Απέρριψε σήμερα Δικαστήριο της Σκωτίας την προσφυγή αντιπάλων του Brexit

by Expertnews.gr

Απέρριψε σήμερα  Δικαστήριο της Σκωτίας την προσφυγή αντιπάλων του Brexit, οι οποίοι ζητούσαν να εκδοθεί εντολή που να αναγκάζει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει μια αναβολή του Brexit, εάν δεν πετύχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 19 Οκτωβρίου.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο, γνωστό ως νόμο Μπεν, που τον αναγκάζει να ζητήσει αναβολή, εάν δεν καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου, ή να εξασφαλίσει την έγκριση των βουλευτών για να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Αντίπαλοι του Brexit είχαν προσφύγει σε δικαστήριο της Σκωτίας, προκειμένου να αναγκάσουν τον Βρετανό πρωθυπουργό να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν, αλλά ο δικαστής Πολ Κάλεν απέρριψε σήμερα την προσφυγή τους. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι διαβεβαιώσεις, που δόθηκαν στο δικαστήριο από τον ανώτατο νομικό αξιωματούχο της κυβέρνησης στη Σκωτία, σημαίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο.

«Η κυβέρνηση δέχεται ότι εφαρμόζοντας την πολιτική της οφείλει να συμμορφωθεί με το Νόμο του 2019», ανέφερε ο δικαστής στην απόφασή του. «Καθώς αυτή είναι η ξεκάθαρα δηλωθείσα θέση της κυβέρνησης ενώπιον του δικαστηρίου, δεν υπάρχει ανάγκη να εκδοθούν αναγκαστικές εντολές σε βάρος αυτής ή του πρωθυπουργού».

Την ίδια ώρα, ο Τζόνσον κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει με λεπτομέρειες τις ανησυχίες της για το σχέδιό του για το Brexit και δήλωσε ότι ήδη έκανε έναν «μεγάλο συμβιβασμό» για να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία.

«Το θέμα είναι, ποια είναι η αντίρρηση της Ε.Ε. σε αυτό, ποια είναι η πρότασή τους, από πού προέρχονται; Δεν έχουμε ακούσει στην πραγματικότητα λεπτομέρειες από εκείνους γι’ αυτά που νομίζουν ότι αποτελούν πρόβλημα».

Την ίδια ώρα, το χειρότερο σενάριο για τη Βρετανία και την Ε.Ε., αυτό μίας εξόδου χωρίς συμφωνία, δεν έχει αποφευχθεί, εάν πιστέψει κανείς την επίμονη διαβεβαίωση του Μπόρις Τζόνσον ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Σε αυτό το περιβάλλον της έντονης αβεβαιότητας, η λίρα θυμίζει ασανσέρ και ξένοι οι επενδυτές βρίσκουν καταφύγιο στα κρατικά ομόλογα της χώρας. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι διαχειριστές κεφαλαίων αρχίζουν να ανησυχούν για την υπερβολική εξάρτηση της χώρας από ξένα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος. Είναι αυτό που ο κεντρικός τραπεζίτης, Μαρκ Κάρνι, έχει χαρακτηρίσει «η καλοσύνη των ξένων».

«Εάν καταλήξουμε σε no deal Brexit, αυτοί οι ξένοι θα ανησυχήσουν πολλοί» σχολιάζει στο Bloomberg o Mike Riddell της Allianz Global Investors, η οποία έχει περιορίσει το τελευταίο διάστημα την καθαρή έκθεση στο βρετανικό χρέος καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος μίας μετά- Brexit ύφεσης, αλλά και αύξησης επιτοκίων. «Σε αυτό το περιβάλλον μπορούν τα Gilts να λειτουργήσουν ως καταφύγιο; Σε καμία περίπτωση- θα είναι ακριβώς το αντίθετο» συμπληρώνει.

Μία βουτιά στην αγορά των κρατικών βρετανικών ομολόγων αξίας 2 τρισ. δολαρίων, θα καθιστούσε ακόμη πιο επώδυνη την κατάσταση για τη βρετανική κυβέρνηση μετά το Brexit. Χάνοντας το πλεονέκτημα του φθηνού δανεισμού, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να βγει από τα οικονομικά προβλήματα με αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Σημειώνεται ότι ενώ η λίρα έχει χάσει το 18% της αξίας της από τον Ιούνιο του 2016, όταν και πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για το Brexit, τα βρετανικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν στο ίδιο διάστημα στους επενδυτές κέρδη σχεδόν 20%. Οι τιμές τους έχουν επιδοθεί σε ράλι φέτος και οι αποδόσεις τους έχουν μειωθεί αισθητά, εξαιτίας της ευρύτερης στροφής των επενδυτών στο κρατικό χρέος. Οι επιδόσεις τους είναι παρόμοιες με εκείνες των αμερικανικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων. Και μάλιστα έχουν ένα ατού σε σχέση με τα γερμανικά- προσφέρουν ακόμη θετική απόδοση.

Από τις αρχές του έτους οι τοποθετήσεις ξένων σε βρετανικά κρατικά ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά 100 δισ. λίρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2016. Στο ίδιο διάστημα οι καθαρές εκροές ξένων επενδυτών από τις βρετανικές μετοχές είναι 7 δισ. δολάρια.


NEWS