Ερωτηματικά για τα επεισόδια στη Λέσβο

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής προσώπων που εμπλέκονται με τις ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Την ίδια ώρα , ενδεχόμενο τα σημερινά επεισόδια στη Λέσβο να αποτελούν προϊόν υποκίνησης ερευνούν οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» και προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».
Ο υπουργός Μετανάστευσης υπενθυμίζει ότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών» και επαναλαμβάνει ότι «κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».
Στέλνει, εξάλλου, το μήνυμα ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».
Συγκρούσεις μεταξύ Αφγανών αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας, και της Αστυνομίας, σημάδεψαν τις σημερινές κινητοποιήσεις. Αίτημα των περίπου 2.000 διαδηλωτών, η εξέταση των αιτήσεων περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο, από τους οποίους το 70% αφγανικής καταγωγής που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και οι οποίοι ήρθαν στο νησί πριν την Πρωτοχρονιά. Όπως υποστηρίζουν, η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει με το νέο νόμο περί ασύλου όσους ήρθαν μετά την Πρωτοχρονιά προκειμένου εφόσον το δικαιούνται να φύγουν στην Αθήνα ή να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να μην εξετάζονται αιτήματα όλων όσοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμένουν στο νησί επί πολλούς μήνες.
Η διαδήλωση έφτασε, περίπου στις 10.30 το πρωί, σχεδόν στην είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης, λίγο μετά το δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Εκεί τους περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επέτρεψε να συνεχίζουν. Τότε, μια ομάδα, περίπου 1.000 διαδηλωτών, έφυγε μέσω γειτονικών χωραφιών με σκοπό να φτάσει πίσω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, στον δρόμο της βόρειας παράκαμψης και από εκεί να μπει στην πόλη για να διαμαρτυρηθεί. Στην πορεία τους άναψαν φωτιές για αντιπερισπασμό. Ας σημειωθεί, ότι προς στιγμή η φωτιά έκαιγε και σε κτήματα που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΔΕΗ. Οι φωτιές επεκτάθηκαν και τότε άρχισαν οδομαχίες προκειμένου να μην ενισχυθεί ο αριθμός όσων προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη.
Με ρίψη δακρυγόνων απωθήθηκε ο μεγάλος αριθμός των νεαρών Αφγανών που είχαν μείνει στο δρόμο και πίεζαν τις αστυνομικές δυνάμεις να περάσουν. Ενώ το κλείσιμο του δρόμου δεν επέτρεπε και την έξοδο των οχημάτων της Πυροσβεστικής από τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας που βρίσκονται στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, περίπου 500 άτομα που κατάφεραν και μπήκαν στην πόλη από τη βόρεια συνοικία της, ενισχυμένη με νεαρούς Αφγανούς πάντα που βρισκόταν στην πόλη, κατέλαβαν τον δρόμο της προκυμαίας μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, ενώ κάποιοι έστησαν και σκηνές.
Στο σημείο έφτασε πριν από λίγο και ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου. Σε δηλώσεις του στην κάμερα του Σταθμού Αιγαίου της ΕΡΤ, τόνισε ότι «επείγει να υλοποιηθούν τα μέτρα αποσυμφόρησης του νησιού, καθώς και οι διαδικασίες ασύλου». Συνέστησε δε στους πολίτες «ψυχραιμία και υπομονή για να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης».
Αυτή τη στιγμή (ώρα 16.00) έχει αποκατασταθεί η τάξη στην περιοχή του Καρά Τεπέ και σβήστηκαν οι φωτιές από την Πυροσβεστική. Ήρεμη, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η κατάσταση και στον καταυλισμό της Μόριας, ενώ οι συγκεντρωμένοι μέσα στην πόλη με ισχυρή αστυνομική περιφρούρηση με πορεία οδηγούνται προς την πλατεία Σαπφούς απ’ όπου θα γίνει προσπάθεια να αναχωρήσουν για τη Μόρια.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες η κινητοποίηση ήταν γνωστή στις αστυνομικές αρχές από την Παρασκευή για αυτό και το Σαββατοκύριακο υπήρξε ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης με προσωπικό από την Αθήνα.
Την απόδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες διεθνούς προστασίας προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Επικρατείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης εκδίδεται με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης κι ασφαλιστικής κάλυψης σε μετανάστες.
Η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίηση του Π.Α.Α.Υ.Π.Α.
Αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωσή του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α).
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σκοπός της Κοινής Υπουργικής Απόφασης είναι η αντικατάσταση του Α.Μ.Κ.Α. για αιτούντες ασύλου με έναν νέο αριθμό (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) που, «αφενός, δε θα κουβαλά τις δομικές αδυναμίες του (ισοβιότητα, μη δυνατότητα απενεργοποίησης), αφετέρου θα καθιστά δυνατή διοικητικά την ταυτοποίηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και την αναζήτησή τους – με τρόπο τεκμηριωμένο – από σχετικά κονδύλια της Ε.Ε.».
Τι είναι ο ΠΑΑΥΠΑ
- Ο ΠΑΑΥΠΑ είναι μοναδικός και αποδίδεται παράλληλα με το δελτίο πλήρους καταγραφής του αιτούντα, ενώ είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τον αριθμό του δελτίου πλήρους καταγραφής.
- Αποδίδεται στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασύλου, όπου και καταχωρείται η σχετική αίτηση περί διεθνούς προστασίας ή ασύλου, ταυτόχρονα με την κατάθεση της αίτησης περί διεθνούς προστασίας ή ασύλου και την έκδοση του σχετικού δελτίου.
- Παραμένει ενεργός καθ’ όσο υπάρχει ενεργό δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας ή ασύλου, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια εξέτασης της αίτησης ασύλου.
- Απενεργοποιείται μόνο όταν η αίτηση του ενδιαφερόμενου για διεθνή προστασία ή άσυλο γίνει αποδεκτή ή όταν απορριφθεί. Στην πρώτη περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση ΑΜΚΑ, σύμφωνα με τη νομοθεσία έκδοσης του σχετικού αριθμού.
- Παρέχει άμεσα στον ενδιαφερόμενο πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ δίνει και δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας έξι μήνες μετά την αρχική αίτηση διεθνούς προστασίας ή ασύλου.
- Μέχρι σήμερα, η Δημόσια Διοίκηση δεν μπορούσε να ταυτοποιήσει τις δαπάνες κι επιβαρύνσεις υγειονομικής περίθαλψης που συνδέονταν με τους αιτούντες διεθνούς προστασίας ή ασύλου. Ως εκ τούτου, αδυνατούσε να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους που συνδέονταν με το προσφυγικό. Ο ΠΑΑΥΠΑ για πρώτη φορά θα μπορεί να τεκμηριώσει σχετικά εθνικά αιτήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος. Παράλληλα, το γεγονός ότι ο ΠΑΑΥΠΑ διαθέτει – σε αντίθεση με τον ΑΜΚΑ – δυνατότητα απενεργοποίησης, απαλείφει καθοριστικά τη δυνατότητα κατάχρησής του, ειδικά ως προς την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.