Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι αποκάλυψε την Κυριακή ότι δύο ιρανικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς την κατεύθυνση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Οι πύραυλοι, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες αναχαιτίστηκαν από τους Ισραηλινούς.
https://x.com/SkyNews/status/2028044149925024049?s=20
Ο Τζον Χίλι δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι πύραυλοι στόχευαν σκόπιμα βρετανικές εγκαταστάσεις στο νησί.
Συναγερμός σήμανε σήμερα Κυριακή (1/3) στην Κύπρο, όταν δύο ιρανικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς την κατεύθυνση του νησιού, όπου η Βρετανία διατηρεί βασικές στρατιωτικές βάσεις.
Σύμφωνα με τον Independent και άλλα διεθνή πρακτορεία ο Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι είπε ότι δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς την Κύπρο, όπου σταθμεύουν χιλιάδες βρετανικά στρατεύματα και ότι αυτό αποτελεί μέρος ενός κύματος ιρανικών επιθέσεων και αντιποίνων κατά συμμαχικών στόχων στη Μέση Ανατολή. Είπε δε ότι δεν πιστεύει πως επρόκειτο για στοχευμένο πλήγμα στην Κύπρο και στις βρετανικές εγκαταστάσεις εκεί, αλλά το παρουσίασε ως ένδειξη «αδιάκριτης» και κλιμακούμενης ιρανικής αντίδρασης.
Ο Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των σοβαρότατων στρατιωτικών επιχειρήσεων και της κλιμάκωσης μετά τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν.
Περιέγραψε το καθεστώς στο Ιράν ως «επικίνδυνο» και χαρακτήρισε την τρέχουσα συμπεριφορά του ως «λαίλαπα επιθέσεων που δεν γίνεται να μένει χωρίς απάντηση». Το σχόλιο επικεντρώθηκε στην κλιμάκωση και στους κινδύνους για αμάχους και στρατιωτικούς σε ευρύτερη περιφερειακή κλίμακα.
Ο Χιλι είπε ότι η Βρετανία ενισχύει τις δικές της αμυντικές επιχειρήσεις, ειδικά για να προστατεύσει στρατιωτικά και πολιτικά συμφέροντα καθώς και συμμάχους στην περιοχή — συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης επιπλέον αεροσκαφών, ραντάρ και άλλων συστημάτων για την αντιμετώπιση πιθανών ιρανικών επιθέσεων.
Όσον αφορά στην άμεση συμμετοχή στις επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε τέτοια συμμετοχή, λέγοντας ότι οι βρετανικές δυνάμεις στοχεύουν σε αμυντικές ενέργειες και συμπλήρωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργεί εντός των διεθνών κανόνων εμπλοκής.
Τόνισε την προστασία των βρετανικών βάσεων και προσωπικού στην ευρύτερη περιοχή και είπε ότι τα βρετανικά μέσα είναι σε λειτουργία για να αναχαιτίσουν απειλές (π.χ. πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη) πριν πλήξουν συμμάχους ή βασικές υποδομές.
Απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων ή συμμετοχής σε ευρύτερη επιχείρηση στο μέλλον, αλλά υπογράμμισε πως κάθε τέτοια απόφαση θα ληφθεί με βάση το πλαίσιο νόμιμης διεθνούς δράσης και εθνικής στρατηγικής.
Την ίδια ώρα, σε κατηγορηματική διάψευση των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα Κυριακή αναφορικά με πυραύλους που φέρονται να κατευθύνονταν προς την Κύπρο για πλήξη στόχου προέβη, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης υπογράμμισε, σε ανάρτησή του στο Χ, ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι υπήρξε απειλή για την Κύπρο.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πάλμας υπογράμμισε ότι διαψεύδει τα όσα κυκλοφόρησαν σήμερα σχετικά με αναχαίτιση πυραύλων που κατευθύνονταν προς την Κύπρο.
Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι υπήρξε απειλή για την Κύπρο, υπογραμμίζει από την πλευρά του σε ανάρτησή στην πλατφόρμα Χ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Τοποθετούμενος, όπως σημειώνει, σε σχέση με δηλώσεις και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εκτόξευση πυραύλων προς την κατεύθυνση της Κύπρου, ο κ. Λετυμπιώτης διευκρινίζει «ότι δεν ισχύει και ούτε υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι υπήρξε απειλή για τη χώρα».
«Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση σε συνεχή βάση», προσθέτει.

