Χαιρετισμός του Μ.Σχοινά, στα Αρχαία Ελληνικά σε Ακαδημία της Ιταλίας

by Expertnews.gr

Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς για συναντήσεις με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης. Κατά την παραμονή του στη Ρώμη, ο κ. Σχοινάς θα συναντηθεί  με τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, τον υπουργό Τουρισμού Μάσσιμο Γκαραβάλια, τον υπουργό Πολιτισμού Ντάριο Φραντεσκίνι και την υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε.

Η επίσκεψη του κ. Σχοινά ξεκίνησε από την Ακαδημία  Vivarium Novum, η οποία παρουσιάζει την παγκόσμια πρωτοτυπία, να δίνει τη δυνατότητα κάθε χρόνο σε 50 μαθητές, από 50 χώρες, να διδάσκονται με υποτροφίες, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά. Αξιοσημείωτο είναι πως η επικοινωνία των μαθητών, ακόμη και εκτός μαθημάτων, γίνεται είτε στα Λατινικά, είτε στα Αρχαία Ελληνικά.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέπληξε τους καθηγητές και τους μαθητές όταν απηύθυνε τον χαιρετισμό του στα Αρχαία Ελληνικά. Ο κ. Σχοινάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι “τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά αποτελούν το θεμέλιο όλου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού” και υπογράμμισε ότι “σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε την κλασσική παιδεία για να προχωρήσουμε στο μέλλον με τα απαραίτητα εφόδια που τόσο γενναιόδωρα μας προσφέρουν τα κείμενα των προγόνων μας”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Σχοινά στα Αρχαία Ελληνικά και τη νεο-Ελληνική:

«Προσέτι δ το θαυμασίου μν ργου νεκεν βούλομαι μν συγχαρναι.

 

Περ το τς μετέρας καδημίας ργου πολλά τε κα γαθ κήκοα. Τήμερον δε, νταθα μεθ΄ μν σμενος πάρειμι. τε λλην τ γένος κα πίτροπος ν τΕρωπαϊκ νώσει, δοκε μοι χρναι τν μν πίσκεψιν ν ταλί ρξασθαι κ τς σπουδαίας ταύτης καδημίας, ς γε τ ργον π πάσης τς φηλίου γνωτόν στι. Θεμέλια γρ το Ερωπαϊκο Πολιτισμο τ λληνικά τε κα τ Λατινικά στι. περήφανος το παρεναι νταθά εμι, ς θηητρ κα γ τς λληνικοΠαιδείας κα τν Γραμμάτων, σν τ σπουδαί καθηγητ Miraglia, στις ργτν ατο γάπην πρς τν Κλασσικν Πολιτισμν ποδείκνυσι.  Θαμα μ΄ χει τ τν γνώσεων ερος ρντα, ς τος μετέροις μαθητας παρέχετε κα λπίζω τι τάχα κα λλοι τινς μέλλουσι τ ργον τοτο, μες ποιετε, μιμήσεσθαι. Πολ δ πλέον τήμερον παρ λλοτε, τς Κλασσικς Παιδείας χρείαν χομεν, να προέλθωμεν ες τ μέλλον τος ναγκαίοις πιτηδείοις χρώμενοι, οδόλως ο τν μετέρων προγόνων λόγοι φείδονται διδόναι μν. δη τήμερον γρ σύννους καληθς πεπαιδευμένους νθρώπους δυνάμεθα δι τν εγενν προτύπων, τς πιπνοίας κα τν ζητημάτων τν τς φιλοσοφίας λόγων ποισαι. γ δ καατς συνεχς παρ΄ μν σομαι πολλν γάπην χων κα εγνώμων ν πρς λα τατα, μες πορίζετε τ τν νέων νθρώπων παιδεί κα εχομαι μν εγίειαν σχεν κα δύναμιν.

 

φείλω δ΄ μν πλείστας χάριτας.    

Σας συγχαίρω για το θαυμάσιο έργο σας.

Έχω ακούσει πολλά και όμορφα για το έργο της Ακαδημίας και χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας. Ως Έλλην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεώρησα χρέος μου να ξεκινήσω την επίσκεψή μου στην Ιταλία από αυτήν την σπουδαία Ακαδημία, το έργο της οποίας είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο. Τα Ελληνικά και τα Λατινικά, αποτελούν το θεμέλιο όλου του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ ως Έλλην, λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και των γραμμάτων, μαζί με τον σπουδαίο καθηγητή Luigi Miraglia που αποδεικνύει στην πράξη την αγάπη του για τον κλασσικό πολιτισμό. Έχω εντυπωσιαστεί από το εύρος των γνώσεων που προσφέρετε στους φοιτητές σας και ελπίζω σύντομα το έργο σας να βρει μιμητές. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε την κλασσική παιδεία για να προχωρήσουμε στο μέλλον με τα απαραίτητα εφόδια που τόσο γενναιόδωρα μας προσφέρουν τα κείμενα των προγόνων μας. Με τα ευγενή πρότυπα, την έμπνευση, τους προβληματισμούς που συναντούμε στα κείμενα της φιλοσοφίας, μπορούμε σήμερα να δημιουργήσουμε σκεπτόμενους και πραγματικά μορφωμένους νέους ανθρώπους. Εγώ προσωπικά θα βρίσκομαι κοντά σας με πολλή αγάπη και ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που προσφέρετε στην παιδεία των νέων ανθρώπων και εύχομαι να έχετε πάντα υγεία και δύναμη.

Σας ευχαριστώ πολύ».
NEWS