Εμπρός για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Εμπρός για την αναγέννηση της Ελλάδος.

by Expertnews.gr

ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίαςκ. Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά

Φίλες και φίλοι, Χανιώτισσες και Χανιώτες, ένα μεγάλο ευχαριστώ, ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για αυτή την υποδοχή, για την παρουσία σας, για αυτή τη βροντερή συγκέντρωση εδώ στα Χανιά. Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα για εμένα προσωπικά. Έρχομαι στον τόπο μου για πρώτη φορά, έτοιμος να αντιμετωπίσω τις πρώτες εκλογές ως Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτή η υποδοχή που μου επιφυλάξατε σήμερα είναι συγκλονιστική.

Σκέφτομαι αυθόρμητα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και πόσο περήφανος θα ήταν σήμερα αν ήταν μαζί μας. Όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί θα κάνουμε πράξη το μεγάλο στόχο που ήταν εξαρχής και ο δικός μου στόχος: να κάνουμε την Κρήτη γαλάζια. Γιατί, φίλες και φίλοι, το γαλάζιο της ελληνικής σημαίας, το γαλάζιο της σημαίας της Νέας Δημοκρατίας ταιριάζει στην Κρήτη. Γιατί εκεί που το μπλε του ουρανού συναντάει το γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους, του Κρητικού Πελάγους, εκεί όλοι μαζί, θα γράψουμε τη δική μας ιστορία. Μία ιστορία αντάξια της Κρήτης μας.

Γνωρίζετε καλά πόση χαρά νιώθω κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά σας. Αυτή τη φορά, όμως, έρχομαι στη γη μας, στη γη του πατέρα μου, στη γη των προγόνων μας για να πάρω ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, να πάρω δύναμη από τον ενθουσιασμό σας, από το χειροκρότημά σας, από το χαμόγελό σας, από την αγάπη σας. Να αντλήσω δύναμη από την αντοχή, από το σθένος της Κρήτης. Διότι τώρα, φίλες και φίλοι, δίνουμε τον πιο κρίσιμο αγώνα. Τώρα είναι η ώρα που η αλήθεια θα παραμερίσει τα ψέματα. Τώρα η ανάπτυξη θα τερματίσει τη μιζέρια και τη φτωχοποίηση. Τώρα η ενότητα θα σκεπάσει τις πολιτικές της διχόνοιας, τις πολιτικές του μίσους. Τώρα ήρθε η ώρα που η Ελλάδα θα πάρει ξανά μπροστά. Τώρα θα πάμε μπροστά με όλους για το καλό όλων. Και σας εγγυώμαι, φίλες και φίλοι, ότι αυτή τη δύναμη που μου δίνετε σήμερα, που δίνει αυτή η αυθόρμητη, αυτή η τεράστια παρουσία σας εδώ στο λιμάνι των Χανίων, αυτή τη δύναμη θα σας τη δώσω πίσω στο πολλαπλάσιο. Γιατί δεσμεύομαι να απελευθερώσω όλες τις τεράστιες, τις αστείρευτες δυνατότητες της Κρήτης, αλλά και των θαυμάσιων ανθρώπων της, όχι μόνο για τώρα, αλλά και για μετά. Όχι μόνο για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας. Γιατί καλός πολιτικός δεν είναι αυτός μόνο που κερδίζει εκλογές για να έρθει στην εξουσία, αλλά πρέπει να κερδίζει και ο τόπος από αυτά που αφήνει πίσω του.

Αυτό είναι το παράδειγμα του Ελευθέριου Βενιζέλου που είναι ζωντανό, πιο πολύ από παντού εδώ στον τόπο που τον γέννησε: Στην Κρήτη μας. Και η Ελλάδα έχει σήμερα περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη να διδαχθεί από τον Εθνάρχη που ταυτίστηκε με το νησί μας. Από τη φιλελεύθερη σκέψη του, από το εθνικό του όραμα, από την ωριμότητα στις αποφάσεις του, από την τόλμη στην πολιτική του.

Η Ελλάδα μας, η Πατρίδα μας περνάει ξανά -όπως και στις δικές του εποχές- στιγμές δύσκολες. Αλλά έχουμε ξανά την ευκαιρία να βγούμε από το τέλμα του ψέματος και από την καθήλωση. Μπορούμε να το πετύχουμε, μαζί μπορούμε. Ενωμένοι, όλοι οι Έλληνες μπορούμε να το πετύχουμε. Και θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε αποφασίζοντας σωστά στις 26 Μαΐου, ημέρα που θα είναι η αφετηρία μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Θα ψηφίσουμε για την αλήθεια, για την ελπίδα, για την αξιοπρέπεια, για την ανάπτυξη, για τη ζωή μας τελικά. Για τη ζωή μας που θα την αλλάξουμε εμείς. Θα την αλλάξουμε όλοι μαζί.

Εμείς, φίλες και φίλοι συντοπίτες μου, δεν γνωριστήκαμε τώρα, ξέρετε πόσο κοντά σας ήταν πάντα η οικογένειά μου. Όπως ξέρετε και εμένα. Άλλος παριστάνει το παιδί του λαού, αλλά τελικά καταλήγει να ταξιδεύει κρυπτόμενος σε κότερα και άλλος περπατά δίπλα σας στα Λευκά Όρη και στον Ψηλορείτη. Άλλος παριστάνει ότι θυμήθηκε τώρα τον Βελουχιώτη και άλλος είχε, έχει και θα έχει πάντα στο γραφείο του τη φωτογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Όπως και άλλος υπέγραψε τις Πρέσπες και άλλου οι πρόγονοι πολέμησαν για τη Μακεδονία μας.

Όμως, φίλες και φίλοι, αν κάτι κρατώ από την ιστορία της οικογένειάς μας και ειδικά την προσωπική διαδρομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν η έγνοια του για την ενότητα των Ελλήνων. Για αυτή την ενότητα πάλεψε στα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Αυτήν υπηρέτησε ακόμα και όταν θρηνούσε τον Παύλο Μπακογιάννη. Και αυτήν πέτυχε μεγαλώνοντας την Παράταξή μας και φτάνοντάς την στα πρωτοφανή ποσοστά του 47%, αντλώντας δύναμη πάντα από εσάς, τους συντοπίτες του, τους Κρητικούς φίλους του, τους αγωνιστές που δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ, ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές της προσωπικής του διαδρομής.

Ο εθνικός διχασμός ήταν πάντα ο μεγάλος αντίπαλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως είναι και ο δικός μου αντίπαλος. Είμαι εδώ σήμερα να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω με γνώση και με τόλμη: Ναι θέλω να ενώσω τους Έλληνες, ναι αναλαμβάνω την ευθύνη, ναι μαζί θα πάμε και πάλι μπροστά, μαζί θα νικήσουμε. Όλοι μαζί, ενωμένοι. Και όχι διχασμένοι.

Φίλες και φίλοι, την επόμενη Κυριακή, ακριβώς σε μια εβδομάδα από σήμερα, πάμε στις κάλπες. Πάμε σε μια αναμέτρηση κρίσιμη με βάρος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχουν συνήθως οι εκλογές για την Ευρωβουλή, γιατί θα είναι η πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 4 χρόνια, που θα ακουστεί η φωνή των Ελλήνων και θα ακουστεί βροντερή. Θα είναι η πρώτη φορά που θα δοθεί στους Έλληνες η ευκαιρία να απαντήσουν σε όλα όσα έζησαν. Στα αμέτρητα ψέματα, στους φόρους που τους φτώχυναν, στο διχασμό που βίωσαν και στην εθνική ταπείνωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι Έλληνες ξέρουν πολύ καλά τι έζησαν αυτά τα τέσσερα χρόνια και δεν θέλουν να τα ξαναζήσουν. Για αυτό και με την ψήφο τους θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα, το μήνυμα που στέλνει σήμερα η Κρήτη: Ως εδώ, ως εδώ, να φύγει επιτέλους η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά. Ήρθε ο καιρός να πάμε μπροστά. Να πάμε μπροστά με τη Νέα Δημοκρατία. Μπορούμε. Και αυτό τελικά είναι και το πραγματικό δίλημμα της επόμενης Κυριακής. Πολιτική αλλαγή ή τέλμα και στασιμότητα; Και όπως αλλάζουμε τη Νέα Δημοκρατία, έτσι μπορούμε να αλλάξουμε και τη χώρα. Θα την μπολιάσουμε με νέες ιδέες, με νέα πρόσωπα, για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία. Για μία Ελλάδα υπερήφανη. Για μια Ελλάδα πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις. Και ναι, φίλες και φίλοι, μπορούμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή όλων των Ελλήνων.

Δικός μας στόχος, δικός μου στόχος, είναι η Ελλάδα, η οικονομία μας να ξαναγυρίσει στην ανάπτυξη. Ο εθνικός πλούτος να μεγαλώσει και μερίδιο να έχουν όλοι οι Έλληνες. Για αυτό και εμείς επιμένουμε να συνδέουμε την εθνική πρόοδο με μισθούς και συντάξεις. Όσο αυξάνεται το μέγεθος της οικονομίας, τόσο πρέπει να αυξάνουν και οι αμοιβές των πολιτών και αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο. Πάρτε παράδειγμα τον κατώτατο μισθό. Έχουμε δεσμευτεί να αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο του Α.Ε.Π. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον πετύχουμε ρυθμό ανάπτυξης 4%, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 8% και θα πάει μέσα σε ένα χρόνο από τα 650 στα 700 ευρώ. Και μόνο έτσι θα βγούμε από τη μιζέρια. Από επιδόματα τα οποία δίνονται εφάπαξ την τελευταία στιγμή πριν από τις εκλογές.

Η φωτεινή Ελλάδα την οποία οραματίζομαι και την οποία είμαι σίγουρος ότι οραματίζεστε και όλοι εσείς, έχει λιγότερους φόρους και εισφορές και περισσότερες επενδύσεις για καλά αμειβόμενες δουλειές. Θα έχει μια εθνική εξωτερική πολιτική που θα αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις της πολύ κακής Συμφωνίας των Πρεσπών. Υγεία για όλους και δημόσια παιδεία, που θα οπλίζει τα νέα μας παιδιά με εφόδια, ώστε να βρίσκουν δουλειά, να μπορούν να φτιάξουν μόνα τους τη ζωή τους. Αποτελεί δέσμευσή μου ότι κάθε Περιφέρεια της χώρας θα έχει το δικό της πρότυπο δημόσιο σχολείο και αποτελεί δέσμευσή μου σε αυτήν την καταπληκτική νεολαία, η οποία δίνει και σήμερα το παρών. Ένα μεγάλο χειροκρότημα παρακαλώ για την ΟΝΝΕΔ μας, για τους Δαπίτες, τις Δαπίτισσές μας που πρωταγωνιστούν πάντα στις μεγάλες μάχες. Δεσμεύομαι λοιπόν σε εσάς, δεσμεύομαι στους καθηγητές σας, δεσμεύομαι στους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια: Οι κουκουλοφόροι θα φύγουν από τα Πανεπιστήμια. Το πανεπιστημιακό άσυλο της ανομίας και της ασυδοσίας θα καταργηθεί μια και καλή. Και οι γειτονιές μας, κυρίως οι γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, θα απελευθερωθούν από το έγκλημα και θα επιστρέψουν στους κατοίκους τους. Γιατί η ασφάλεια είναι δικαίωμα του κάθε Έλληνα και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει. Για αυτό, λοιπόν, μαζί με τις απαραίτητες προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία, είναι προτεραιότητά μας να προσληφθούν 1.500 νέοι -εκπαιδευμένοι στις ειδικές δυνάμεις- αστυνομικοί. Θα προστεθούν 1.000 καινούρια οχήματα και η ΕΛΑΣ, οι αστυνομικοί αυτοί οι οποίοι μας φιλάνε νυχθημερόν -πρέπει πρώτα από όλα να εγγυηθούμε την δική τους προσωπική προστασία- θα αποκτήσουν αμέσως νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα και σύγχρονο εξοπλισμό. Με απλά λόγια η χώρα θα ξαναγίνει ασφαλής και ειρηνική.

Για πρώτη φορά, φίλες και φίλοι, κόμμα της Αντιπολίτευσης διαθέτει ένα τόσο πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα. Προσωπικά δεν μου αρέσει η αντιπαράθεση και η παράθεση μέτρων. Δεν είμαι σε αυτό σαν τον κ. Τσίπρα που αραδιάζει υποσχέσεις που όλοι ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να τηρήσει. Θα αναφέρω, όμως, ενδεικτικά κάποιες από τις κεντρικές πολιτικές μας προτεραιότητες για να μπορείτε με αυστηρότητα να μας κρίνετε μετά τις εκλογές, όταν θα μας έχετε κάνει Κυβέρνηση, όταν με τη βούληση του ελληνικού λαού θα κληθούμε να υλοποιήσουμε ακριβώς αυτές τις πολιτικές. Δεσμευόμαστε, λοιπόν -και θα το ξαναπώ εδώ από τα Χανιά γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχου και τους χαμηλόμισθους- για τη διατήρηση του αφορολόγητου εκεί που είναι σήμερα. Καταργούμε τη μείωση του αφορολόγητου που μόνος του ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία μείωση αφορολόγητου που θα στερήσει από 1/1/2020 από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους μία σύνταξη και ένα μισθό. Προσέξτε, αυτοί που κατήργησαν το ΕΚΑΣ, αυτοί που πήραν 2.000 από το μέσο εισόδημα του κάθε συνταξιούχου έρχονται τώρα και δηλώνουν προστάτες των συνταξιούχων. Και οι ίδιοι, που με το αφορολόγητο καταργούν ουσιαστικά τη 12η σύνταξη, έρχονται και βαφτίζουν ένα επίδομα ως δήθεν 13η σύνταξη. Αλλά όπως είδατε και αυτό το παραμύθι είχε τελικά κοντά πόδια. Μόλις οι συνταξιούχοι πήγαν στα ΑΤΜ και είδαν τα λεφτά που παίρνουν κατάλαβαν ότι και αυτό πρόκειται περί ενός νέου ψέματος. Διαπίστωσαν πως τα κουτσουρεμένα επιδόματα που μοίρασε άρον-άρον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν παρά ένα αντίδωρο για την εξαγορά της ψήφου τους. Και τελικά ήταν μία προσβολή στην υπερηφάνεια και στην αξιοπρέπειά τους.

Το δικό μας σχέδιο, φίλες και φίλοι, μειώνει τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 20% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Καθιερώνει αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Δωρεάν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς για κάθε Ελληνόπουλο. Δεν θα υπάρχει ούτε ένα Ελληνόπουλο που δεν θα έχει δωρεάν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς. Και βέβαια -γιατί μας απασχολεί, με απασχολεί προσωπικά το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας, που κινδυνεύει να οδηγήσει το Έθνος μας σε αφανισμό- δεσμεύομαι να χορηγούμε 2.000 ευρώ για κάθε Ελληνόπουλο που θα γεννιέται στην Πατρίδα μας.

Ο φόρος των επιχειρήσεων θα πέσει από το 28% στο 20%, ενώ με τη Νέα Δημοκρατία οι τελικοί συντελεστές του Φ.Π.Α. θα είναι 22% και 11%. Και ο ΕΝΦΙΑ, που τόσο μας έχει πληγώσει και μας έχει πονέσει όλους, μειώνεται κατά 30% για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Όλοι οι Έλληνες θα δουν όφελος από τη μείωση της φορολόγησης. Τα αγροτικά συλλογικά σχήματα θα φορολογούνται με 10% κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία εδώ για την Κρήτη μας και για τους παραγωγούς της. Με απλά λόγια η εργασία και το κέρδος θα σταματήσουν, φίλες και φίλοι, να τιμωρούνται. Και το κράτος θα πάψει να είναι συνέταιρος του μικρού επιχειρηματία και του ελεύθερου επαγγελματία, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα. Πάνω από όλα όμως κοιτάζω τα νέα παιδιά που τόσα πολλά είναι σήμερα στη συγκέντρωσή μας και τους λέω ότι η δική μου προτεραιότητα, η δική μας έμφαση είναι στις νέες δουλειές. Δουλειές, δουλειές. Καλοπληρωμένες δουλειές, που θα προκύψουν μόνο από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό είναι το στοίχημά μας και ξέρουμε πώς να πετύχουμε αυτό το στόχο. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστώ ακούραστα ώστε να σαρώσω όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν σήμερα τις επενδύσεις στη χώρα μας. Βγάζουμε κόκκινη κάρτα στη γραφειοκρατία και ανάβουμε πράσινο φως σε οποιονδήποτε μικρό ή μεγάλο θέλει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στον τόπο μας.

Χανιώτισσες και Χανιώτες συμπολίτες μας, δίνω μεγάλη προσωπική έμφαση στον πρωτογενή τομέα. Ξέρετε καλά το αγροτικό μας πρόγραμμα. Είχα την ευκαιρία και εχθές που βρέθηκα σε μια πολύ όμορφη, πολύ ζεστή συγκέντρωση φίλων στην Ασή Γωνιά να μιλήσω -χαιρετώ τους φίλους μας Ασηγωνιώτες που είναι σήμερα εδώ μαζί μας και σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε εχθές- για τις παράνομες ελληνοποιήσεις που απειλούν τα προϊόντα σας. Απειλούν τα προϊόντα ολόκληρου του νησιού. Δεν γίνεται το μέλι από τη Βουλγαρία, τα αμνοερίφια της Βαλκανικής, οι πατάτες από την Αίγυπτο, τα λαχανικά από την Τουρκία να πλασάρονται ως κρητικά προϊόντα. Ο μηχανισμός ελέγχου θα αλλάξει και οι έλεγχοι θα ξεκινούν από το χωράφι μέχρι το ράφι. Αλλά συνολικά, φίλες και φίλοι, καλούμαστε να περάσουμε από την κουλτούρα των ευκαιριακών επιδοτήσεων σε αυτήν της δημιουργίας, σε αυτήν της εξωστρέφειας. Από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης. Θέλω τον αγρότη μας, θέλω τον κτηνοτρόφο μας σύγχρονο νοικοκύρη και σύγχρονο επιχειρηματία, που θα συνεργάζεται με τις ενώσεις του κλάδου. Θα αξιοποιεί την τεχνολογία, θα αυξάνει την παραγωγικότητα, θα επενδύει στην ποιότητα, θα τυποποιεί τα προϊόντα όπως ήδη γίνεται σε πολλές ωραίες προσπάθειες στο νησί μας. Και θα συνδέονται τα προϊόντα της κρητικής γης με τον τριτογενή τομέα, με τον τουρισμό.

Γιατί και ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων στο νησί μας. Και μπορούμε βάσιμα να πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουμε 20 δις επενδύσεις μόνο στην Κρήτη τα επόμενα 5 χρόνια. Θα ενισχύσω τον τουρισμό, θα μειώσω τα φορολογικά βάρη και θα εκσυγχρονίσω τον χωροταξικό σχεδιασμό, μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα όμως -και δεν θα κουραστώ να το λέω- από όλες τις επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, απαιτώ απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία.

Φίλες και φίλοι, έχω πολλά φιλόδοξα σχέδια για το νησί μας και θέλω να τα κάνω πράξη σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με έναν άξιο νέο Περιφερειάρχη, τον συντοπίτη μας, τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη. Αλέξανδρε, σε στηρίζουμε. Πάμε μαζί για τη μεγάλη νίκη, όχι μόνο στην ευρωκάλπη, αλλά και στην Περιφέρεια της Κρήτης. Τη νέα εποχή, τη νέα σελίδα θα τη γράψουμε όλοι μαζί. Όλοι μαζί θα τη γράψουμε και η μεγάλη πολιτική αλλαγή θα ξεκινήσει στις 26 Μαΐου με τη δική σας στήριξη και με την Κρήτη μπροστάρη σε αυτή τη μεγάλη μάχη.

Φίλες και φίλοι, για όλα αυτά που σας μίλησα όμως, χρειάζονται υποδομές και ξέρετε πολύ καλά ότι το νησί μας έχει μείνει πίσω. Και η πρώτη υποδομή που είναι απαραίτητο πια να ολοκληρωθεί, είναι ο διαβόητος πλέον Βόρειος Οδικός Άξονας. Ένα έργο το οποίο έχει γίνει σαν το Μινώταυρο. Τρέφεται με αθώες ζωές, με την αδιαφορία της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πολλές φορές ένα ΒΟΑΚ των ονείρων της. Ο κ. Σπίρτζης με θράσος προκήρυξε το έργο, ξεχνώντας όμως μια λεπτομέρεια: ότι λόγω δικής του ευθύνης δεν υπάρχουν ούτε ολοκληρωμένες μελέτες, ούτε συνολικό σχέδιο. Όλα λόγια. Όλα ψέματα. Σαν τις ζωγραφιές στους μουσαμάδες, το ανύπαρκτο Μετρό της Θεσσαλονίκης και σαν τα ακίνητα βαγόνια που κουβάλησαν μόνο και μόνο για να φωτογραφηθούν μέσα σε αυτά. Αν έτσι προχωρούν, καλό τους ταξίδι. Εγώ ένα πράγμα έχω μόνο να πω: Ο Βόρειος Οδικός Άξονας είναι το μεγάλο οδικό έργο της επόμενης κυβέρνησης. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση, ότι στην τελική του ανάπτυξη θα επεκτείνεται σε όλη την Κρήτη. Από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία.

Φίλες και φίλοι, ως Χανιώτης όμως με απασχολεί και άλλο ένα θέμα, το οποίο απασχολούσε πολύ και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Με απασχολεί το ζήτημα της διαχείρισης του νερού. Με απασχολεί το ζήτημα της άρδευσης. Βλέπω λιμνοδεξαμενές των Αγίων Θεοδώρων, της Ισοσκαλίτισσας, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε πέτρινα κουφάρια. Αυτές του Έλους και του Ομαλού, έχουν γίνει σαν τα γεφύρια της Άρτας. Δεκαετίες τώρα περνούν από 40 κύματα χωρίς κανένας να ξέρει πότε θα αποπερατωθούν. Λοιπόν, φίλες και φίλοι, αυτά τα έργα θα τελειώσουν. Και θα ξεκινήσουν και νέα έργα. Φράγματα των Παπαδιανών, του Σεβρονιώτη και αγωγοί μεταφοράς νερού στη Δυτική Κίσσαμο, που τόσο ανάγκη το έχει σήμερα. Και ειδικά αυτό το έργο το χρωστάω στον πατέρα μου, που από το 1992 είχε ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία δυστυχώς έμεινε στα συρτάρια. Με χαρά μαθαίνω ότι μετά από δεκαετίες ανασύρθηκε και επικαιροποιείται. Είναι ένα έργο το οποίο υιοθετώ και θα το επιβλέπω προσωπικά.

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Κρήτης, ο δρόμος για όλα αυτά μπορεί να ανοίξει στις 26 Μαΐου, γιατί αυτές οι εκλογές έχουν πολιτικό βάρος και διάσταση εθνική. Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν περιθώρια για αβασάνιστες επιλογές. Την Κυριακή που μας έρχεται δεν ψηφίζουμε απλά για να στείλουμε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς κάποιον ή ένα μήνυμα συμπάθειας προς κάποιον άλλον. Δεν καταγράφουμε τους συσχετισμούς του χθες, ούτε μας δεσμεύουν παλιές κομματικές συνήθειες, παλιές παραδόσεις. Και προσέξτε, αυτή η κάλπη δεν επιτρέπει ίσες αποστάσεις, αλλά ούτε και πειράματα με θνησιγενή σχήματα ή με διάττοντες πολιτικούς αστέρες. Απαιτεί ωριμότητα, απαιτεί ελεύθερη σκέψη, απαιτεί συστράτευση για να απαντήσουμε σε ορισμένα βασικά ερωτήματα: Επιλέγουμε την αλήθεια ή το ψέμα; Την προκοπή ή την καθήλωση; Την ενότητα ή το διχασμό; Η Κρήτη θα με έχει κυβερνήτη εφόσον με εμπιστευτεί όπως θα με εμπιστευτεί και ολόκληρη η Ελλάδα, αν κρίνω από το αυτό το ποτάμι το οποίο βλέπω σήμερα, αυτή την λαοθάλασσα στο λιμάνι των Χανίων.

Για αυτή τη νέα εποχή ψηφίζουμε, για αυτή τη νέα εποχή την οποία διεκδικείτε. Γιατί τελικά ψηφίζουμε για ποια Ελλάδα θέλουμε. Συνεπώς σε αυτή την κάλπη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλαρή ψήφο. Ούτε για ψήφο που θα πάει χαμένη σε κόμματα τα οποία την επόμενη μέρα, όλοι το ξέρουμε, ότι δεν θα έχουν κανένα ρόλο. Καλούμαστε, λοιπόν, σε αυτή την κάλπη να κάνουμε μία καθαρή επιλογή: Με τη Νέα Δημοκρατία του αύριο ή με το ΣΥΡΙΖΑ του χθες; Η Κρήτη έδωσε την απάντησή της: Με τη Νέα Δημοκρατία του αύριο. Με όλους τους Έλληνες ή με τους λίγους που πρόδωσαν τις ελπίδες των Ελλήνων; Αλλά αποφασίζουμε όχι μόνο με την καρδιά, όχι μόνο με το συναίσθημα, αποφασίζουμε και με το μυαλό. Και η ώρα είναι τώρα. Οι αντίπαλοί μας ξέρουν καλά ότι ο χρόνος τους τελειώνει. Λένε ψέματα για αυτά που έκαναν, λένε ψέματα για αυτά που θα κάνουν. Και λένε ψέματα και για τις δικές μας θέσεις καταφεύγοντας συχνά σε χυδαίες προσωπικές επιθέσεις με μαύρη προπαγάνδα, με ψέματα, με απειλές. Έτσι κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι πάει σε εκλογές. Με ψέματα ήρθαν και με ψέματα θα φύγουν από την εξουσία. Μιλάνε για μία τρομακτική Νέα Δημοκρατία που όμως πολύ απλά δεν υπάρχει. Γιατί η σημερινή Νέα Δημοκρατία είναι και ενωμένη και ανανεωμένη. Δείτε το ευρωψηδέλτιό μας. Συνδυάζει εμπειρία και φρεσκάδα. Συνδυάζει έμπειρους πολιτικούς αλλά και άξιους πολίτες οι οποίοι θέλουν να γίνουν πολιτικοί. Και κάνει πράξη δύο απαράβατες προσωπικές μου αρχές: Την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες.

Φίλες και φίλοι, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος δεν είναι περιφερόμενη γλάστρα, όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας. Είναι ένας σπουδαίος Έλληνας. Ένας άνθρωπος που με τη δύναμη της προσωπικής του ιστορίας δίνει δύναμη σε όλους μας και μας εμπνέει, με την αξιοπρέπειά του, μας εμπνέει με το ήθος του. Όσα κάνουν οι αντίπαλοί μας, φίλες και φίλοι, μοιάζουν με κακές απομιμήσεις του χθες. Και όσα λένε, ακούγονται ήδη σαν ένας μακρινός αντίλαλος από το παρελθόν, μέχρι και την τελευταία ώρα. Και σήμερα που μιλάνε αυτοί φωνάζουν “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Θα το ξαναπώ λοιπόν εδώ από τον τόπο μου, από τα Χανιά. Εμείς δεν τελειώνουμε κανέναν. Αρχίζουμε με όλους την προσπάθεια να ξανά χτίσουμε από την αρχή τη νέα Ελλάδα. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα. Και είναι ένα θετικό μήνυμα. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Στις 26, λοιπόν, ψηφίζουμε, στις 27 γυρίζουμε σελίδα. Με τη δική σας στήριξη αυτή την καινούργια σελίδα στο βιβλίο της Ιστορίας της Πατρίδας μας πρέπει να τη γράψουμε όλοι μαζί. Οι νέοι πάνω από όλα.

Από τους νέους, φίλες και φίλοι, που είναι και σήμερα μαζί μας ζητώ να μην αφήσουν την πολιτική στους ειδικούς. Να απαντήσουν στην κάλπη για όσα δεν τους αρέσουν, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Γιατί -και απευθύνομαι ειδικά στα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά- η αποχή τελικά από την κάλπη σημαίνει συντήρηση. Και η νεολαία δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι συντηρητική. Η νεολαία είναι ένας άνεμος ζωής που θα φυσήξει στα πανιά της Ελλάδος. Καλώ επίσης τους νέους να γυρίσουν την πλάτη στα άκρα. Οι νέοι θα γυρίσουν την πλάτη στα άκρα. Όποιος καίει βιβλία δεν θέλει ο νέος να βρει το δρόμο του γιατί κάπου τον θέλει ως πιόνι του. Όποιος φωνάζει μόνο συνθήματα φοβάται τελικά το μυαλό που κρίνει και αμφισβητεί. Και όποιος χωρίζει τους ανθρώπους με βάση το χρώμα τους ανήκει σε άλλη εποχή. Και οι νέοι έρχονται από το μέλλον. Και όποιος καμαρώνει μόνο για τα μπράτσα της βίας, ματαιοπονεί. Γιατί πάντα θα εμφανιστεί κάποιος με πιο δυνατά μπράτσα όπως συμβαίνει στη ζούγκλα. Η ακροδεξιά λοιπόν δεν ταιριάζει στους νέους. Είναι εκτός εποχής. Και πάντως η ακροδεξιά δεν ταιριάζει στην Κρήτη, τη φιλελεύθερη Κρήτη με τη βαθιά δημοκρατική παράδοση. Θέλω λοιπόν, φίλες και φίλοι, τα νέα παιδιά δίπλα μου.

Θέλω δίπλα μου όμως τους παλιούς φίλους της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω φίλους που με τον καιρό πήραν αποστάσεις. Βλέπω ανάμεσά μας φίλους της Νέας Δημοκρατίας που μας εγκατέλειψαν στην πορεία, αλλά τώρα γυρίζουν σπίτι τους. Γυρίστε στο σπίτι σας, στη Νέα Δημοκρατία. Τα παράπονα του χθες τα σκεπάζει η ανάγκη του σήμερα. Και είναι ώρα ευθύνης. Καλώ όμως σε συμπαράταξη και τους φίλους άλλων κομμάτων. Όλοι μαζί δίνουμε τον αγώνα και δώσαμε τον αγώνα απέναντι στο λαϊκισμό. Δεν μπορεί παρά και αυτοί να νοιώθουν ότι η αντίδραση στο ψέμα και στο λαϊκισμό πρέπει να είναι κοινή. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις από το ψέμα στην αλήθεια και από την ενότητα στο διχασμό. Και η απάντηση της προόδου μόνο αν εκφραστεί ενιαία θα είναι και αποτελεσματική.

Απευθύνομαι και στους συμπολίτες μας -και δυστυχώς ήταν πολλοί αυτοί εδώ στην Κρήτη και στα Χανιά- που πίστεψαν και προδόθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ και από τις συνεχείς μεταμορφώσεις του. Τους ζητώ να αφήσουν πίσω τις πολιτικές προκαταλήψεις του παρελθόντος. Τους ζητώ προσωπικά να με εμπιστευτούν. Τους κοιτώ στα μάτια και τους λέω, ότι μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα, αλλά συμφωνούμε στα σημαντικά. Συμφωνούμε στα βασικά. Και τους λέω, με όλη τη δύναμη της φωνής μου, ότι εγώ θα σας μιλάω πάντα στη γλώσσα της αλήθειας. Γιατί αξίζετε καλύτερα. Αξίζουμε καλύτερα και θα τα καταφέρουμε.
Φίλες και φίλοι, το πρώτο βήμα για την επικράτηση στις εθνικές εκλογές θα γίνει το βράδυ της 26ης Μαΐου με τη δική σας στήριξη και με μια μεγάλη πολιτική νίκη για τη Νέα Δημοκρατία. Η ενωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία δεν κοιτάζει ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Βλέπει μόνο μπροστά. Γιατί σήμερα δεν καλείται να διαδεχθεί μόνο το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Θα βγούμε νικητές γιατί ο τόπος σήμερα δεν θέλει άλλη μια κυβέρνηση. Θέλει μία πραγματικά άλλη κυβέρνηση. Γιατί η αναγέννηση της Ελλάδος είναι υπόθεση όλων, πέρα και πάνω από προσωπικές διαφορές. Είναι υπόθεση όλων όσοι ζητούν αλήθεια, ευημερία, ασφάλεια, ενότητα. Όσων ζητούν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ εθνική υπερηφάνεια. Και μέχρι την Κυριακή ξέρω, βλέπω, διαισθάνομαι τον ενθουσιασμό σας, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε.

Το μήνυμά μας πρέπει να φτάσει σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό. Κανένας φίλος δεν πρέπει να μείνει στο σπίτι και καμία ψήφος δεν πρέπει να ξοδευτεί σε λάθος κατεύθυνση. Το ξαναλέω: Τώρα είναι η ώρα. Μόνο ένα καθαρό μήνυμα θα φέρει τελικά την καθαρή λύση και μόνο μια δυνατή Νέα Δημοκρατία θα φέρει τη φωτεινή Ελλάδα. Όλοι μαζί λοιπόν, ψηλά τις σημαίες στον αγώνα μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Ψηλά τις σημαίες. Ψηλά τις σημαίες της Νέας Δημοκρατίας, ψηλά τις σημαίες της Ελλάδος. Γιατί η νίκη μας, θα είναι μια νίκη όλων των Ελλήνων και πρώτη η Κρήτη θα δώσει το μήνυμα. Εμπρός να πούμε, ως εδώ. Να πούμε ως εδώ στο ψέμα και τη στασιμότητα. Πάμε μπροστά, με τις σημαίες μπροστά, γιατί οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα. Γιατί αξίζουμε καλύτερα.

Σας ευχαριστώ για αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση. Σας ευχαριστώ για το χειροκρότημά σας. Σας καλώ δίπλα μου. Εμπρός να κάνουμε την Κρήτη γαλάζια. Εμπρός για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Εμπρός για την αναγέννηση της Ελλάδος. Πάμε μαζί να γράψουμε τη δική μας ιστορίας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Σας ευχαριστώ για την καταπληκτική συγκέντρωση. Να είστε καλά. Καλή δύναμη και καλό αγώνα.


NEWS