Διαβουλεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα

by Expertnews.gr

Σε τροχιά συμφωνίας  για τις κορυφαίες θέσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα βρίσκονται οι Ευρωπαίοι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στην Οσάκα, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για οριστικές ανακοινώσεις.

Μετά την αποτυχία των προηγούμενων κύκλων διαπραγματεύσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν το βράδυ της Κυριακής για μία ακόμη Σύνοδο Κορυφής, λίγες ώρες πριν από την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προέκυψε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, οι συνομιλίες συνεχίσθηκαν κυρίως ανάμεσα στην ΓΑΛΛΙΑ και την ΓΕΡΜΑΝΙΑ στο περιθώριο της Συνόδου των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη. Ο ίδιος ανέφερε πως δέχθηκε «12-13 τηλεφωνήματα» Ευρωπαίων παραγόντων και σημείωσε: «Η εντύπωσή μου είναι ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε μία λύση, αλλά είμαστε πολύ μακριά για να πούμε οτιδήποτε πιο συγκεκριμένο σήμερα».

«Μην περιμένετε να δείτε λευκό καπνό στη Οσάκα» πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου δήλωναν πως «δεν θα υπάρξει απόφαση εδώ (σ.σ. στην Οσάκα)». «Ο Τουσκ βρίσκεται εδώ σε διαβουλεύσεις με όλους του παρόντες ηγέτες. Επιθυμία μας είναι να φθάσουμε σε συμφωνία το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας», δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας.

Εκτός της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγετικές θέσεις που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.NEWS