Εμανουέλ Μακρόν : Ενίσχυση της πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας

by Expertnews.gr

Την επιθυμία για ενίσχυση της πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ελιζέ.

«Ξέρω ότι για εσάς είναι εξαιρετικά σημαντική η σχέση Ελλάδας – Γαλλίας» δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως σημείωσε, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε κρίση, η Γαλλία στήριξε τη χώρα, αν και αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος που έδειξε ο ελληνικός λαός και τη βούληση που έδειξε για να μείνει στο ευρώ.

«Σήμερα θέλουμε να κρατήσουμε την συνεργασία να την ενισχύσουμε με πολιτική, στρατιωτική και πολιτισμική συνεργασία» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι περνούμε μια περίοδο όπου ο κόσμος είναι κατακερματισμένος. Πρέπει να δούμε από κοινού να δούμε πως θα υπάρξει ένας κοινός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη αλλά και να ενισχυθεί η τραπεζική ένωση. «Πρέπει να δείξουμε από κοινού την διάθεση μας για μια πιο δυνατή Ευρώπη», τόνισε.

Αναφέρθηκε στο θέμα της μετανάστευσης παραδεχόμενος πως η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος. Όπως είπε έχουν γίνει βήματα αλλά «λείπει η αλληλεγγύη στην Ευρώπη και παραμένει εντελώς μη ικανοποιητική η διαχείριση των τελευταίων περιστατικών» και σημείωσε ότι απαιτείται αλλαγή της συνθήκης Σένγκεν.

Πρέπει, τόνισε, να ενισχυθεί και η ευρωπαϊκή άμυνα στεκόμενος στο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «αυξημένες εντάσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μας και την επαγρύπνηση μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΕ και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν την οποιαδήποτε ‘αδυναμία’ στον τομέα αυτό.

Πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη σταθερή φιλία που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης, αλλά και παλαιότερα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμπαράσταση της Γαλλίας τα χρόνια της επανάστασης και σημείωσε ότι η επίσκεψη γίνεται σε μια σημαντική συγκυρία για την Ελλάδα που δέκα χρόνια αντιμετώπισε την κρίση και τώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη.

Θύμισε ότι γνωρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν πολλά χρόνια και όπως είπε «έχει μεγάλες προσδοκίες για τη συνεργασία τους». Δήλωσε ότι θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην ευρωζώνη, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ. «Πρέπει να μιλήσουμε για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, φυλά τα σύνορα και έχει αλληλεγγύη στο θέμα του προσφυγικού, επιμερίζοντας τις ευθύνες» είπε.

Μίλησε δε για τη σημασία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ που υποστήριξε την Ελλάδα στις φωτιές της Εύβοιας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις. «Θέλουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να είναι συμμέτοχες στο αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδα» τόνισε.


NEWS