Δεν συνάδουν με μια παράταξη όπως το ΚΙΝΑΛ χαρακτηρισμοί όπως «Καμμένοι των Πρεσπών»

by Expertnews.gr
Δεν συνάδουν με μια παράταξη όπως το ΚΙΝΑΛ χαρακτηρισμοί όπως «Καμμένοι των Πρεσπών»

Όταν χαρακτηρίζουμε τους ανθρώπους που στηρίζουν μια συμφωνία «Καμμένους των Πρεσπών», αυτό δεν συνάδει «με έναν πολιτισμό και μια παράταξη που θέλει να αλλάξει το πολιτικό αφήγημα, τον τρόπο που κάνουμε πολιτική, τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον και πώς θέλουμε να είναι το πολιτικό κλίμα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα μεταναστών και προσφύγων, ο οποίος υπέβαλε χθες την παραίτησή του από το Κίνημα Αλλαγής.

Ο κ. Παπαγιαννάκης, ο οποίος παραιτήθηκε για την επί της αρχής διαφωνία του με τη στάση του Κινήματος στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις πρόσφατες τοποθετήσεις στελεχών, αλλά και της προέδρου Φώφης Γεννηματά, για τους υποστηρικτές της συμφωνίας, τόνισε ότι «το τοξικό κλίμα που για ακόμα μια φορά επιλέγουμε να προωθήσουμε, οι ακραίες τοποθετήσεις, η μη συναίνεση, όλα αυτά παίζουν ένα ρόλο» στην απόφασή του.

Σημείωσε ότι δεν προσωποποιεί τη στάση αυτή, καθώς «όπως έχει εκφραστεί, μ’ αυτόν τον τρόπο, είναι στάση του κινήματος γιατί κανείς άλλος δεν αντέδρασε» και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να θεωρήσουμε εκ των πραγμάτων ότι αυτή είναι η θέση του κινήματος. Δεν θέλω να προσωποποιήσω την απόφαση. Νομίζω ότι θα είναι άδικο και για εκείνη (τη Φώφη Γεννηματά)».

Ο κ. Παπαγιαννάκης χαρακτήρισε το πολιτικό κλίμα «πάρα πολύ τοξικό» και τα πράγματα «πάρα πολύ πολωμένα» και σημείωσε, περιγράφοντας την κατάσταση: «Όλες οι συζητήσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο -κι εδώ λίγο υπερβάλλω- καταλήγουν στον εμφύλιο, όλα τα θέματα είναι γιατί οι προηγούμενοι ή καλύτεροι ήταν ή χειρότεροι. Αυτό το κλίμα δεν βοηθάει, δεν προωθεί τίποτα, απλώς μας κρατάει καθηλωμένους σε μια αντιπαλότητα και χωρίς καμία αλλαγή».

Ερωτηθείς δε για το ποιο θα ήταν το «αντίδοτο» αυτού του τοξικού κλίματος, απάντησε πως «χρειάζεται μεγαλύτερη συναίνεση». Επισήμανε πως «κακώς η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με τον τρόπο που το χειρίστηκε, δηλαδή μόνη της ήρθε και έφερε κάτι, χωρίς να γίνει συζήτηση, η οποία κι έγινε κατόπιν εορτής», αλλά, όπως σημείωσε, «από την άποψη της τακτικής πρέπει να επιτρέψουν στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να έχουν τη δική τους άποψη για το πώς πρέπει να γίνεται ο χειρισμός των ζητημάτων». Ωστόσο, ο ίδιος, όπως είπε, θεωρεί ότι «δεν ήταν σωστός ο χειρισμός σε ένα θέμα που ξέρουμε πόσο τοξικό είναι και πόσο δύσκολο είναι στη διαχείρισή του».

Ο κ. Παπαγιαννάκης είπε ακόμα πως «η στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει στήριξη στην κυβέρνηση», ενώ σε ό,τι αφορά τα δικά του επόμενα πολιτικά βήματα εξήγησε, μεταξύ άλλων, πως «ό,τι και να πω, αυτό που θα “μιλήσει” είναι το τι θα κάνω. Οπότε, όταν κι αν επιλέξω να κάνω κάτι, βάσει αυτού θα κριθώ κιόλας».

Ανέφερε, επίσης, πως η κοινοβουλευτική διαδικασία σε ό,τι αφορά τη συμφωνία είναι «εξαιρετικά σημαντική» και θα «πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με τον απαραίτητο σεβασμό, γιατί η θεσμική λειτουργία μιας δημοκρατίας είναι απολύτως κρίσιμη και θα δούμε πώς θα πάει».

Πηγή: http://www.amna.gr

NEWS