Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του για την υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων από τους ευρωπαίους ομολογους του, χαιρετίζοντας τις δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες συνηγορούν στην ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
«Σε έναν κόσμο αβέβαιο και ασταθή, η Ευρώπη καλείται να διεκδικήσει τη θέση της με όρους ασφάλειας και προόδου. Και για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητος ένας ευρύτερος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να δαπανούν για την προστασία τους χωρίς να αμφισβητείται η οικονομική προοπτική τους. Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και μια ισχυρή Ευρώπη για την Ελλάδα. Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε», έγραψε.
Οι ελληνικές προτάσεις για την ευρωπαική άμυνα ήταν η εξαίρεση αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους Δημιουργία κοινού ταμείου για τις αμυντικές επενδύσεις.
Η Επιτροπή θα εξετάσει βαθύτερα τη χρήση περισσότερων μέτρων που θα δώσουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο στα κράτη για αμυντικές επενδύσεις και δαπάνες επισήμανε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν. «Μια προηγμένη αεράμυνα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με την εμπειρία του πολέμου στα σύνορά μας είναι απολύτως απαραίτητη. Παίρνετε λοιπόν ένα κοινό σχέδιο και μετά μπορούμε να συζητήσουμε πώς είναι εφικτή η κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Εδώ δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες προς το παρόν, αλλά η ισχυρή υποστήριξη της πρότασης του Ντόναλντ Τουσκ και του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλάει από μόνη της», είπε.
Στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα (για την άμυνα), πρέπει να κάνουμε καλύτερα (πολιτικές άμυνας) και πιο δυνατά, γρηγορότερα και πρέπει να τα κάνουμε μαζί», εξήγησε.
Για δικαίωση τον ελληνικών προτάσεων έκανε λογο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας τις θετικές προεκτάσεις σε εθνικό επίπεδο. «Είναι άλλη μία δικαίωση μίας πρωτοβουλίας που πήρε εκ των πρωταγωνιστών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εδώ έχουμε δύο οφέλη: και η Ελλάδα και η Ευρώπη οχυρώνονται καλύτερα αμυντικά. Αλλάζουν οι καιροί αλλάζουν οι προκλήσεις. Χρειαζόμαστε να είμαστε όλο και πιο έτοιμοι. Με αυτόν τον τρόπο με το να μην έχει κίνδυνο να μπεις σε καθεστώς ελλείματος εξοικονομείς χρήματα για άλλες δαπάνες όπως Υγεία, Παιδεία», είπε.
Η φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι στη σύνοδο συζητήθηκε η διατλαντική συνεργασία και συμπλήρωσε: «όλοι γνωρίζουμε ότι διακυβεύονται πολλά».
«Συζητήσαμε πώς να ενισχύσουμε μια πολύ ρεαλιστική συνεργασία με τις ΗΠΑ», τόνισε, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν νέες προκλήσεις και αυξανόμενες αβεβαιότητες.
Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη για ισχυρό αλλά εποικοδομητικό διάλογο με τις ΗΠΑ», ωστόσο υπάρχουν πιθανές προκλήσεις στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και «είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».
«Αν η ΕΕ στοχοποιηθεί άδικα ή αυθαίρετα, θα απαντήσουμε αποφασιστικά», ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για τους τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ στο Μεξικό, στον Καναδά και στην Κίνα, η φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι «δεν βγαίνει από αυτό τίποτα θετικό».
Όπως σημείωσε, οι δασμοί αυξάνουν το επιχειρηματικό κόστος, βλάπτουν εργαζόμενους και καταναλωτές, δημιουργούν περιττές διαταραχές στην οικονομία και αυξάνουν τον πληθωρισμό.
Γι’ αυτό, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ θα δώσει προτεραιότητα στις «παραγωγικές συζητήσεις» με τις ΗΠΑ και θέλει να διεξαχθεί διάλογος «εγκαίρως».
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ έχει τις δικές της προκλήσεις να αντιμετωπίσει, επισήμανε. «Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να επικεντρωθούμε στις δικές μας προκλήσεις. Να αυξήσουμε και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας», έκρινε.
Το Μάρτιο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Ευρωπαϊκού Συμβουλίο με επίκεντρο την ευρωπαϊκή οικονομία.