H Έκθεση“2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον
Σχεδόν 10.000 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού από διάφορους κλάδους απάντησαν στην έρευνα για το πώς εξισορροπούν μεταξύ βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων και μακροπρόθεσμης αξίας.
Η έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte, με τίτλο «Μετατρέποντας τις εντάσεις σε ευκαιρίες: Βοηθώντας τους ηγέτες να μετατρέψουντην αβεβαιότητα σε ευκαιρία», εξετάζει το πώς οι εργαζόμενοι, οι managers, οι ηγέτες και οι οργανισμοί σε 93 χώρες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος. Παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους οι οργανισμοί μπορούν να επανεξετάσουν την ανάπτυξη ταλέντων πέρα από τις παραδοσιακές πρακτικές που ήδη γνωρίζουμε, να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο των managers και να αξιοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να δημιουργήσουν αξία τόσο για τον οργανισμό όσο και για τους ανθρώπους τους — ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις το 6% των εργαζομένων πιστεύει ότι ο οργανισμός τους σημειώνει ουσιαστική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση.
Βασικά συμπεράσματα
Γιατί αυτή η έρευνα είναι σημαντική:
Σε έναν κόσμο όπου τα όρια γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα, οι ηγέτες καλούνται να διαχειριστούν τις σύνθετες εντάσεις μεταξύ των επιχειρηματικών στόχων και των ανθρώπινων αποτελεσμάτων. Την ίδια στιγμή, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) επαναπροσδιορίζει την έννοια της εργασίας — αυτοματοποιώντας καθήκοντα, μειώνοντας τις θέσεις εισαγωγικού επιπέδου (entrylevel) στις επιχειρήσεις και επιταχύνοντας την αλλαγή. Η έκθεση της Deloitte “2025 Global Human Capital Trends” υπογραμμίζειότι αυτή η νέα πραγματικότητα δημιουργεί αντικρουόμενες ανάγκες μεταξύ των εργαζομένων, των ηγετών και των οργανισμών: Όσο οι θέσεις εισαγωγικού επιπέδου μειώνονται, μεγαλώνει το χάσμα της εμπειρίας των εργαζομένων, όσο ο ρόλος των μεσαίων στελεχών εξελίσσεται, αυτοί πρέπει να υποστηρίζονται και να εξελίσσονται ενώ πρέπει και να διασφαλισθεί ότι τόσο οι οργανισμοί όσο και το ανθρώπινοδυναμικό των οργανισμών είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μειώνοντας το κενό μεταξύ των ανθρώπινων και των τεχνικώνδεξιοτήτων
Οι οργανισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αυξανόμενη ένταση μεταξύ της ανάγκης για έμπειρους εργαζομένους και της πραγματικότητας ότι πολλοί υποψήφιοι με δεξιότητες στερούνται της απαραίτητης εμπειρίας. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι παραδοσιακοί ρόλοι εισαγωγικού επιπέδου μειώνονται, καθιστώντας δυσκολότερη την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας. Για να καλυφθεί αυτό το κενό, οι οργανισμοί καλούνται να μεταβούν από τις αυστηρές απαιτήσειςγια εμπειρία κατά τις προσλήψεις, σε προσλήψεις που βασίζονται στις δεξιότητες και το δυναμικό των ανθρώπων.
Εξελίσσοντας τον ρόλο της μεσαίας διοίκησης
Για να μπορέσουν οι οργανισμοί και οι εργαζόμενοι να αντεπεξέλθουν στην ταχύτατη αλλαγή και στην αυξανόμενη ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός του παραδοσιακού ρόλου του manager. Οι οργανισμοί ωφελούνται από στελέχη που εστιάζουν στην ανάπτυξη των ανθρώπων τους, ωστόσο πολλοί managers σήμερα επικεντρώνονται περισσότερο σε διεκπεραιωτικές, καθημερινές εργασίες παρά στην καλλιέργεια του ταλέντου στην ομάδα τους. ΗΤεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους managers να επικεντρωθούν περισσότερο στους ανθρώπους, μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο εργασίας και κάνοντάς τους πιο ευέλικτους στις καθημερινές τους αρμοδιότητες. Οι οργανισμοί που θα επαναπροσδιορίσουν επιτυχώς τον ρόλο του manager θα είναι πιθανότατα καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα όλο και πιο σύνθετο και τεχνολογικά εξελιγμένο (λόγω της ΑΙ) μέλλον.
Μια πρόταση αξίας για τον εργαζόμενο στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Καθώς οι εργαζόμενοι αξιοποιούν όλο και περισσότερο την Τεχνητή Νοημοσύνη, η εργασιακή τους εμπειρία αλλάζει με απρόβλεπτους και συχνά απαρατήρητους τρόπους. Η συνεργασία ανθρώπου και Τεχνητής Νοημοσύνης γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, ενισχύοντας τη σύγχρονη «πρόταση αξίας για τον εργαζόμενο» (Employee Value Proposition – EVP) — των λόγων, δηλαδή, που κάποιος επιλέγει να εργαστεί και να παραμείνει σε έναν οργανισμό. Ένα ανανεωμένο EVP μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να στηρίξουν καλύτερα τους υπαλλήλους τους και να προσαρμοστούν στις αλλαγές αυτές. Επιπλέον, οι ηγέτες που επικοινωνούν ξεκάθαρα τον ρόλο της AI στον μετασχηματισμό των θέσεων εργασίας, στην επαγγελματική εξέλιξη και στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του ανθρώπινου δυναμικού.
«Οι στρατηγικές για το εργασιακό περιβάλλον εστιάζουν παραδοσιακά στο εργατικό δυναμικό συνολικά και όχι στο άτομο. Όμως, όταν εξετάζουμε σε βάθος τις δεξιότητες, τα καθήκοντα, τα κίνητρα και την ευημερία κάθε εργαζόμενου, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο ουσιαστικά κίνητρα παραμονής και να ενισχύσουμε τη δημιουργική σκέψη γύρω από την επιτυχία του οργανισμού», δήλωσε η Simona Spelman, Deloitte ConsultingLLP, Principal, US Human Capital National Leader.
Ο Γιώργος Φράγκος, Partner and Human Capital Leader της Deloitte Eλλάδος, δήλωσε: «Στην Deloitte, πιστεύουμε ότι η αβεβαιότητα αποτελεί ευκαιρία για εξέλιξη. Η φετινή έκθεση Human Capital Trends αναδεικνύει την ανάγκη να βλέπουμε τουςανθρώπους μας όχι μόνο μέσα από τις αρμοδιότητές τους, αλλά με βάση τις δυνατότητές τους και την προοπτική που φέρνουν στον οργανισμό. Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του manager, η ενίσχυση της συνολικής εμπειρίας των εργαζομένων και η συνειδητή ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να δημιουργήσουν νέα πρότυπα ηγεσίας, εξέλιξης και συνεργασίας. Οι οργανισμοί που επενδύουν με τόλμη στους ανθρώπους τους και αξιοποιούν την τεχνολογία για να τους δώσουν περισσότερες δυνατότητες, θα είναι εκείνοι που θα διαμορφώσουν το εργασιακό μέλλον – ανθρώπινο, ευέλικτο και με ουσιαστικό αντίκτυπο».
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την Έκθεση της Deloitte στη σελίδα, 2025 Global Human Capital Trends.
Μεθοδολογία Έρευνας
Η έρευνα της Deloitte “2025 Global Human Capital Trends” βασίστηκε σε δημοσκόπηση σχεδόν 10.000 στελεχών επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού από πολλούς κλάδους σε 93 χώρες. Εκτός από τη γενική, παγκόσμια έρευνα που προσφέρει τα βασικά δεδομένα της έκθεσης «Παγκόσμιες Τάσεις Ανθρώπινου Δυναμικού», η Deloitte ενίσχυσε φέτος την έρευνά της με εξειδικευμένα ερωτηματολόγια για εργαζόμενους, managers και ηγέτες, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές αποκλίσεις μεταξύ της αντίληψής τους και της πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Τα δεδομένα της έρευνας εμπλουτίστηκαν από περισσότερες από 25 συνεντεύξεις με ανώτατα στελέχη κορυφαίων οργανισμών παγκοσμίως. Οι πληροφορίες αυτές συνέβαλαν στη διαμόρφωση των τάσεων που παρουσιάζονται στην έκθεση.