Επιστολή του Μπόρις Τζόνσον, στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

by Expertnews.gr

Προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop στα σύνορα με την Ιρλανδία έστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα ο Μπόρις Τζόνσον εξαπέλυσε επίθεση κατά του  ηγέτη του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτηρίζοντας τον ίδιο και την ηγετική ομάδα του ως “αντισημίτες μαρξιστές”, που ετοιμάζουν “χάος” με δύο νέα δημοψηφίσματα, ένα ακόμη για το Brexit και ένα – εντός του 2020 – για ανεξαρτησία της Σκωτίας από το ΗΒ, καθώς και αύξηση της φορολογίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και κατά των κεντρώων, φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που έχουν ταχθεί υπέρ της άμεσης και χωρίς νέο δημοψήφισμα ανάκλησης του Brexit, κατηγορώντας τους ότι υπονομεύουν συστηματικά με τη στάση τους τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας έναντι των Βρυξελλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία έχει αντιδράσει αρνητικά στις προτάσεις Τζόνσον, ενώ και πηγή της ΕΕ έκανε λόγο νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters για απόρριψή τους, εάν κατατεθούν ως έχουν, από πλευράς Βρυξελλών.

Η πρόταση πέντε σημείων, που θα έβγαζε τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Ιρλανδίας από την τελωνειακή Ένωση, ο Μπόρις Τζόνσον σημειώνει ότι υπάρχει «πολύ λίγος χρόνος» για να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit. 

«Αυτή η κυβέρνηση θέλει συμφωνία, όπως είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε. Εάν δεν επιτευχθεί, θα πρόκειται για μια αποτυχία της διπλωματίας, για την οποία όλοι θα είμαστε υπεύθυνοι» γράφει στην επιστολή του προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

Το σχέδιο πέντε σημείων της κυβέρνησης προβλέπει:

Σεβασμό στη συμφωνία του Μπέλφαστ/ συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής

Δέσμευση για μακροχρόνιες περιοχές συνεργασίας Βρετανίας – Ιρλανδίας

Δημιουργία μιας «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους στα σύνορα

Η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της Βόρειας Ιρλανδίας θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει τις νέες ρυθμίσεις πριν τεθούν στην ισχύ

Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρες μέλος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Το σχέδιο προβλέπει άμεση αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από την τελωνειακή ένωση, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεπάγεται τελωνειακούς ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας. Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετριαστεί μέσω εναλλακτικών ρυθμίσεων.

Τα μέλη της κυβέρνησης θεωρούν ότι οι νέες ρυθμίσεις θα φέρουν τις ψήφους συντηρητικών, που απέρριψαν τη συμφωνία.NEWS