Απόστολος Τζιτζικώστας : Θα είμαι Περιφερειάρχης όλων των Μακεδόνων

by Expertnews.gr

Την δέσμευσή του ότι θα είναι περιφερειάρχης όλων των Μακεδόνων και ότι στόχος της νέας του διοίκησης, είναι να ενώσει τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες κάτω από ένα κοινό όραμα τα επόμενα χρόνια, ανέλαβε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου.

Στο χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκοςεπισήμανε: «Ο Υπουργός Εσωτερικών της ελληνικής Κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να μην είναι παρών στην τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη της Μακεδονίας μας. Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να παραβρίσκομαι στην ορκωμοσία του Απόστολου Τζιτζικώστα και των Περιφερειακών Συμβούλων της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενός ανθρώπου, που για να πάρει ποσοστό 62% από τον πρώτο γύρο περιφερειακών εκλογών σημαίνει ότι είναι ψηλά στην εκτίμηση όλων των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας, που τον επέλεξαν για να συνεχίσει το έργο της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, της ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η τετραετία που αρχίζει σήμερα θα είναι ακόμη πιο γόνιμη και δημιουργική».
Επίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα.
Απευθυνόμενος στον κ. Τζιτζικώστα ο Υπουργός τόνισε ότι «η συνεργασία της Περιφέρειας με το Υπουργείο και το σύνολο της Κυβέρνησης είναι δεδομένη, θα είναι άριστη και δημιουργική. Περιμένουμε Απόστολε αυτή η θητεία σου να είναι η καλύτερη και να συμβάλλεις ώστε όλες οι Περιφέρειες της χώρας σ’ αυτή την τετραετία να πάνε πιο ψηλά».

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, τόνισε ότι η διοίκηση του στοχεύει να χτίσει τη Μακεδονία του 2030 και πως σήμερα, μαζί με τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας «υπογράφουμε ένα άρρηκτο συμβόλαιο, με το οποίο αναλαμβάνουμε τη δέσμευση ότι τα επόμενα χρόνια πρώτα και πάνω απ’ όλα, θα βάζουμε τα συμφέροντα αυτού εδώ του τόπου, της γεωγραφικά μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, των επτά περιφερειακών ενοτήτων και των 2 εκατομμυρίων πολιτών».

Κατέστησε σαφές ότι «είναι απόλυτη και ξεκάθαρη δέσμευσή μου ότι θα είμαι περιφερειάρχης όλων των Μακεδόνων. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Με ενότητα, συνεργασία και συνέπεια.

Να χτίσουμε μια Μακεδονία ισχυρή, σύγχρονη και ανθρώπινη, που θα αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό, τα ιδανικά και τις αξίες μας, το δυναμισμό και τις ικανότητές μας, τη δημιουργικότητα των ανθρώπων αυτού του τόπου».

Υποστήριξε μάλιστα ότι στη συνείδηση των πολιτών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει καθιερωθεί όλα αυτά τα χρόνια ως φορέας αποτελεσματικότητας και σταθερότητας, που κράτησε όρθια τη Μακεδονία στα πιο δύσκολα χρόνια, που στήριξε στην πράξη την κοινωνία και τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Την τελετή ορκωμοσίας, τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας,ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης, κ. Ιουςστίνος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ- ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, βουλευτές, δήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.

Πρώτα ορκίστηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι με θρησκευτικό όρκο και στη συνέχεια πολιτικό όρκο έδωσαν οι παρατάξεις «Κοιτάμε Μπροστά» του Χρήστου Γιαννούλη, του Σωτήρη Αβραμόπουλου του ΚΚΕ, «Λαϊκή Συσπείρωση, του Φίλιππου Γκανούλη, «Οικολογία Πράσινη Λύση», της Δέσποινας Χαραλαμπίδου «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» της Δέσποινας Χαραλαμπίδου, και της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» του Θανάση Αγαπητού.

Το σχέδιο έτοιμο και κοστολογημένο

Ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος στο σχέδιο που έχει αναπτύξει για την Κεντρική Μακεδονία, το οποίο, όπως είπε, έχει λάβει την έγκριση των πολιτών, τόνισε πως είναι έτοιμο, ολοκληρωμένο και κοστολογημένο με πέντε άξονες:

1) Η Κεντρική Μακεδονία γίνεται η πιο φιλική περιφέρεια της χώρας στις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις και νέες επενδύσεις.

Με στήριξη των δύο βασικών πυλώνων της οικονομίας μας, του Τουρισμού και του Αγροτικού Τομέα.

Με ανάπτυξη της Καινοτομίας για να γίνει ο τρίτος αναπτυξιακός πυλώνας της Κεντρικής Μακεδονίας. Με προβολή των μακεδονικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο και αύξηση των εξαγωγών.

Με αξιοποίηση του Film Office και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για διεθνείς συμπράξεις στην κινηματογραφική βιομηχανία και παραγωγή ενός σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος. Με δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και κίνητρα για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους.

2) Η Κεντρική Μακεδονία γίνεται η περιφέρεια που θέλεις να ζεις.

Ανθρώπινη με καλύτερη ποιότητα ζωής και προστασία για όλους.

Με δεκάδες νέα αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα. Με έργα διασφάλισης της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού. Με σύνδεση των μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το δίκτυο φυσικού αερίου

και μείωση του κόστους θέρμανσης για τις οικογένειες και ενέργειας για τις επιχειρήσεις.

Με νέα σχολεία και νοσοκομεία με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Με χιλιάδες θέσεις σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Με υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

3) Η Κεντρική Μακεδονία που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον με δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με αξιοποίηση της ηλεκτροκίνησης και δημιουργία σύγχρονων σταθμών φόρτισης. Με ενεργειακά αυτόνομα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στην Κεντρική Μακεδονία. Με τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και τη βιοοικονομία.

Με παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που αλλάζουν όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια ζωή και την καθημερινότητα.

4) Η Κεντρική Μακεδονία με ένα πλήρες, αναβαθμισμένο και σύγχρονο δίκτυο υποδομών σε όλους τους τομείς.

Με συνέχιση των έργων αποκατάστασης και βελτίωσης σε χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού μας δικτύου.

Με χρηματοδότηση της σύνδεσης του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Με εξασφαλισμένους πόρους για το έργο ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Με το μεγάλο έργο ενοποίησης και αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι.

Με τα έργα αποκατάστασης της ρύπανσης στο Δυτικό Μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου. Με το Νέο Μουσείο Βεργίνας και την ανάδειξη του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, δύο έργα που θα αποτελέσουν κορυφαίους πόλους έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο και θα προβάλλουν τη μοναδικότητα και την ιστορία της Μακεδονίας.

5) Η αποτελεσματική Περιφέρεια που παρέχει υψηλής ποιότητας και ταχύτητας υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Με νέες τεχνολογίες και ψηφιακές υπηρεσίες στην καθημερινή μας λειτουργία.

Με νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες διαθέσιμες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ώστε να καταργηθούν σταδιακά τα γκισέ.

Με λιγότερη γραφειοκρατία, χωρίς τη λεγόμενη “πολιτική υπογραφή” στις 9 από τις 10 διοικητικές πράξεις, που πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πέτυχε και καθιέρωσε στον δημόσιο τομέα.

Χτίζουμε την Μακεδονία του 2030

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε έργα και δράσεις που, όπως είπε, «υλοποιούμε με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα χτίζοντας τη Μακεδονία του 2030».

Σημείωσε μάλιστα πως «είναι η ώρα να κάνουμε και στη χώρα μας το μεγάλο βήμα μπροστά, τη μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση».

Δεσμεύτηκε ακόμη πως η διοίκηση του, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα και στο μέλλον θα υπηρετήσει με συνέπεια τη συνεργασία με τους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με όλους τους θεσμούς και τους φορείς του τόπου, με τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.
NEWS