Γίαννα Αγγελοπούλου: Είμαστε έτοιμοι για τη γιορτή των 200 ετών της σύγχρονης Ελλάδας

by Expertnews.gr

Την ετοιμότητα της επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τη γιορτή των 200 ετών της «σύγχρονης Ελλάδας» υπογράμμισε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, στο πλαίσιο της ομιλίας της στην πρώτη Ολομέλεια της επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Υπάρχει μηχανισμός και ήδη διαθέτουμε σχέδιο για πόρους και χορηγίες» είπε η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η επιτυχία μας θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή, είπε η κ. Αγγελοπούλου και υπογράμμισε ότι «αυτή η γιορτή είναι από όλους για όλους χωρίς αποκλεισμούς, και μπορεί να εκφραστεί με τρόπους όσους η φαντασία και η δημιουργικότητα επιτρέπουν». Η κ. Αγγελοπούλου δεν απέκλεισε δυσκολίες: «Ίσως να χρειαστεί να ξανασκεφτούμε ή να ξανασχεδιάσουμε κάποια πράγματα, μπορεί να περάσουμε ακόμη και φουρτούνες, αλλά θα τα καταφέρουμε. Από εμάς εξαρτάται… αυτό ας είναι το μήνυμά μας…» είπε η κ. Αγγελοπούλου.

Στην ομιλία της, η κ. Αγγελοπούλου θύμισε ότι υπάρχει ένα χρέος απέναντι στο «1821»: Τα πρώτα 100 χρόνια από την Επανάσταση, ουσιαστικά δεν εορτάστηκαν, αφού εκείνη η μεγάλη επέτειος συνέπεσε με τα πρώτα δυσοίωνα μηνύματα από τη Μικρασιατική εκστρατεία. Η Ελλάδα, στα 100 χρόνια από το 1821 αγωνιούσε να περισώσει ότι είχε ακόμη απομείνει από τη «Μεγάλη Ιδέα» αλλά και να διδαχτεί από το Διχασμό, δεν είχε χρόνο για εορτασμούς.

Για την προετοιμασία της σύγχρονης εορτής, είπε ότι «θα ξεκινήσουμε από ‘κει που 200 χρόνια πριν ξεπήδησαν οι φλόγες της εξέγερσης. Θα πάμε σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας και σε κάθε σημείο του πλανήτη όπου υπάρχει Ελλάδα, δηλαδή σε κάθε σημείο του ορίζοντα».

Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο συνολικό έργο που έχει αναλάβει η «Ελλάδα 2021»:

«Το πρώτο έργο της Επιτροπής, θα είναι να δημιουργηθεί ένα Ημερολόγιο στο οποίο θα αποτυπωθούν όλες οι δράσεις, που έχουν σχεδιαστεί και πρόκειται να υλοποιηθούν από Ιδρύματα, Πανεπιστήμια, ΟΤΑ και άλλους φορείς, με στόχο την καταγραφή τους. Ακόμα και αν η Επιτροπή δεν έχει συμμετοχή στον σχεδιασμό τους, (αφού οι φορείς που τις υλοποιούν έχουν ενεργήσει μόνοι τους, έχουν βρει τους πόρους και έχουν διαμορφώσει το περιεχόμενό τους), εκ των πραγμάτων, αποτελούν μέρος του όλου προγράμματος που θα υλοποιηθεί επί τη ευκαιρία της Εθνικής επετείου των 200 χρόνων και ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι πρέπει να ενταχθούν στο Ημερολόγιο των δράσεων και των εκδηλώσεων για το 2021.

Το δεύτερο έργο αφορά την Ολομέλεια και είναι η διαχείριση των προτάσεων που θα καταθέσουν προς εμάς διάφοροι φορείς και ιδιώτες. Οι προτάσεις θα υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας apply.greece2021.gr που έχει αναπτυχθεί. Για τη διαμόρφωση του συνολικού προγράμματος, μεταξύ άλλων, θα συνεκτιμάμε μέσω της πλατφόρμας στοιχεία, όπως η συμβατότητα των προτάσεων με τους άξονες του Προγράμματος, η δυνατότητα συνδυασμού των προτάσεων μεταξύ τους, ώστε να αυξάνεται η εμβέλεια τους και η δυνατότητα χρηματοδότησης. Η πλατφόρμα και η λειτουργία της έχει κομβικό ρόλο στη λειτουργία της Ολομέλειας και κατ΄ επέκταση και της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Το τρίτο και πλέον ενδιαφέρον έργο μας, θα είναι η σχεδίαση δράσεων τις οποίες θα προτείνουμε προς τους κατάλληλους φορείς, προκειμένου να τις υλοποιήσουν. Στην πράξη, θα σχεδιάσουμε δράσεις, οι οποίες θα επιδιώξουμε να υλοποιηθούν σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τους ΟΤΑ, Επαγγελματικές Ενώσεις, ξένα και ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, περιφερειακά μουσεία, ομογενειακές κοινότητες και μια πλειάδα άλλων φορέων».

Η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε σε δράσεις που η ίδια, όπως είπε, θα ήθελε να υλοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα και χαρακτήρισε τα έργα και τις δράσεις της «Ελλάδας του 2021» ως προσφορά «από όλους για όλους».

Τέλος, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» όπως επιβάλλει ο νόμος δεν είναι επιχορηγούμενη κι ότι λειτουργεί με ίδιους πόρους. Προς τούτο, ενημέρωσε τα μέλη της Ολομέλειας ότι «έχουμε καταρτίσει πλάνο χορηγιών το οποίο ήδη αποδίδει».

Μετά την ομιλία της προέδρου παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον κ. Κωστή Κοντογιάννη, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το apply.greece2021.gr, η πλατφόρμα υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης δράσεων από τα μέλη της Ολομέλειας.

Στη συνέχεια και για περίπου δύο ώρες, το λόγο πήραν μέλη της Ολομέλειας, σε μια πρώτη καταγραφή απόψεων μεταξύ τους για το έργο που έχει αναληφθεί και πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί με δράσεις, εκθέσεις και όσα η φαντασία και η καινοτομία μπορούν να δημιουργήσουν. Υπενθυμίζεται ότι οι «31» προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς στην «Ελλάδα 2021».

Στην Ολομέλεια των «31» μετέχουν οι:

Beaton Roderick

Clogg Richard

Mazower Mark

Negroponte Nicholas

Papadopoulos Gregory

Βερέμης Μάρκος

Βόγλη Ελπίδα

Βούλγαρης Γιάννης

Γλύκατζη-Αρβελέρ Ελένη

Γόντικας Δημήτρης

Δασκαλάκης Κωνσταντίνος

Ευθυμίου Μαρία

Ζεγγίνη Ελευθερία

Ζουμπουλάκης Σταύρος

Θέμελη Μαρία

Ιγνάτιος, μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού

Καλύβας Στάθης

Κιτρομηλίδης Πασχάλης

Κουρεντζής Θεόδωρος

Κωστής Κώστας

Λαλιώτου Ιωάννα

Μαραβέγιας Ναπολέων

Μουζάκη Δέσποινα

Μουζέλης Νίκος

Παπαδημητρίου Χρήστος

Παπαϊωάννου Δημήτρης

Πολυμέρου-Καμηλάκη Αικατερίνη

Ράπανος Βασίλης

Ταρνανάς Ιωάννης

Χατζηβασιλείου Ευάνθης

Χατζής Αριστείδης

NEWS