Χάρης Θεοχάρης : Πρόσκληση προς τον Αραβικό κόσμο να επισκεφθεί τη χώρα αλλά και να επενδύσει

by Expertnews.gr

 

Πρόσκληση προς τον Αραβικό κόσμο να επισκεφθεί τη χώρα αλλά και να επενδύσει κεφάλαια στο Ελληνικό τουριστικό προϊόν απηύθυνε από το βήμα της 4ης  Συνόδου της Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας (4th EU-Arab World Summit) στην Αθήνα, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

«Ο άνεμος είναι ούριος για τον ελληνικό τουρισμό», είπε ο κ. Θεοχάρης ο οποίος υπογράμμισε πως: «Στο επίκεντρο της Κυβερνητικής πολιτικής, βρίσκεται η επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων σε τουριστικές μονάδες, και η πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών (περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, οδικά δίκτυα), με κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και συμμετοχή του στο κόστος».

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού κόσμου, «Δεσμούς που καλούμαστε σήμερα να αναπτύξουμε περαιτέρω προς όφελος των χωρών μας για ένα καλύτερο αύριο», υπογράμμισε.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης σημείωσε: «Η Ελλάδα, έχοντας αφήσει πίσω τη 10ετή οικονομική κρίση και έχοντας αλλάξει σελίδα σε πολιτικό επίπεδο στις 7 Ιουλίου, προσφέρει εκτός από σταθερότητα και ασφάλεια και σταθερό οικονομικό περιβάλλον». Τόνισε δε πως «Για την ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού η στροφή της οικονομίας μας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης είναι αδιαπραγμάτευτη»

«Η βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων και η προώθηση ποιοτικών τουριστικών υποδομών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

«Οι υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις που έχουν περιγραφεί στο master plan του ΤΑΙΠΕΔ, όπως οι Μαρίνες, συνθέτουν ένα πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο το οποίο μπορεί να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου», είπε ο Υπουργός Τουρισμού.

Τέλος ο κ. Χάρης Θεοχάρης ανέφερε: «Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών θεματικού τουρισμού, όπως ο ιαματικός, ο συνεδριακός, ο γαστρονομικός, ο αθλητικός, κ.ά, ώστε να καταστεί το τουριστικό μας προϊόν πιο ελκυστικό, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μας».

Αναλυτικά η ομιλία του υπουργού τουρισμού:

Είναι ιδιαίτερη τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην 4η Σύνοδο της Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης. Μιας Διάσκεψης η οποία επιβεβαιώνει τις καλές σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου και σφραγίζει τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού κόσμου.

Η μακρά και πλούσια ιστορία πολιτιστικών, οικονομικών, εμπορικών και πολιτικών ανταλλαγών που συνδέει την Ευρώπη και ειδικότερα την Ελλάδα με τον Αραβικό κόσμο σε συνδυασμό με την γεωγραφική εγγύτητα και αλληλεξάρτηση, συνέβαλε διαχρονικά στην ανάπτυξη αυτών των ισχυρών δεσμών.

Δεσμούς που καλούμαστε σήμερα να αναπτύξουμε περαιτέρω προς όφελος των χωρών μας για ένα καλύτερο αύριο. Η παρουσία σας εδώ δηλώνει το προφανές. Το ενδιαφέρον των χωρών μας να βαδίσουν μαζί στο δρόμο του διαλόγου και της συνεργασίας.

Η Ελλάδα, έχοντας αφήσει πίσω τη 10ετή οικονομική κρίση και έχοντας αλλάξει σελίδα σε πολιτικό επίπεδο στις 7 Ιουλίου, προσφέρει εκτός από σταθερότητα και ασφάλεια και σταθερό οικονομικό περιβάλλον

Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ και των Αραβικών κρατών, αναδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες που δημιουργούνται και για τα δύο μέρη και ανοίγει νέους ορίζοντες και για τις δύο πλευρές. Στην κατεύθυνση αυτή ο τουρισμός, συμβάλλοντας  στην αλληλοκατανόηση  και το σεβασμό της ιδιαιτερότητας κάθε έθνους, αναδεικνύεται σε σημαντικό φορέα οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης και προστασίας  της πολιτιστικής  και περιβαλλοντικής  κληρονομιάς.

Για την ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού η στροφή της οικονομίας μας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης είναι αδιαπραγμάτευτη. Η βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων και η προώθηση ποιοτικών τουριστικών υποδομών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας.

Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει επίσης την ανάδειξη θεματικών τουριστικών προϊόντων, τη διασφάλιση ποιοτικών τουριστικών υποδομών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού που καταγράφουν ανάπτυξη διεθνώς, έχουν σημαντικές προοπτικές και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επόμενη ημέρα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία.

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών θεματικού τουρισμού (ιαματικός, συνεδριακός, γαστρονομικός, αθλητικός, πολιτιστικός, ναυτικός τουρισμός), ώστε να καταστεί το τουριστικό μας προϊόν πιο ελκυστικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μας.

Στο επίκεντρο της Κυβερνητικής πολιτικής, βρίσκεται επίσης η επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων σε τουριστικές μονάδες, και η πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών (περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, οδικά δίκτυα), με κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και συμμετοχή του στο κόστος.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, όπως η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά και η γεωγραφική ποικιλία, προσελκύουν σημαντικές τουριστικές επενδύσεις και τουρίστες τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας έτσι την εικόνα της Ελλάδας ως ιδανικό προορισμό τόσο για διακοπές όσο και για επενδύσεις σχετικές με τον τουρισμό.

Αυτό το γνωρίζετε. Άλλωστε το ενδιαφέρον του Αραβικού κόσμου για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας έχει επιβεβαιωθεί εμπράκτως. Η προώθηση με αραβικά κεφάλαια μεγάλων επενδύσεων και στον τουριστικό τομέα αναδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει για ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αραβικών κρατών.

Όπως ανέφερε εχθές ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της συνόδου στον τομέα του τουρισμού, εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου η μελέτη του «Mykonos Project». Μιας ξενοδοχειακής επένδυσης ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από την «AGC». Εταιρεία του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω του «Αστέρα Βουλιαγμένης», ενώ αναμένεται και δεύτερη φάση της επένδυσης με την ανάπλαση του «Astir Beach».

Οι επενδυτικές ευκαιρίες, στον τουριστικό τομέα δεν περιορίζονται στα συγκεκριμένα project, και είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Οι υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις όπως οι Μαρίνες, τα ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ, οι ιαματικές πηγές, συνθέτουν ένα πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων τα οποία κρίνονται μοναδικά, και μπορούν να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου.

Αυτή είναι μια μόνο πτυχή που ενώνει την Ελλάδα και τον Αραβικό κόσμο. Η δεύτερη πτυχή είναι το ελληνικό τουριστικό προϊόν το οποίο τιμούν οι πολίτες του Αραβικού κόσμου αλλά και αεροπορικές εταιρείες όπως η Emirates η οποία απασχολεί 442 Έλληνες σε όλο τον όμιλο, συμπεριλαμβανομένων 354 μελών πληρώματος και 38 πιλότων. Από την πρώτη πτήση, τον Ιούνιο του 1996, η Emirates έχει εξελίξει και συνεχώς διευρύνει το δίκτυό της, προσφέροντας νέες συνδέσεις και μοναδικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 3,1 εκατομμύρια επιβάτες από Ελλάδα. Μόνο το περασμένο Καλοκαίρι η Emirates μετέφερε περισσότερους από 40.000 επιβάτες από και προς την Ελλάδα, με σταθερή αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Ο άνεμος είναι ούριος για τον ελληνικό τουρισμό και προσκαλούμε τον Αραβικό κόσμο να επισκεφθεί τη χώρα μας για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τους δεσμούς που μας συνδέουν.NEWS