GES2020: Συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με κορυφαίους CEOs αμερικανικών πολυεθνικών

by Expertnews.gr

   Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει το Greek Economic Summit-GES2020, για 31η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και σε στρατηγική συνεργασία με το U.S. Chamber of Commerce και το Atlantic Council.

   Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 1 έως την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020, σε υβριδική μορφή με ένα πολύ μεγάλο εύρος “ψηφιακών συμμετοχών” και περιορισμένη φυσική παρουσία, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

   Αναφερόμενος στην 31η διοργάνωση, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος, δήλωσε: «Το Greek Economic Summit αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για το οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας εδώ και 31 χρόνια. Σε αυτή τη διαδρομή, ο παρεμβατικός του χαρακτήρας καθόρισε πολλές από τις εξελίξεις. Φέτος, στην πιο κρίσιμη περίοδο αυτής της πορείας, σε μια συνάντηση κορυφής που συνδέει και τις δύο άκρες του Ατλαντικού, με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων από όλο το φάσμα της πολιτικής και της οικονομίας αντιμετωπίζονται στον πυρήνα τους οι προκλήσεις και οι επιλογές που έχουμε για να “φύγουμε εμπρός”. #ForgingAheadinChallengingTimes, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδος, βιώσιμη ανάπτυξη, ψηφιακό μετασχηματισμό και δυνατές στρατηγικές συμμαχίες».

   Ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπιρτούνιας υπογράμμισε: “To Greek Economic Summit αποτελεί ένα συνέδριο θεσμό με πολύ σημαντική επίδραση στις οικονομικό-πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και στη δυναμική των σχέσεων με τους διεθνείς εταίρους. Ειδικότερα φέτος, το 31ο Greek Economic Summit, σε εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες φιλοδοξεί να γίνει μια γέφυρα διασύνδεσης ανάμεσα σε διεθνή οικοσυστήματα, ανάδειξης αναπτυξιακών πολιτικών και προώθησης πρωτοβουλιών που θα δώσουν την ώθηση προς τα εμπρός. Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα αναπτυχθούν, είναι η διαμόρφωση μιας ουσιαστικής πλατφόρμας διαλόγου όπου θα αναδειχθεί τόσο η δυναμική τη εταιρικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ όσο και η περαιτέρω ενίσχυση του των επενδύσεων.”

   Εφέτος, το κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι

Forging Ahead in Challenging Times δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας που τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας έχουν ενταθεί. Παράλληλα, στοχεύει να αναδείξει τη δυναμική της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την οικονομική ανάκαμψη και κυρίως να ανοίξει το δρόμο για ένα, γεμάτο ευκαιρίες, μέλλον.

   Συγκεκριμένα, οι πολιτικές της Ελλάδας σε αυτή την κατεύθυνση είναι  η υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής στη δημόσια διακυβέρνηση, η δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, η στήριξη του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στην προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η  στροφή σε πιο εξαγωγικά αναπτυξιακά μοντέλα. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, μονόδρομο αποτελούν η υιοθέτηση σύγχρονων και βιώσιμων εκπαιδευτικών μοντέλων, η ενίσχυση και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων (τουρισμός, ενέργεια, ναυτιλία, γεωστρατηγική θέση), η υιοθέτηση επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων του εξωτερικού και η ενίσχυση των περιφερειακών στρατηγικών συμμαχιών.  

   Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία του Covid-19 έχει δημιουργήσει  μια πρωτόγνωρη κρίση με εξαιρετικά σημαντικές επιπτώσεις, πέραν της υγείας, στις οικονομίες όλων των χωρών. Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, θα αναδειχθούν οι τρόποι αντιμετώπισης για την καταπολέμησή αυτής της κρίσης.

   Το Greek Economic Summit κάθε χρόνο φιλοξενεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον Αμερικανό πρέσβη, υπουργούς και υφυπουργούς, τραπεζίτες, προέδρους οργανισμών και υψηλόβαθμα στελέχη από την πολιτική, ακαδημαϊκή, επιχειρηματική και δημοσιογραφική κοινότητα της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

   Ειδικότερα εφέτος, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, έχει προγραμματιστεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την Τετάρτη 2/12, ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κορυφαίους CEOs σημαντικών αμερικανικών πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως Albert Bourla (Pfizer), Andre Calantzopoulos (PMI), Punit Renjen (Deloitte) και τον αντιπρόεδρο του U.S. Chamber of Commerce, Myron Brilliant. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Μπακατσέλος.

   Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τη συμμετοχή τους στο 31οGreek Economic Summit, έχουν επιβεβαιώσει:

   Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας

   Kimberly Reed, CEO EXIM Bank USA

   Adam Boehler, President DFC USA

   Albert Bourla, CEO Pfizer

   Ανδρέας Καλαντζόπουλος, CEO PMI

   Punit Renjen, CEO Deloitte

   Myron Brilliant, Vice President, US Chamber of Commerce

   Geoffrey Pyatt, US Ambassador to Greece

   Gus Bilirakis, US Congressman

   Nicholas Burns, Professor, Harvard School, f. Ambassador, f. US Under Secretary of State for Political Affairs

   Michael Kratsios, White House Chief Technology Officer

   Elena Kounalakis, Lieutenant Governor of California

   Harris Pastides, Distinguished President Emeritus, USC

   Drake Behrakis, President Marwick Associates

   Michael Bletsas, Professor, MIT Media Lab

   Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών

   Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

   Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, Πρόεδρος Επιτροπής “Ελλάδα 2021”

   Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υφυπουργός Οικονομικών

   Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της ΕλλάδοςNEWS