Γάζα: Οι πρώτοι επτά όμηροι παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό

by Expertnews.gr

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι επτά όμηροι έχουν μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό στη Γάζα. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση από έναν ομιλητή στην Πλατεία των Ομήρων όπου βρίσκεται πλήθος κόσμου προκάλεσε έντονες επευφημίες.

Σύμφωνα με τις αναφορές, στους επτά περιλαμβάνονται οι Ματάν Άνγκρεστ, τα αδέλφια Γκάλι Μπέρμαν και Ζιβ Μπέρμαν, Αλόν Οχέλ, Εϊτάν Άμπραχαμ Μορ, Όμρι Μιράν και Γκάι Γκιλμπόα-Νταλάλ.

Το κανάλι Al-Araby του Κατάρ αναφέρει ότι η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς μεταφέρει επί του παρόντος Ισραηλινούς ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό στην πόλη της Γάζας.

Στην Πλατεία των Ομήρων του Τελ Αβίβ, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί από τη νύχτα. Οι οικογένειες περιμένουν νέα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τραγουδούν, προσεύχονται και κοιτούν προς τη γιγαντοοθόνη που θα δείξει την επιστροφή τους.

 

Η ομάδα ψυχολόγων του «Hostages and Missing Families Forum» προειδοποίησε ότι το ταξίδι προς την ίαση θα είναι μακρύ:

«Ύστερα από δύο χρόνια πείνας, βίας, απομόνωσης και κακοποίησης, οι όμηροι χρειάζονται φροντίδα, εποπτεία και πάνω απ’ όλα επαναφορά της ταυτότητάς τους ως ανθρώπων — όχι ως “ομήρων”».

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς δημοσίευσε νωρίτερα  σήμερα Δευτέρα (13/10) τα ονόματα των 20 Ισραηλινών ομήρων που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας (σ.σ. κατάπαυσης του πυρός και) ανταλλαγής αιχμαλώτων, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ αποφάσισαν να απελευθερώσουν τους ακόλουθους σιωνιστές ζωντανούς αιχμαλώτους», αναφέρει ανακοίνωση της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης με κατάλογο είκοσι ομήρων που μέχρι τώρα απλώς θεωρείτο ότι παραμένουν στη ζωή.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους ίδιους 20 ομήρους των οποίων τα ονόματα είχαν ήδη δοθεί στο Ισραήλ νωρίτερα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και των οποίων η απελευθέρωση επιβεβαιώθηκε ως μέρος της συμφωνίας που αφορά τους ζωντανούς ομήρους.

Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα του στρατιώτη Ταμίρ Νιμρόντι ή του Νεπαλέζου υπηκόου Μπίπιν Τζόσι.

Τα ονόματα περιλαμβάνουν τους: Μπαρ Άμπραχαμ Κουπερστάιν, Εβιατάρ Νταβίντ, Γιόσεφ-Χάιμ Οχάνα, Σεγκέβ Καλφόν, Αβινατάν Ορ, Ελκάνα Μπόχμποτ, Μάξιμ Χέρκιν, Νιμρόντ Κοέν, Ματάν Άνγκρεστ, Ματάν Ζανγκάουκερ, Εϊτάν Χορν, Εϊτάν Άμπραχαμ Μορ, Γκάλι Μπέρμαν, Ζιβ Μπέρμαν, Όμρι Μιράν, Αλόν Οχέλ, Γκάι Γκιλμπόα-Νταλάλ, Ρομ Μπρασλάβσκι, Αριέλ Κούνιο, Νταβίντ Κούνιο.

Ακόμα η Χαμάς δημοσίευσε τα ονόματα περισσότερων από 1.900 Παλαιστινίων κρατουμένων που, όπως ανέφερε, θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) αναμένεται να επιβλέπει τις απελευθερώσεις.

Αρκετά οχήματα περιμένουν ήδη στο ισραηλινό σωφρονιστικό ίδρυμα Όφερ για να μεταφέρουν τους Παλαιστίνιους κρατούμενους πίσω στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

Οι όμηροι θα παραδοθούν από τη Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό στις 8 π.μ. στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με Iσραηλινό αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας που επικαλούνται οι Times of Israel.

Ο αξιωματούχος αναφέρει ότι ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις και ότι πληροφορίες σχετικά με άλλους τόπους παράδοσης ομήρων στη Γάζα θα γίνουν γνωστές αργότερα.

Δεν είναι γνωστό πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν από τη βόρεια Γάζα, ούτε η ταυτότητά τους.

Ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει ακόμη ενημερώσει τον στρατό ότι κατευθύνεται προς τον τόπο παράδοσης.

Ωστόσο, πηγή που εμπλέκεται στην επιχείρηση δήλωσε στο Reuters ότι οι συνοδείες του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα μετακινούνται προς τη θέση τους για να παραλάβουν τους ομήρους.

Πηγές: Reuters/  Times of Israel

NEWS