κ. Σταϊκούρας και παραθέτει πέντε ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους οποίους και αντικρούει.

α) Ισχυρίζονται ότι η άρση των capital controls ήταν προετοιμασμένη από τη δική τους Κυβέρνηση. Όμως, πλήρης άρση δεν υπήρξε.

β) Ισχυρίζονται ότι ο προϋπολογισμός ήταν εντός στόχων. Όμως, υπήρχε δημοσιονομικό κενό, το οποίο καλύφθηκε κυρίως με την αύξηση των εσόδων μετά τον Ιούλιο.

γ) Ισχυρίζονται ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν εξασφαλισμένη. Όμως, αυτή ποτέ δεν εξασφαλίστηκε, αφού ποτέ δεν την συζήτησαν αρμοδίως.

δ) Ισχυρίζονται ότι έδωσαν εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όμως, τέτοιος λογαριασμός δεν υφίσταται.

ε) Ισχυρίζονται ότι το αίτημα για την πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ήταν έτοιμο. Όμως, ποτέ δεν το διατύπωσαν, εγγράφως, στους θεσμούς.

«Εν κατακλείδι, αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν;» αναρωτιέται ο υπουργός.

 NEWS