Χρ. Λαμπρίδης: Τα υδατοδρόμια παράγοντας ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της κρουαζιέρας

by Expertnews.gr
Τα υδατοδρόμια παράγοντας ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της κρουαζιέρας-1

Τη σημασία των υδατοδρομίων για την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και του κλάδου των θαλάσσιων μεταφορών, τόνισε ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Λουτρακίου, με θέμα «Υδατοδρόμια – Κρουαζιέρα -Αεροδρόμια – Ανάπτυξη – Ασφάλεια» που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι, στις 15 και 16 Μαρτίου 2019.

«Η χώρα μας τη φετινή χρονιά παρουσίασε αύξηση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και κατάφερε να αναδείξει νέους προορισμούς, γεγονός που μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με τη χρήση των υδροπλάνων» τόνισε ο κ.Λαμπρίδης.

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στην Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας (ΕΣΕΚ) που συστάθηκε πριν από τρία χρόνια και στην οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ αυτών όλα τα συναρμόδια υπουργεία όπως το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Οικονομικών κ.α.

Σημείωσε επίσης τις ευκαιρίες που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία και εκμετάλλευση των λιμανιών.

«Τόσο ο νόμος 4504/2017 που έλυσε σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα και έδωσε δυνατότητες καλύτερης λειτουργίας των λιμανιών όσο και ο νέος νόμος που αφορά στην αξιοποίηση των δέκα λιμανιών που την μετοχή τους διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας, του γιότινγκ, αλλά και στα υδατοδρόμια» είπε ο κ. Λαμπρίδης.

Επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων που σχετίζονται με την κρουαζιέρα και τα υδατοδρόμια, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες διαχείρισης κρουαζιέρας, οι φορείς διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμένων, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εργαζόμενοι του κλάδου κ.α. σε μια βάση αμοιβαίου οφέλους και με στόχο την αύξηση των ωφελειών από την κρουαζιέρα.

Ανέφερε ότι ο νέος νόμος του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για τα υδατοδρόμια ρυθμίζει με τρόπο αποτελεσματικό τα θέματα της λειτουργίας των υδατοδρομίων και διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη του κλάδου.

 

Τα υδατοδρόμια «διαβατήριο» για την ανάπτυξη του τουρισμού

Tην αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένας σημαντικός κόμβος υδατοδρομίων που θα αποτελέσει «το διαβατήριο και το προωθητικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, σε συνδυασμό με την προσέλκυση της κρουαζιέρας» επισήμαναν οι ομιλητές του 1ου διεθνούς συνεδρίου «Υδατοδρόμια – Κρουαζιέρα- Αεροδρόμια – Ανάπτυξη – Ασφάλεια» που πραγματοποιήθηκε στις 15 – 16 Μαρτίου 2019, στο Λουτράκι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» οι περισσότεροι εισηγητές του συνεδρίου:

  • Χαρακτήρισαν ως αναμφισβήτητη την ανάγκη χρήσης των υδροπλάνων στην Ελλάδα, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται στον κοινωνικό, τουριστικό και οικονομικό τομέα.
  • Επεσήμαναν την αναγκαιότητα άμεσης δημιουργίας υδάτινων πεδίων που η υλοποίησή της προϋποθέτει αποκλειστικά και μόνον μία κοινή υπουργική απόφαση.
  • Αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένα δίκτυο πλήρως εξοπλισμένων υδατοδρομίων με όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφάλειας και εύκολης πρόσβασης.
  • Τόνισαν την απαραίτητη εφαρμογή ενός στοχευμένου και σταθερού νομικού πλαισίου και ανάλογης στρατηγικής, που να καλύπτουν τις δραστηριότητες και την εκμετάλλευση των υδροπλάνων, όπως ακριβώς εκείνων που ισχύουν για την περίπτωση των ελικοπτέρων.
  • Ανέλυσαν διεξοδικά τους τομείς δραστηριοποίησης και πολυποίκιλης συμβολής των υδροπλάνων, όπως η μεταφορά επιβατών και υλικών, η διευκόλυνση της επισκεψιμότητας, η αεροδιακομιδή, η έρευνα και η διάσωση, το αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, η εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

 

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αρκετοί από τους εισηγητές επισήμαναν και ζήτησαν από το βήμα να επιλυθούν άμεσα ζητήματα και προβλήματα δεκαετιών, όπως οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης και ασφάλειας υδατοδρομίων.

Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς από τα τμήματα Τουρισμού, Μεταφορών και Υποδομών, Ναυτιλίας και Ασφάλειας λιμανιών και αερομεταφορών, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και πανεπιστημιακού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικόNEWS