«Δέσμευση ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο»

by Expertnews.gr

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εξακολουθεί να δεσμεύεται να βοηθήσει την Κορεατική Χερσόνησο να βρει διαρκή ειρήνη με τον πρόεδρό της, Τόμας Μπαχ, να υπογραμμίζει το ρόλο που διαδραμάτισαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Pyeongchang για την ελάφρυνση των εντάσεων.

Οι αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο θέρετρο της Νότιας Κορέας τον Φεβρουάριο, θεωρήθηκαν ως σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των γειτόνων, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι τεχνικά σε πόλεμο, ιδιαίτερα με την συμμετοχή της ενωμένης ομάδα της Κορέας που συμμετείχε στο χόκεϊ επί πάγου γυναικών.

Καθώς η σχέση τους συνεχίζει να  βγαίνει από τον πάγο, οι δύο Κορέες συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο να συνεχίσουν την προσπάθεια να φιλοξενήσουν τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032.

Μιλώντας σήμερα στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC) στο Τόκιο, ο Τόμας Μπαχ δήλωσε ότι η ΔΟΕ θα συμμετάσχει σε περαιτέρω συζητήσεις για «ενίσχυση των ειρηνευτικών προσπαθειών».
«Έχουμε δεσμευτεί σε αυτό», είπε ο Γερμανός. «Στις αρχές του επόμενου έτους, θα υπάρξουν νέες συνομιλίες για να συναντηθούμε με τις δύο εθνικές ολυμπιακές επιτροπές των κορεατικών κρατών και τις δύο κυβερνήσεις, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εκεί για να ενισχύσουμε αυτές τις ειρηνευτικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολιτικό επίπεδο τώρα».

Οι σχέσεις μεταξύ των εθνών βελτιώθηκαν πολύ φέτος, ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Γιάε-Ιν συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν σε τρεις διαφορετικές συνόδους κορυφής.

«Αναφέρομαι στον πρόεδρο Μουν από τη Δημοκρατία της Κορέας, ο οποίος είπε ότι έχουμε ανοίξει την πόρτα για ειρηνευτικές συνομιλίες με τις πρωτοβουλίες μας στην Κορεατική Χερσόνησο και που η ΔΟΕ πιστεύει», πρόσθεσε ο Μπαχ.
«Ο ομόλογός του στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ότι αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες μετατόπισαν τη δυναμική των σχέσεων Βορρά-Νότιας Κορέας και ότι αυτό αποδίδεται εξ ολοκλήρου στις προσπάθειες της ΔΟΕ».

Πηγή: http://www.amna.gr/

NEWS