«Γουές Μίτσελ: Στις τουρκικές προκλήσεις, είναι σημαντικό η απάντηση της Δύσης να είναι ενιαία, σαφής και άμεση

by Expertnews.gr

Όταν τα τουρκικά πλοία παρενοχλούν τις δυτικές πλατφόρμες στην ΑΟΖ της Κύπρου, είναι σημαντικό η απάντηση της Δύσης να είναι ενιαία, σαφής και άμεση», τόνισε από το βήμα του 15th Cyprus Summit του Economist στη Λευκωσία ο πρ. υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, μιλώντας για την ανάγκη αποθάρρυνσης ενεργειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιδείνωση του περιφερειακού περιβάλλοντος ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μίτσελ επεσήμανε τον κίνδυνο μια κλιμάκωση στην ΑΟΖ της Κύπρου να «πάγωνε» την ανάπτυξη των πόρων, όπως συμβαίνει στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Αναφερόμενος δε στις επιδιώξεις της Ρωσίας στη ΝΑ Μεσόγειο, σημείωσε ότι -μεταξύ άλλων- επιθυμεί να αποτρέψει τις εξελίξεις στο ενεργειακό τοπίο, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη θέση της ως κυρίαρχου προμηθευτή φυσικού αερίου για μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας στρατηγικής βασισμένης σε 4 άξονες: α) ενθάρρυνση της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και παράγοντα σταθερότητας β) ισχυροποίηση των δεσμών της Κύπρου με τις ΗΠΑ γ) εδραίωση της συμμετοχής των ΗΠΑ στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ) και δ) αποκατάσταση των σχέσων της Δύσης με την Τουρκία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μίτσελ, κάθε αναπροσανατολισμός που προκύπτει από τη μετατόπιση της στρατηγικής προσοχής των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή, ως μέρος μιας συνολικής επανεξισορρόπησης για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας στην Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Ασία, δεν θα πρέπει να λειτουργεί σε βάρος της διπλωματικής και στρατιωτικής στάσης τους στην περιοχή, η ασφάλεια της οποίας θα πρέπει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Αμερική και την Ευρώπη.NEWS