Χρίστος Δήμας : Ανάπτυξη, Επενδύσεις, Νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας

by Expertnews.gr

«Αν δει κανείς την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ή του πενταετούς ομολόγου ή ακόμα και το χρηματιστήριο μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αποδεικνύεται ότι οι αγορές εμπιστεύονται τη ΝΔ, προσδοκούν σε μια νίκη της ΝΔ, διότι ξέρουν ότι εμείς έχουμε τη δυνατότητα να χειριστούμε πολύ καλύτερα την οικονομία προς όφελος και των πολιτών και του συνόλου της χώρας», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Οι Ευρωπαίοι αυτό που ζητούν από εμάς είναι να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους», είπε ο κ. Δήμας, σχολιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών επί της οποίας έγινε μια πρώτη συζήτηση στη συνεδρίαση του EuroWorking Group. «Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι τους στόχους που θέτουμε τους πετυχαίνουμε και έχουμε και την δυνατότητα να τους πετύχουμε με διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή με χαμηλότερη φορολογία και καλύτερη διαχείριση των δημοσίων χρημάτων», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατα ψηφισθείσες κοινωνικές παροχές και ερωτηθείς εάν η ΝΔ θα τις διατηρήσει, ο κ. Δήμας απάντησε: «Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους και το έχουμε αποδείξει αυτό και στο παρελθόν. Το έχουμε αποδείξει μάλιστα παίρνοντας μέτρα, τα οποία ήταν θετικά για τους πολίτες από μία στιγμή και μετά. Το 2014 μειώσαμε πολλούς φορολογικούς συντελεστές -και τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και τον φόρο στο πετρέλαιο και τον φόρο αλληλεγγύης και τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές- και παρόλα αυτά πετύχαμε τους στόχους που είχαμε συμφωνήσει».

Για το πώς μπορούν να γίνουν οι φοροελαφρύνσεις εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών στόχων, ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ εξήγησε: «Θα προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τις κρατικές δαπάνες και ό,τι μπορέσουμε να συγκρατήσουμε θα πάει σε μειώσεις φορολογίας. Επίσης, το σημαντικότερο, που έχουμε ήδη να συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι η μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2%. Όλα αυτά τα μέτρα που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την καθημερινότητα όλων μας, διότι θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα, είναι το περίφημο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που έχουμε πει ότι θα αλλάξουμε».

Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπιστεί η ενδεχόμενη μείωση των δημοσίων εσόδων από τη μείωση της φορολόγησης απάντησε: «Ενδεχομένως σε κάποιους κωδικούς που θα μειώσουμε στην αρχή, ναι, βραχυπρόθεσμα υπάρχει μια πιθανότητα να υπάρχει μια μικρή μείωση δημοσίων εσόδων. Όμως, μακροπρόθεσμα είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα ωθήσει την ανάπτυξη και μαθηματικά θα οδηγήσει σε παραπάνω έσοδα και για τα δημόσια ταμεία. Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό το πώς θα γίνει η μείωση των φορολογικών συντελεστών και φυσικά θα γίνει τμηματικά, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει –παραδείγματος χάριν τον ΕΝΦΙΑ έχουμε πει ότι θα τον μειώσουμε κατά 30%, 10% την πρώτη χρονιά και 20% τη δεύτερη, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που μας έχουν βάλει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ο κ. Δήμας παρατήρησε: «Το σημαντικότερο πράγμα είναι να μπορέσεις να κάνεις πάλι την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε εδώ και πόσα χρόνια που έχει κολλήσει η επένδυση του Ελληνικού. Δεν είναι όμως μόνο η επένδυση του Ελληνικού, η οποία υπολογίζεται ότι θα φέρει πάνω από 70.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι και πολλές τέτοιες μικρότερης κλίμακας αλλά σημαντικές τοπικά επενδύσεις, οι οποίες έχουν κολλήσει σε πολύ διαφορετικές περιοχές της χώρας, ακόμα και το λιμάνι του Πειραιά, η σύνδεση με τη σιδηροδρομική γραμμή ώστε τα εμπορεύματα να μπορέσουν να φεύγουν στην Κεντρική Ευρώπη».

Αναφερόμενος στους άλλους πυλώνες του προγράμματος της ΝΔ τόνισε: «Θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα της ασφάλειας, πρέπει να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στο σύνολο των πολιτών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλές εστίες ανομίας, άρα για εμάς είναι πολύ σημαντικό ζητούμενο η ασφάλεια των πολιτών, είναι στην κορυφή της ατζέντας μας. Επίσης, ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να δώσουμε πραγματική ελπίδα στους άνεργους συμπολίτες μας ή στους νέους οι οποίοι αναζητούν το μέλλον στο εξωτερικό και γίνονται οικονομικοί μετανάστες, είναι νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας».

Ερωτηθείς για τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης που θέτει για το πρόγραμμά της η ΝΔ, απάντησε: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε μαγικό ραβδί, αλλά αυτό το οποίο έχει πει ο πρόεδρος μας είναι ότι μέσα στη διάρκεια της τετραετίας μας, της πρώτης μας θητείας εμείς έχουμε σκοπό η χώρα να τρέχει με πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ό,τι τα τελευταία χρόνια, ώστε σιγά- σιγά να επανακτήσουμε το ΑΕΠ και μέρα με τη μέρα το σύνολο των πολιτών να βλέπουν μια βελτίωση τόσο στα προσωπικά τα οικονομικά τους, όσο και στη δυνατότητα να βρουν θέση εργασίας, η οποία θα τους δίνει ουσιαστική προοπτική στη ζωή τους, να ξέρουν δηλαδή ότι η επόμενη μέρα που θα ξημερώνει θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη μέρα που πέρασε».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ  *Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης
**Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

NEWS