Δώστε μας τη δύναμη, δώστε μου τη δύναμη να μπορέσω να αλλάξω, να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα την επόμενη μέρα

by Expertnews.gr

ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στα Ιωάννινα

Σας ευχαριστώ για αυτό το θερμό χειροκρότημα. Σας ευχαριστώ γιατί στην Ήπειρο με κάνετε πάντα να αισθάνομαι σαν να είμαι στο σπίτι μου, σαν να είμαι στην Πατρίδα μου. Σας ευχαριστώ που στηρίζετε πάντα την Νέα Δημοκρατία τη μεγάλη μας Παράταξη. Σας ευχαριστώ που εσείς θα μας δώσετε την 26η Μαΐου μία μεγάλη πολιτική νίκη για να γυρίσει επιτέλους ο τόπος σελίδα, για να κάνουμε μία νέα αρχή.

Φίλες και φίλοι, αγαπητέ Αλέκο, κύριοι συνάδελφοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, που κατακλύσατε σήμερα αυτό τον χώρο που απεδείχθη τελικά μικρός για αυτό το μεγάλο ρεύμα το οποίο βλέπω και εδώ στα Γιάννενα, όπως το βλέπω παντού, σε ολόκληρη τη χώρα.

Φίλες και φίλοι, όπως σας είπα, αισθάνομαι πάντα πολύ όμορφα κάθε φορά που είμαι στα Γιάννενα, κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ήπειρο. Ίσως είναι παλαιοί οικογενειακοί συναισθηματικοί δεσμοί, η ιστορία του παππού μου του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πατέρα μου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη -που τόσους φίλους είχε εδώ στην Ήπειρο- αυτοί οι παραδοσιακοί δεσμοί που συνδέουν την Ήπειρο με την Κρήτη. Είχα την ευκαιρία να κλέψω τις δικές μου λίγες μέρες ξεκούρασης, όχι πλέοντας στα νερά του Ιονίου, αλλά εδώ στην Ήπειρο. Μαζί σας στα Ζαγοροχώρια, πέρασα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μου. Και φεύγω πάντα από τον τόπο σας γεμάτος ενέργεια, γεμάτος ενθουσιασμό, γεμάτος πίστη για τις μεγάλες αναξιοποίητες δυνατότητες των Ιωαννίνων και της Ηπείρου συνολικά.

Φίλες και φίλοι, αυτή τη φορά σας επισκέπτομαι σε μία ιδιαίτερη συγκυρία, αλλά σας επισκέπτομαι και μία ξεχωριστή μέρα, διότι, για όσους δεν το γνωρίζετε, σήμερα 9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης. Η Ημέρα της Ευρώπης την οποία γιορτάζει η μεγάλη ευρωπαϊκή Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία. Ημέρα της Ευρώπης 16 μέρες πριν από μία σημαντική πολιτική αναμέτρηση, την ευρωκάλπη της 26ης Μαΐου. Στις 26 Μαΐου θα επιλέξουμε τους επόμενους ευρωβουλευτές, τους επόμενους περιφερειάρχες, τους επόμενους δημάρχους και θα στείλουμε ταυτόχρονα ένα μήνυμα για την Ευρώπη που θέλουμε, αλλά και ένα μήνυμα για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Ο κ.Τσίπρας μας είπε χθες ότι θέλει να μετατρέψει την 26η Μαΐου σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Του απαντώ: Η 26η Μαΐου θα είναι ψήφος απόρριψης του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία. Το πρώτο βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται, την οποία την αισθάνεται κανείς όπου και αν περπατήσει σήμερα στην Πατρίδα μας.

Θα μιλήσουμε, λοιπόν, από τώρα μέχρι και την κάλπη της 26ης Μαΐου, για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Θα μιλήσουμε για την Ευρώπη, φίλες και φίλοι, διότι αυτά τα οποία θα συμβούν τα επόμενα πέντε χρόνια έχουν μεγάλη σημασία για το τι θα γίνει στην Πατρίδα μας. Θα μιλήσουμε για την Ευρώπη ως το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα. Διότι δεν θέλω να ξεχνάτε ότι σε λίγες εβδομάδες, την 28η Μαΐου, θα γιορτάσουμε μία άλλη πολύ σημαντική επέτειο. Είναι τα 40 χρόνια από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε στο Ζάππειο τη Συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Σκεφτείτε λίγο μαζί μου πόσο τολμηρή, πόσο πρωτοποριακή ήταν αυτή η απόφαση τότε. Ένας οραματικός ηγέτης, Εθνάρχης, ιδρυτής της Παράταξής μας, έβλεπε πολύ μακριά και ήξερε ότι το μόνο ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας -οικονομικό καταφύγιο, γεωπολιτικό καταφύγιο- είναι αυτό της Ενωμένης Ευρώπης. Και πήρε τότε την Ελλάδα από το χέρι και κόντρα σε μία κοινή γνώμη, η οποία δεν αντιλαμβανόταν τη σημασία αυτής της απόφασης, ασφάλισε τη χώρα. Και από τότε βρήκαμε το ασφαλές λιμάνι το οποίο ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πορεία της χώρας αυτά τα 40 χρόνια ήταν διαφορετική και όλοι οι Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία έβαλαν το δικό τους ξεχωριστό λιθαράκι σε αυτή την πορεία.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε ο άνθρωπος ο οποίος υπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ο Κώστας Καραμανλής έδωσε τους δικούς του αγώνες μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Ο Αντώνης Σαμαράς κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη την εποχή που η ευρωπαϊκή μας πορεία δοκιμαζόταν. Και ναι, όλοι μας, με Πρόεδρο τότε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το καλοκαίρι του 2015, πήραμε μία δύσκολη απόφαση για να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Πατρίδας μας. Είμαστε λοιπόν η πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη και η μόνη δύναμη η οποία μπορεί να μιλήσει αξιόπιστα για τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη. Είμαστε υπερήφανα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας. Χαιρετίζω την παρουσία της νεολαίας μας η οποία είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Γι’ αυτή τη νεολαία αγωνιζόμαστε, η οποία ψάχνει τη θέση της σε μια Ελλάδα που αλλάζει, σε μια Ευρώπη που αλλάζει.

Και η Ευρώπη της επόμενης μέρας θα κληθεί να στηρίξει την Ελλάδα σε μια σειρά από αποφάσεις είτε μιλάμε, αγαπητέ Αλέκο, για τη νέα αγροτική πολιτική, τους πόρους που θα χρειαστεί η χώρα μας από το ’21 μέχρι το ’27, είτε μιλάμε για την ασφαλή φύλαξη των συνόρων μας. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι σύνορα της Ελλάδος. Και η Ελλάδα έχει σύνορα, που δεν είναι μόνο μια γραμμή στο χάρτη, ούτε μια γραμμή στη θάλασσα. Τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται. Και θα χρειαστούμε την Ευρώπη αρωγό όταν η γειτονική χώρα αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, όπως δυστυχώς κάνει σήμερα, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Θα χρειαστούμε την Ευρώπη αρωγό και στην βαλκανική μας πολιτική. Διότι την επόμενη μέρα η Ευρώπη είναι αυτή η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της Ελλάδος με τα δυτικά Βαλκάνια.

Και επιτρέψτε μου, μιας και βρίσκομαι σήμερα εδώ στα Γιάννενα, να πω δυο κουβέντες μόνο για τις σχέσεις της Ελλάδος με την Αλβανία. Θα ήθελα εδώ από τα Γιάννενα να στείλω ένα πάρα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα, θέλω να είμαι πολύ σαφής. Ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμένει κλειστός όσο η Αλβανία δεν σέβεται την εθνική ελληνική μειονότητα. Όσο δεν της αναγνωρίζει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, όσο επιβουλεύεται τις περιουσίες των Ελλήνων της βορείου Ηπείρου. Εμείς στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς τη γειτονική χώρα. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι η κόκκινη γραμμή την οποία τραβάμε είναι μια κόκκινη γραμμή αδιαπραγμάτευτη και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο θέλω να το ακούσουν όλοι, εντός της Ελλάδος και εντός της Αλβανίας. Θα σταθούμε κοντά στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας με τρόπο που δεν θα επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης.

Θέλουμε, λοιπόν, την επόμενη μέρα στις κάλπες οι οποίες έρχονται, να επιλέξετε τους καλύτερους ευρωβουλευτές από ένα εξαιρετικό ευρωψηφοδέλτιο. Κάναμε μια τομή να επιχειρήσουμε στο ευρωψηφοδέλτιό μας να συνδυάσουμε την πολιτική εμπειρία με την ανανέωση. Και συνδυάσαμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολιτική διαδρομή, με ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μπουν στην πολιτική για πρώτη φορά. Με αυτό τον τρόπο μπολιάζουν την πολιτική με τις δικές τους εμπειρίες και με τις δικές τους γνώσεις. Έχουμε μαζί μας σήμερα κάποιους από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές μας. Την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, την γνωρίζετε καλά, έχει τιμήσει και έχει υπηρετήσει τα Γιάννενα. Τον Γιώργο Αμυρά -και αυτός Γιαννιώτης στην καταγωγή. Το Νίκο Γιαννή, έμπειρο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τη Βίκυ Φλέσσα, γνωστή για την προσφορά της στον πολιτισμό και στην παιδεία.

Θα ήθελα να ήταν μαζί μας σήμερα ένας ακόμα υποψήφιος ευρωβουλευτής μας ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και μιας σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Αισθάνθηκα προσωπικά την ανάγκη να καταθέσω πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη ως την ελάχιστη αντίδραση αξιοπρέπειας απέναντι σε έναν άνθρωπο που προσέβαλε βάναυσα έναν σπουδαίο Έλληνα. Έναν άνθρωπο ο οποίος μέσα από τη δική του ξεχωριστή προσωπική διαδρομή και τώρα πολιτική διαδρομή αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια. Φίλες και φίλοι, στη ζωή δεν υπάρχουν δυσκολίες τις οποίες κάποιος δεν μπορεί να ξεπεράσει αν δεν έχει πολύ μεγάλη θέληση. Αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος, που τιμά το ψηφοδέλτιό μας, απαξιώθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ. Και απαξιώθηκε προσωπικά από τον κ. Τσίπρα όταν εχθές ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου και μπροστά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό τον αποκάλεσε “γλάστρα”. Δεν είναι “γλάστρα” ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος που δίνει τον ξεχωριστό δικό του αγώνα και διεκδικεί ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.

Και αν κάτι απέδειξε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, φίλες και φίλοι -δεν θέλω να σταθώ πολύ σε αυτά τα οποία έγιναν εχθές, μια κουβέντα θα πω μόνο- είναι το εξής. Ο κ. Τσίπρας με τη συμπεριφορά του, με το λόγο του, με τον απαξιωτικό ενικό τον οποίο χρησιμοποίησε απέναντι στο πρόσωπό μου, δικαίωσε απόλυτα αυτό το οποίο λέμε τόσο καιρό. Τσίπρας και Πολάκης είναι το ίδιο πράγμα. Απέναντι σε αυτή τη νοοτροπία βρισκόμαστε συνολικά. Όχι μόνο εμείς που ανήκουμε στη Νέα Δημοκρατία, αλλά πιστεύω όλη η δημοκρατική Ελλάδα θέλει να βρεθεί απέναντι σε λογικές αυταρχισμού, σε καθεστωτικές λογικές που διχάζουν τους Έλληνες και που συνοψίζονται σε αυτό το χυδαίο σύνθημα του πολιτικού μας αντιπάλου, του ΣΥΡΙΖΑ: “Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Μας το υπενθυμίζουν δυστυχώς κάθε μέρα με τη συμπεριφορά τους ότι αυτή είναι η θέλησή τους. Αυτό είναι τελικά γραμμένο στο DNA τους. Τους λέμε ξεκάθαρα ότι σε αυτό το δρόμο δεν θα τους ακολουθήσουμε. Δεν είμαι εδώ, φίλες και φίλοι, για να τελειώσω κανέναν. Είμαι εδώ για να προχωρήσω με όλους, ενωμένοι, για να μπορέσουμε επιτέλους να βάλουμε την Ελλάδα σε ράγες και τη χώρα μας σε μια πορεία πραγματικής ανάταξης και ανάκαμψης.

Άκουσα με πολλή προσοχή τα δυο νέα παιδιά τα οποία είχαν την τιμή να με προσφωνήσουν σήμερα, τον Λευτέρη και την Κωνσταντίνα. Θέλω πάντα να δίνω την ευκαιρία σε αυτές τις εκδηλώσεις να μιλούν άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι εκτεθειμένοι στα κοινά, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, άνθρωποι οι οποίοι δίνουν το δικό τους καθημερινό αγώνα. Άνθρωποι οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι απογοητευμένοι με την πολιτική και οι οποίοι περιμένουν από τα πολιτικά Κόμματα, όχι να μιλήσουν με διχαστικό λόγο για το χθες, αλλά να μιλήσουν με ενωτικό λόγο για το αύριο. Και αυτή είναι η δική μου δουλειά, αυτή είναι η δουλειά της Νέας Δημοκρατίας από τώρα μέχρι τις ευρωεκλογές, από τώρα μέχρι τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Να μιλήσουμε για το μέλλον. Να περιγράψουμε ένα μέλλον ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους Έλληνες και κυρίως να κάνουμε όλοι μαζί το βήμα και να πιστέψουμε και πάλι στις μεγάλες δυνατότητες αυτού του Έθνους. Στις μεγάλες δυνατότητες της Πατρίδας μας η οποία και στο παρελθόν βρέθηκε σε δύσκολες καταστάσεις και κατάφερε όμως και τις ξεπέρασε γατί υπήρχε ενότητα, ελπίδα, διάθεση και σχέδιο. Θυμάται ο Κώστας Τασούλας στη Βουλή, σε μια συζήτηση την οποία είχαμε, που κατέθεσα μια φωτογραφία από ένα χωριό των Ιωαννίνων, από το Περιστέρι. Ήταν μια φωτογραφία από την δεκαετία του ’50, ενός γνωστού Αμερικανού φωτογράφου, του Μπομπ Μακέιμπ, η οποία μου είχε κάνει πάρα πολλή εντύπωση διότι έδειχνε τρία κοριτσάκια ξυπόλητα, ντυμένα με ρούχα μπαλωμένα να είναι αγκαλιασμένα σε ένα χωματόδρομο. Έβλεπες ταυτόχρονα από τη μια την φτώχεια της Ελλάδος η οποία βγήκε από την τραγωδία του πολέμου και του εμφυλίου και από την άλλη έβλεπες στα μάτια τους τη σπίθα της ελπίδας και της αισιοδοξίας.

Αυτή την Ελλάδα την έχτισαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας. Την έχτισαν κόντρα σε αντιξοότητες. Δική μας δουλειά, δικό μας χρέος, είναι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για μια καλύτερη Ελλάδα και αυτή η προσπάθεια ξεκινάει πάνω από όλα από την ανάταξη της οικονομίας μας. Μια οικονομία η οποία θα πρέπει να δημιουργεί νέες και καλές θέσεις εργασίας, ώστε τα νέα παιδιά τα οποία σήμερα αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμιά μας να μην σκέφτονται, ως πρώτη επιλογή, πώς θα φύγουν στο εξωτερικό, αλλά να ξέρουν ότι αν θέλουν να μείνουν στον τόπο τους θα έχουν καλές εργασίες που θα μπορούν να τους δώσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη δική τους ξεχωριστή επιτυχία στη ζωή.

Ο κ. Τσίπρας πανικόβλητος μόλις πριν από 3 μέρες, την Τρίτη, ακύρωσε την περιοδεία του στα Γιάννενα -ήταν να βρίσκεται σε αυτή την αίθουσα- και έφυγε άρον-άρον πίσω στην Αθήνα. Προφανώς, αντιλαμβανόμενος την τεράστια κατακραυγή από την ιστορία με τις καλοκαιρινές του διακοπές στα κότερα πολυτελείας προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα και να μας πει τι; Ότι θα δώσει κάποια χρήματα από το υστέρημα των Ελλήνων -το βάφτισε 13η σύνταξη- και θα εφαρμόσει και κάποιες μειώσεις φορολογίας για να ελαφρύνει, επιτέλους, τη μεσαία τάξη την οποία έχει υπερφορολογήσει. Του λέω: πολύ λίγα, πολύ αργά. 4 χρόνια διέλυσε τη μεσαία τάξη, εξαφάνισε τους ελεύθερους επαγγελματίες, ξετίναξε τους συνταξιούχους, έκοψε το ΕΚΑΣ, σας έπνιξε όλους στους φόρους. Πιστεύει κανείς τώρα ότι 18 μέρες πριν τις εκλογές θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα επειδή θα μοιράσει ένα έκτακτο προεκλογικό επίδομα σε κάποιους συνταξιούχους;

Οι Έλληνες πολίτες του έχουν ήδη γυρίσει την πλάτη και στις 26η Μαΐου στην κάλπη θα του στείλουν και το οριστικό μήνυμα: Ότι ο χρόνος του τελείωσε, ως εδώ, και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Η πρόκληση, φίλες και φίλοι, για την επόμενη μέρα δεν είναι πώς θα ξανά μοιράσουμε μια πίτα η οποία μικραίνει, είναι πώς θα μεγαλώσουμε την πίτα. Και την πίτα θα τη μεγαλώσουμε μόνο μέσα από επενδύσεις, μέσα από την εκμετάλλευση των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, μέσα από την ανάδειξη κάθε Περιφέρειας ως ενός ξεχωριστού πόλου ανάπτυξης. Και εδώ επιτρέψτε μου να κάνω μια ξεχωριστή μνεία σε έναν πολύ καλό μου φίλο στον Αλέκο Καχριμάνη, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, τον επόμενο Περιφερειάρχη Ηπείρου. Θα είναι ο επόμενος Περιφερειάρχης γιατί το αξίζει, γιατί δούλεψε πολύ σκληρά και γιατί έφερε την Ήπειρο στην πρώτη γραμμή της περιφερειακής ανάπτυξης. Απέδειξε μέσα από δράσεις και μέσα από έργα πώς αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη, πώς αντιλαμβάνεται τη συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα.

Επιτρέψτε μου να κάνω μία ξεχωριστή μνεία σε ένα έργο το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό διότι είναι έργο-πιλότος για την υπόλοιπη χώρα. Στο έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο ολοκληρώθηκε επί δικής σου θητείας, αγαπητέ Αλέκο, με σημαντική συμμετοχή της Τατιάνας Καλογιάννη, την οποία θέλω να αναγνωρίσω και να της ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία. Είναι ένα έργο σημαντικό το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα πώς αντιλαμβανόμαστε την περιφερειακή ανάπτυξη. Έχετε όλες τις δυνατότητες, φίλες και φίλοι, εδώ στην Ήπειρο, να κάνετε ένα μεγάλο αναπτυξιακό θαύμα, να συνδυάσετε τον πρωτογενή τομέα για τον οποίο τόσο ενδιαφέρεται ο Αλέκος.

Θα στηρίξουμε τη φέτα, θα στηρίξουμε τους ντόπιους παραγωγούς, θα στηρίξουμε την ντόπια κτηνοτροφία, θα εξασφαλίσουμε καλές τιμές γάλακτος, όπως δίνουν οι μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής στους παραγωγούς. Αλλά θα τυποποιήσουμε τα προϊόντα μας, θα τα βάλουμε στα ράφια του εσωτερικού και του εξωτερικού, θα αναδείξουμε την ιδιαιτερότητα των τοπικών μας προϊόντων. Θα αναδείξουμε την Ήπειρο σε τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο, όχι μόνο κάποιους μήνες το χρόνο. Αυτό το οποίο πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό τα Ζαγοροχώρια μπορούμε να το πετύχουμε σε ολόκληρη την Ήπειρο. Θα αναδείξουμε το μεγάλο πολιτιστικό πλούτο της Ηπείρου, ως σημείο συγκριτικού πλεονεκτήματος, για να μπορεί αυτός ο όμορφος τόπος να έχει την αναπτυξιακή δυναμική που χρειάζεται. Και εμείς θα είμαστε εδώ να ενισχύσουμε την Περιφέρεια Ηπείρου με τα σημαντικά έργα υποδομής τα οποία πρέπει ακόμα να γίνουν. Με τον άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, είναι δέσμευσή μας ότι το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί. Με τον Ε65 ο οποίος θα συνδέσει την Ήπειρο με την κεντρική Ελλάδα. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτά τα έργα πράξη.

Να θυμάστε, φίλες και φίλοι, ότι για τη Νέα Δημοκρατία έχουμε τρεις αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες. Η μία είναι να δημιουργήσουμε νέες και καλές δουλειές. Η δεύτερη είναι να μειώσουμε τους φόρους για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο για κάποιους, για όλους τους Έλληνες. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί 30% για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Ο φόρος των επιχειρήσεων, όχι μόνο των μεγάλων, αλλά και των μικρών, θα μειωθεί από το 29% στο 20% και ο φόρος στα μερίσματα στο 5%, ώστε να πάρουν ανάσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ο Φ.Π.Α. θα μειωθεί παντού στην εστίαση. Γιατί, είδατε ότι ο κ. Τσίπρας άφησε έξω τον καφέ και τα αναψυκτικά στις μειώσεις που εξήγγειλε. Όχι, οριστική μείωση του Φ.Π.Α. στο 13% για όλη την εστίαση, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά. Πέντε χρόνια μετά ο κ. Τσίπρας υπερηφανεύεται που θα μας γυρίσει εκεί που βρισκόμασταν τότε. Και η τρίτη προτεραιότητα, η οποία για μένα είναι αδιαπραγμάτευτη, είναι ότι θα εμπεδώσουμε και πάλι στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα της ασφάλειας. Οι Έλληνες θα αισθανθούν πάλι ασφαλείς, είτε κατοικούν στα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων, είτε κατοικούν στις παραμελημένες συνοικίες της Δυτικής Αθήνας.

Για εμάς, φίλες και φίλοι, η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα. Δεν είναι ούτε δεξιά ατζέντα, ούτε κεντρώα ατζέντα, ούτε αριστερή ατζέντα. Είναι η αυτονόητη υποχρέωση ενός Κράτους απέναντι στους πολίτες του. Όπου δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχει ελευθερία και εμείς θα επαναφέρουμε το αίσθημα της ασφάλειας. Ο νόμος και η τάξη θα εφαρμοστούν. Η αστυνομία θα στηριχθεί, θα αφεθεί ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της, ώστε οι Έλληνες να αισθανθούν πάλι ασφαλείς. Θα απελευθερώσουμε τα Πανεπιστήμιά μας από τις γιάφκες των κουκουλοφόρων και των διακινητών ναρκωτικών, ώστε τα νέα παιδιά τα οποία τόσο έχουν κοπιάσει για να έχουν πρόσβαση σε μία ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, να μην βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτά τα απίστευτα φαινόμενα παρακμής, τα οποία συναντούν σε πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια. Τους λέμε λοιπόν ξεκάθαρα, ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν θα τροποποιηθεί, δεν θα αλλάξει, απλά θα καταργηθεί την επόμενη μέρα και θα στηρίξουμε την ποιοτική παιδεία, την ποιοτική δημόσια παιδεία.

Άκουσα με πολλή προσοχή αυτά τα οποία μας είπε ο Λευτέρης, αναπληρωτής καθηγητής. Πιστεύω στη δημόσια Παιδεία επειδή ξέρω πολύ καλά ότι είναι το μεγαλύτερο, το σημαντικότερο εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας, για να μπορεί ένα φτωχό παιδί να διεκδικήσει πρόσβαση, ευκαιρίες και ελπίδα ότι θα μπορεί να ζήσει μία καλύτερη ζωή από τη ζωή των γονιών του. Ενοχλούνται μερικές φορές στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλάμε για δημόσια παιδεία, για δημόσια υγεία. Ενοχλούνται, διότι κάποιοι επιμένουν να παρουσιάζουν τη Νέα Δημοκρατία ως κάτι που δεν είναι, ως δήθεν το κόμμα των ελίτ. Να δω πότε θα ξαναμιλήσει ο κ. Τσίπρας για ελίτ, αυτός που κάνει τις διακοπές του σε σκάφη πολυτελείας, μαζί με αυτούς τους οποίους δήθεν κατηγορεί. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμμα των ελίτ. Είναι το πλατύ λαϊκό κόμμα, είναι η λαϊκή Παράταξη που εκφράζει και ενώνει όλους τους Έλληνες και δεν κάνει διακρίσεις. Και είναι πάνω απ’ όλα το κόμμα της νεολαίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της νέας γενιάς και είναι το κόμμα της νέας Ελλάδος. Μια νέα Ελλάδα η οποία ξημερώνει και η οποία θα ανατείλει πλήρως μετά τις εθνικές εκλογές. Αλλά, μέχρι τότε, φίλες και φίλοι, έχουμε βήματα ακόμα να κάνουμε.

Θα επαναλάβω και θα κλείσω με αυτό. Το πόσο σημαντικό είναι το διακύβευμα της ευρωκάλπης την 26η Μαΐου. Θα ψηφίσουμε για ευρωβουλευτές. Θα ψηφίσουμε για περιφερειάρχες, θα ψηφίσουμε για δημάρχους. Αλλά θα στείλουμε και ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα. Είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 4 χρόνια που θα δοθεί στους Έλληνες πολίτες η δυνατότητα να πάνε να ψηφίσουν. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και εισπράττω και αφουγκράζομαι τη βουβή οργή της ελληνικής κοινωνίας. Μια βουβή οργή απέναντι σε μια κακή κυβέρνηση. Μια βουβή οργή απέναντι στην καθήλωση, στην εσωστρέφεια, στο λαϊκισμό. Εμείς, φίλες και φίλοι, είμαστε εδώ για να πούμε στους Έλληνες πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Είμαστε εδώ για να θέσουμε τα πραγματικά διλήμματα των εκλογών. Αν θα πάμε μπροστά ή αν θα μείνουμε καθηλωμένοι, αν θα έχουμε ηγετική θέση στην Ευρώπη ή αν θα είμαστε πάντα ουραγοί των εξελίξεων. Αν μπορούμε να βρούμε τον βηματισμό μας σε έναν κόσμο που αλλάζει ή αν θα είμαστε πάντα ο μικρός ασθενής μιας Ευρώπης που πάντα θα μας αντιμετωπίζει με καχυποψία.

Το σύνθημά μας είναι απλό, λιτό, αλλά πιστεύω ότι εκφράζει αυτό το οποίο αισθάνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες: Αξίζουμε καλύτερα. Πρέπει να το πιστέψουμε εμείς πρώτα. Αξίζουμε πολύ καλύτερα. Αξίζουμε καλύτερα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και θα κληθούμε όλοι μαζί να το κάνουμε πράξη. Ξέρετε, συναντώ συχνά στις περιοδείες μου ανθρώπους οι οποίοι έρχονται και μου λένε: “Δεν είχα ψηφίσει ποτέ Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά θα σε εμπιστευτώ και θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία και φρόντισε να μη μας διαψεύσεις την επόμενη μέρα”. Μου λένε και κάτι ακόμα: “Μην τάξεις πολλά. Πες λίγα και καλά, διότι έχουμε κουραστεί από τα ψέματα και από τις υποσχέσεις των πολιτικών που ποτέ δεν γίνονται πράξη”. Και αυτά τα μηνύματα που τα ακούω σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα αφουγκράζομαι και τα ενστερνίζομαι. Η Νέα Δημοκρατία θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας. Μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας από τότε που είχα την τιμή να αναλάβω την ηγεσία αυτής της μεγάλης Παράταξης, όταν με εκλέξατε μέσα από μία ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό θέλουν να ακούσουν σήμερα οι πολίτες, αυτό θέλουν να ακούσουν οι νέοι οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Και κάνω μια ειδική έκκληση στη νεολαία μας, στα νέα παιδιά που είναι εδώ, αλλά και στα παιδιά σας και στα εγγόνια σας. Μην επιλέξετε την αποχή. Μην ενδώσετε στις σειρήνες αυτών που σας λένε ότι όλοι είναι το ίδιο. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Νομίζω ότι αυτό το έχετε καταλάβει. Ψηφίστε με την καρδιά και με το μυαλό. Συμμετέχετε στην εκλογική διαδικασία. Ψηφίστε για το δικό σας μέλλον. Γιατί για το δικό σας μέλλον αγωνιζόμαστε όλοι μαζί.

Κάνω λοιπόν και εδώ από τα Γιάννενα μία έκκληση σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες: Αφήστε στην άκρη τις όποιες διαφορές είχαμε στο παρελθόν. Η μόνη μεγάλη πολιτική δύναμη που μπορεί να αλλάξει σήμερα τη ρότα της Ελλάδος, είναι η Νέα Δημοκρατία. Ελάτε, συμπορευτείτε μαζί μας, στηρίξτε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη του τόπου. Δώστε μας τη δύναμη, δώστε μου τη δύναμη να μπορέσω να αλλάξω, να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα την επόμενη μέρα. Κάντε το για εσάς, κάντε το για τα παιδιά σας, κάντε το για τα εγγόνια σας. Ελάτε όλοι μαζί να γράψουμε μαζί τη δική μας λαμπρή ιστορία. Ελάτε όλοι μαζί να νικήσουμε την 26η Μαΐου, να νικήσουμε στις εθνικές εκλογές. Πάμε όλοι μαζί για τη μεγάλη νίκη. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ για τη στήριξή σας, για το χειροκρότημά σας για τον αγώνα σας. Σας ευχαριστώ που είστε πάντα κοντά μας, πάντα κοντά στη Νέα Δημοκρατία, στη μεγάλη μας Παράταξη. Καλή δύναμη, καλό αγώνα σε όλες και σε όλους.

NEWS