Γιώργος Φλωρεντής από Αυστρία: Η ελληνική Πολιτεία αγκαλιάζει τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης

by Expertnews.gr
Η ελληνική Πολιτεία αγκαλιάζει τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης

«Η ελληνική Πολιτεία αγκαλιάζει τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης», διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Γιώργος Φλωρεντής, μιλώντας στη Βιέννη με θέμα «Η Ελληνική Διασπορά και τα ΜΜΕ της», σε εκδήλωση για τα πέντε χρόνια λειτουργίας της ομογενειακής ιστοσελίδας «Ήφαιστος Βιέννης» και τον ένα χρόνο του ραδιοφωνικού σταθμού της.

Όπως είπε, είναι αναγκαία η κοινή πορεία για την επίτευξη του κοινού σκοπού, που συνίσταται στην προβολή του ελληνικού ονόματος, της ιστορίας, του πολιτισμού, της ίδιας της Ελλάδας του σήμερα, και η άμεση και διαρκής ενημέρωση, ειδικά από τα διαδικτυακά μέσα, ενδυναμώνει τον δεσμό των ομογενών αποτελώντας και έναν δίαυλο επικοινωνίας και ένα βήμα έκφρασης και λόγου.

Τα πάνω από 150 ελληνικά ομογενειακά Μέσα είναι η κύρια πηγή πληροφόρησης των ομογενών και ο ρόλος τους είναι πολυδιάστατος: Επιτελούν οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης του Ελληνισμού, συχνά σε καθημερινή βάση για όλα τα ζητήματα που τον αφορούν, έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο ανά τα χρόνια, επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Φλωρεντής.

«Ο ρόλος τους έγκειται στο γεγονός ότι έφερναν και φέρνουν τον απόδημο ελληνισμό πιο κοντά στην πραγματικότητα της χώρας υποδοχής, δημιουργούν στενούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής κοινότητας και ταυτόχρονα αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στην ομογένεια και στο εθνικό κέντρο».Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΥΨΗΠΤΕ, βασικός στόχος και κύριο μέλημα της δράσης του ελληνικού ομογενειακού Τύπου γενικότερα, σε κάθε χώρα όπου έζησε και αναπτύχθηκε το ελληνικό στοιχείο, υπήρξε πάντα η διατήρηση, η προώθηση και η ενδυνάμωση της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας. Επιπλέον στόχος υπήρξε η προβολή και ενίσχυση της ελληνικής εικόνας, αλλά και η θετική της επιρροή στην κοινωνία της νέας πατρίδας, κρατώντας πάντα ζωντανή την επαφή των ομογενών με την ελληνική γλώσσα, πράγμα ζωτικής σημασίας για την κάθε κοινότητα. Ο κ. Φλωρεντής συνεχάρη τον ιδρυτή και επικεφαλής της ομογενειακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Hephaestus Wien» και του ομότιτλου ομογενειακού διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού του, Γιώργο Γκστράιν, ο οποίος, όπως επισήμανε, γεννήθηκε και ξεκίνησε από το Κάιρο, εκεί έμαθε τη δημοσιογραφία από μικρός δίπλα στον πατέρα του, και μέσω Αθήνας βρέθηκε στη Βιέννη.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως το παράδειγμα αυτό αποτελεί πρότυπο λειτουργίας ενός τέτοιου μέσου που απευθύνεται στα ελληνικά και τα γερμανικά, τόσο στην ελληνόφωνη κοινότητα και τους φιλέλληνες της Αυστρίας, όσο και στους ομογενείς όλου του κόσμου.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο προϊστάμενος του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία, Κωνσταντίνος Προκάκης, τόνισε πως η συνδιοργάνωση της επετειακής εκδήλωσης -από το “Ήφαιστος Βιέννη” και το Γραφείο Τύπου- έχει διπλή συμβολική σημασία.

Αφενός, όπως σημείωσε, διότι παραπέμπει στη στήριξη που παρέχει το ΥΨΗΠΤΕ και τα γραφεία Τύπου στο εξωτερικό σε όλες τις θετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής Διασποράς. Αφετέρου, διότι στέλνει σε όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα πως για την ενότητα και συνοχή της ελληνικής Διασποράς είναι αναγκαία η εποικοδομητική συνεργασία των οργανώσεων της Διασποράς μεταξύ τους, όπως επίσης με τις ελληνικές αρχές της περιοχής τους. Στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας Κώστας Φίζογλου , υπενθυμίζοντας ότι το πρώτο στην ιστορία ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης, η “Εφημερίς”, είχε εκδοθεί στη Βιέννη στα τέλη του 18 ου αιώνα, συνεχάρη του συντελεστές της ιστοσελίδας και του ραδιοφωνικού σταθμού “Ήφαιστος Βιέννη”, που παίζουν, όπως είπε, σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των ομογενών και των φιλελλήνων, αλλά και στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας και του κύρους των Ελλήνων στην Αυστρία. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και εκφράζοντας ευχαριστίες στους συμμετέχοντες, ο Γιώργος Γκστράιν αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας του, μετά τον ερχομό του στη Βιέννη το 2013, για την ίδρυση αρχικά της ιστοσελίδας, πριν από πέντε χρόνια, και του διαδικτυακού ραδιοφώνου, πριν από έναν χρόνο, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την διεύρυνση και τη βελτίωση των περιεχομένων και των προγραμμάτων τους.

Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης όπως επίσης και την παρουσίαση του νέου εβδομαδιαίου προγράμματος του ραδιοφώνου έκανε η γνωστή ηθοποιός Ελένη Μπακάλη.

Πηγή: https://www.amna.gr

NEWS