Η ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ MEYNAUD

by Expertnews.gr

Eγκανιάζεται στις 18/4 η έκθεση «Aidez le peuple grec: Η αντιδικτατορική συλλογή της οικογένειας Meynaud» στο Ίδρυμα της Βουλής (Αμαλίας 22 -24, είσοδος από οδό Σουρή).
Με επίκεντρο τον Καναδά, η οικογένεια Μεϊνό (Meynaud), ανέπτυξε έντονη δράση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, με βασικά μέσα την πληροφόρηση και την κινητοποίηση της δημοκρατικής κοινής γνώμης, φορέων και αρχών στην Ευρώπη και την Αμερική. Αν και για αρκετούς Έλληνες ο καθηγητής Ζαν Μεϊνό είναι γνωστός από το έργο του «Οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα», μεγάλη αποκάλυψη αποτελεί η συλλογή της Ελένης Meynaud-Ζωγράφου, μια μικρή επιλογή της οποίας αποτελεί τον κορμό της έκθεσης. Η συλλογή, η οποία περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό από έγγραφα, περιοδικά, φυλλάδια, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες και αφίσες αντιδικτατορικών εκδηλώσεων, θα αποτελέσει, για τους μελλοντικούς ερευνητές της περιόδου της δικτατορίας, πολύτιμη πηγή τεκμηρίωσης για τη σημασία του αντιδικτατορικού αγώνα εκτός των ελληνικών συνόρων, ως οργανικού τμήματος μιας συνολικής προσπάθειας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και θα ακολουθήσει εκδήλωση με ομιλητές τους: Υvonne Meynaud, δικαστή στο εργατοδικείο (Juge des Prud’hommes), κοινωνιολόγο, Γιάννη Γιανουλόπουλο, ιστορικό, ομ. καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρη Μαχλούτα, μεταπτυχιακό φοιτητή στο York University του Τορόντο, και Γεράσιμο Νοταρά, επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Τη συζήτηση συντονίζει η Νίκη Μαρωνίτη, γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

NEWS