Άνοδο καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από τις ιρανικές δυνάμεις προκαλούν ανησυχία για τις ενεργειακές ροές. Το σημαντικότερο θαλάσσιο πέρασμα για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου έχει μετατραπεί σε σημείο υψηλού κινδύνου, με άμεσο αντίκτυπο στις αγορές.
Το πετρέλαιο Brent συνεχίζει ανοδικό σερί για δεύτερη ημέρα, ξεπερνώντας πριν από λίγο τα 80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ημερήσια αύξηση άνω του 3,3%. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι, εφόσον η κρίση παραταθεί, οι τιμές μπορεί να εκτοξευθούν στα 100 ή ακόμη και στα 120 δολάρια το βαρέλι.
Παράλληλα, το φυσικό αέριο άνοιξε στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας ημερήσια άνοδο 16%, εντείνοντας τους φόβους για νέο πληθωριστικό σοκ. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους αναμένεται να επηρεάσει την τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών, με τον κίνδυνο ενεργειακού πληθωρισμού να επανέρχεται στο προσκήνιο.
