Φωτογραφία: Ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος Φρίντριχ Μερτς
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ψήφισε στο Πότσνταμ, όπου είναι υποψήφιος για άμεση εκλογή, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπρίτα Ερνστ. Στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει στην εκλογική του περιφέρεια με ποσοστό 34%.
Ο Σολτς εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.
Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Χ ο Όλαφ Σολτς κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει ακόμα κι αν δεν έχει καταλήξει ακόμη σε ποιο κόμμα θα δώσει τη ψήφο του. «Πηγαίνετε εκεί και αποφασίστε στην κάλπη. Εσείς αποφασίζετε πώς θα γίνουν οι εκλογές».
Ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος Φρίντριχ Μερτς ψήφισε στο Αρνσμπεργκ μαζί με σύζυγό του, Σαρλότ. Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος λέγοντας ότι το αποτέλεσμα «θα είναι καλό»
Στις προηγούμενες εκλογές ο Μερτς είχε επίσης εκλεγεί με απευθείας ψήφο στην εκλογική του περιφέρεια με 40,4%.
Από αύριο η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς καθίσταται υπηρεσιακή, αλλά παραμένει στη θέση της μέχρι τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού, για τον οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει ο αποψινός νικητής, κατά πάσα πιθανότητα ο Φρίντριχ Μερτς – τα γερμανικά ΜΜΕ άλλωστε τον χαρακτηρίζουν εδώ και μήνες «καγκελάριο εν αναμονή».
Παρότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο πολιτικής αστάθειας ή ακυβερνησίας, αυτή τη φορά είναι διάχυτη η αίσθηση της ανάγκης να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό σταθερή νέα κυβέρνηση.
Τα προβλήματα στο εσωτερικό, η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση, το μεταναστευτικό, και στο εξωτερικό η νέα πραγματικότητα μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά την Ουκρανία, θεωρούνται εξαιρετικά πιεστικά κι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος. Ήδη ο κ. Μερτς έχει φροντίσει να… σβήσει κάποιες «κόκκινες γραμμές» του: Δεν μιλά πλέον για 40.000 απελάσεις αλλά για 500, που αφορούν εξακριβωμένα επικίνδυνους ανθρώπους, δεν απορρίπτει κατηγορηματικά την μεταρρύθμιση του «φρένου χρέους» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στην άμυνα και να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας.
Ο πιθανότερος επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να σχηματιστεί από τα CDU/CSU και SPD, αν και όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό του νικητή κι όσο περισσότερα από τα μικρά κόμματα εξασφαλίσουν τελικά την είσοδό τους στη Βουλή, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να απαιτηθεί σύμπραξη τριών κομμάτων.
Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει την διαδικασία και να προκαλέσει καθυστερήσεις. Για τον Φρίντριχ Μερτς, θα ήταν ρεαλιστικό η νέα κυβέρνηση να αναλάβει τα καθήκοντά της περί το Πάσχα.
Τα κόμματα του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» καλούνται να αποδείξουν ότι καταλαβαίνουν τα προβλήματα των πολιτών κι έχουν αποτελεσματικές λύσεις. Ακόμη και αν θεωρείται βέβαιο ότι η AfD δεν θα αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, καθώς όλοι δεσμεύονται πως δεν θα συνεργαστούν μαζί της, η επόμενη κυβέρνηση θα βλέπει καθημερινά τη βαριά σκιά της και θα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο η ακροδεξιά -με εμφανή ή όχι εξωτερική υποστήριξη- να εξακολουθήσει να ενισχύεται και στις επόμενες εκλογές να αναδειχθεί ως ακόμη και πρώτη πολιτική δύναμη, όπως συνέβη στη γειτονική Αυστρία.