Ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας

by Expertnews.gr

Το ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ, στην οποία μετείχαν ακόμη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Συγκεκριμένα συζητήθηκε το ενδιαφέρον εταιρειών ενέργειας των ΗΠΑ να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρισμού, στις υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου, στην αγορά αμερικανικού LNG, στην αποθήκευση ηλεκτρισμού και στην προώθηση σημαντικών πρότζεκτ υποδομών φυσικού αερίου.

Στη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι στις 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τριμερής συνάντηση με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ, στην οποία θα συμμετέχει και ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον. 

Συζητήθηκαν επίσης, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η επερχόμενη δεύτερη υπουργική συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum στο Κάιρο στις 24-25 Ιουλίου, στην οποία θα συμμετάσχει ο κ. Χατζηδάκης, για να συζητήσει τον αναδυόμενο ρόλο της περιοχής ως σημαντικού παρόχου φυσικού αερίου στις περιφερειακές και διεθνείς αγορές, όπως και τη μελλοντική εξέλιξη του Forum σε διεθνή οργανισμό. 

Ο υπουργός ΠΕΝ θα συναντήσει επίσης στο Κάιρο διμερώς τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι στις 25 Ιουλίου, ώστε να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να επεκταθούν οι ελληνο-αμερικανικοί δεσμοί στον τομέα της ενέργειας. 

Oι δύο πλευρές υπογράμμισαν εξάλλου την αυξανόμενη σημασία της ενέργειας για την ενδυνάμωση των διμερών εμπορικών δεσμών και την εμβάθυνση του στρατηγικού χαρακτήρα των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων.
NEWS