Αρνούμαστε μια συνεργασία με δεξιούς λαϊκιστές

by Expertnews.gr

Την ιδέα και πρόταση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για μια συνεργασία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με δεξιούς λαϊκιστές απέρριψαν κατά τις σημερινές συνομιλίες τους στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο πρωθυπουργός του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας και νέος αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Μάρκους Σέντερ.
“Αρνούμαστε μια συνεργασία με δεξιούς λαϊκιστές”, τόνισε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο Βαυαρός πρωθυπουργός, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε πως δεν θέλει να ακούσει “για συνεργασία με κόμματα όπως της Λεπέν ή η Εναλλακτική για τη Γερμανία, τα οποία θέλουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
“Αυτό θα ήταν το τέλος της ΕΕ”, συμπλήρωσε ο Μάρκους Σέντερ, ο οποίος ερωτηθείς ως προς το συγκυβερνών στην Αυστρία — με το Λαϊκό Κόμμα του κ. Κουρτς — (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων, περιορίστηκε να αναφέρει ότι πρόκειται για μία “απόφαση της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης”, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι “αρκετά έχουμε να κάνουμε με την Εναλλακτική για τη Γερμανία”.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είχε υποστηρίξει πρόσφατα ότι η πολιτική ομάδα της κεντροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρέπει να συμμαχήσει με λαϊκιστικές, εθνικιστικές παρατάξεις μετά τις Ευρωεκλογές αυτού του μήνα.
Το κόμμα του Όρμπαν FIDESZ (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) έχει τεθεί από τον περασμένο Μάρτιο, προσωρινά εκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουγγαρία ως προς το κράτος δικαίου, την ελευθεροτυπία, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την αρνητική στάση της Βουδαπέστης απέναντι σε αποφάσεις της ΕΕ ως προς το προσφυγικό και μεταναστευτικό.
Στις σημερινές συνομιλίες τους στη Βιέννη, Σέντερ και Κουρτς τάχθηκαν υπέρ μίας “ισχυρής Ευρώπης”, καθώς, όπως σημείωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός, “αυτή η Ευρώπη κινδυνεύει, αρχίζει να θρυμματίζεται”, διότι “διασπαστές” θέλουν να την διαχωρίσουν, και προς τούτο ασκείται πίεση από έξω.
Οι δύο πολιτικοί διαμήνυσαν την υποστήριξή τους προς τον επικεφαλής υποψήφιο του ΕΛΚ στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε τρεις εβδομάδες Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος, όπως τόνισαν, εάν τις κερδίσει, δικαιούται να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται, πως μετά τη χθεσινή συνάντηση στη Βουδαπέστη του Ούγγρου πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό της ακροδεξιάς “Λέγκα”, Ματέο Σαλβίνι, τη Δευτέρα μεταβαίνει στην ουγγρική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Όρμπαν, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Ο Στράχε, ο οποίος υποστηρίζει τον Όρμπαν στην αντιπαράθεσή του με τις Βρυξέλλες, συντάσσεται με τις προσπάθειες του Σαλβίνι να συσπειρώσει την Ακροδεξιά στην Ευρώπη για τη συγκρότηση μίας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Λαών και των Εθνών, στα ιδρυτικά μέλη της οποίας περιλαμβάνονται το Κόμμα των Ελευθέρων στην Αυστρία, η Λέγκα στην Ιταλία, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία, καθώς και οι “Αληθινοί Φινλανδοί” στην Φινλανδία.
Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έχει υποστηρίξει επιπλέον, την ένταξη της Αυστρίας στην αποκαλούμενη “Ομάδα του Βίζεγκραντ”, των τεσσάρων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) που επικρίνονται για την αμφιλεγόμενη, σκληροπυρηνική έως και αντιευρωπαϊκή πολιτική τους — ιδιαίτερα στο προσφυγικό.NEWS