Αλέξης Τσίπρας: Χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή, προοδευτική κυβέρνηση

by Expertnews.gr

«Χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή, προοδευτική κυβέρνηση και ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας, της υπαίθρου με τα πέντε σημεία- δεσμεύσεις που έχουμε καταθέσει, όπου μάλιστα υπάρχει ειδική αναφορά στον αγροτικό κόσμο.

Πρώτα και κύρια με τη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, διότι το κράτος πρέπει να βρεθεί αρωγός και να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, την αγροτική και την μικρομεσαία επιχείρηση».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια εκτενούς συζήτησης που είχε σήμερα με αγρότες και κτηνοτρόφους στην πλατεία της κοινότητας των Σαβαλίων, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Αμαλιάδας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ενώ είναι αναγκαία να υπάρξει ουσιαστική επιδότηση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου για τα λιπάσματα και τα αγροεφόδια, να προχωρήσουν ταχύτατα οι αποζημιώσεις όπου δεν έχουν υπάρξει και να προχωρήσουν προγράμματα ρευστότητας για τον αγροτικό κόσμο».
Επίσης, υπογράμμισε ότι «ακριβώς τώρα, που τα πράγματα είναι δύσκολα, χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα δώσει δικαιοσύνη στον τόπο, που δεν θα ενισχύει τους λίγους και ισχυρούς, αλλά θα δώσει μάχες και αγώνα για τους πολλούς».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν δεν υπάρξει μία άμεση παρέμβαση του κράτους για να στηρίξει το εισόδημα του αγροτικού κόσμου και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή, τότε σε έξι μήνες η ύπαιθρος θα ερημώσει και θα βρεθούμε σε καταστάσεις που έχουμε να ζήσουμε από την δεκαετία του ΄50».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου αυτοί που κερδίζουν δεν είναι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας, αλλά αυτοί που κάνουν λαμογιές, αυτοί που κερδίζουν από τον ιδρώτα των άλλων» και προσέθεσε:
«Όσα χρόνια παρακολουθώ τα πολιτικά πράγματα στον τόπο είναι ίσως η χειρότερη στιγμή για τον αγροτικό κόσμο, ακόμα και από τις πιο δύσκολες περιόδους στις αρχές της δεκαετίας του ΄10, όπου τα σκληρά μνημόνια ταλαιπώρησαν την αγροτική παραγωγή και τον κόσμο της αγροτιάς.
Και είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί έχουμε και την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση των εσόδων στην αγορά της τιμής των προϊόντων, κυρίως όμως έχουμε μία πρωτοφανή αύξηση της τιμής του ρεύματος που συμπαρασύρει τα πάντα. Έχουμε μία τρομακτική αύξηση των αγροτοεφοδίων, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών. Επίσης, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει οι διακοπές ρεύματος σε εκτάσεις και γαίες όπου υπάρχει παραγωγή, σε κτηνοτροφικές εκτάσεις και υποδομές, καθώς και στους λεγόμενους ΤΟΕΒ, λόγω χρεών, με αποτέλεσμα να μην αρδεύονται μεγάλες εκτάσεις».
Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «οι υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος δεν έχουν να κάνουν με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά μόνο ένα μέρος των αυξήσεων, διότι οι επιπτώσεις του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης είναι σε όλη την Ευρώπη».
«Αλλά μέσα στην κρίση», συνέχισε, «τα τιμολόγια της ενέργειας αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε όλη την Ευρώπη κατά 20 έως 25% και στην Ελλάδα αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 80% και ανεβαίνουν την ανηφόρα όσο περνάει ο καιρός».
«Αυτό συμβαίνει», σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «διότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αφήσει τα λεγόμενα γαλάζια golden-boys της ΔΕΗ με τις υπέρογκες αμοιβές που παίρνουν και φθάνουν 360.000 ευρώ το χρόνο και παράλληλα δίνουν bonus στον εαυτό τους 16 εκατομμύρια ευρώ, την περίοδο που οι περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα».
Επίσης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολούθησε μία πολιτική που ήταν καταστροφική και οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια σε αυτή την κατάσταση που όλοι βιώνουμε, δηλαδή οι πολίτες να βυθίζονται στα χρέη, η χώρα στην ενεργειακή ανασφάλεια και κάποιοι να πλουτίζουν».
«Η κυβέρνηση», τόνισε, «δίνει λίγα στους πολλούς και πάρα πολλά στους ελάχιστους, δηλαδή δίνει ακόμα περισσότερα σε αυτούς που αισχροκερδούν, αλλά στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τους στερεί όχι απλά το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά το δικαίωμα στην ίδια την επιβίωση».
Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας την επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στο Ταμείο
Ανάκαμψης και απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους αναρωτήθηκε: «Τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης θα αφήσουμε να τα διαχειριστεί η ”Μητσοτάκης ΑΕ”; Τότε ζήτω που καήκαμε».
Για αυτό, όπως συμπλήρωσε, «έχω καταθέσει πρόταση να γίνει επιτροπή της Βουλής για αυτά τα χρήματα». «Κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση να μην θεωρεί αυτά τα χρήματα ότι τους ανήκουν. Να υπάρχει διαφάνεια, λογοδοσία, να ξέρουμε που πάνε και να προτεραιοποιήσουμε ανάγκες. Η ενεργειακή κρίση και η κρίση της ακρίβειας, μας αναγκάζει όλους να ανασχεδιάσουμε αυτό το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση ως σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι αφήνει απ΄ έξω την αγροτική παραγωγή και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αφού αυτή η κυβέρνηση το μόνο που στηρίζει είναι τα funds» προσέθεσε λέγοντας σε αυτό το σημείο, ότι «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή».

Επίσκεψη στο Δημαρχείο του Πύργου

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και στις δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ο νομός Ηλείας συνολικά έχει αδικηθεί. Εδώ και τρία χρόνια, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, θέματα που ήταν δρομολογημένα δεν προχωράνε χωρίς μάλιστα κάποια επαρκή εξήγηση. Και η χαριστική βολή ήρθε με τα πανεπιστημιακά τμήματα. Θέλω να δεσμευτώ ότι εμείς δεν θα αντιμετωπίσουμε τους πολίτες της Ηλείας, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεσμεύομαι ότι πανεπιστημιακά τμήματα θα ξανανοίξουν με το νέο σχεδιασμό Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουμε. Και φυσικά παραμένουν όλες οι άλλες δεσμεύσεις μας, που αφορούν συνολικότερα την εικόνα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, που προφανώς αφορούν και τους πολίτες της περιοχής σας, καθώς είστε ένας νομός που δεν ανήκετε στα ”ρετιρέ”. Έχετε κυρίως ανθρώπους του μόχθου που θέλουμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε. Πρέπει να συνδράμουμε όλοι, ώστε με αλληλεγγύη, κανένας συμπολίτης να μην είναι μόνος του».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Μας τιμάτε με το ενδιαφέρον που δείχνετε για την περιοχή μας. Τα μεγάλα θέματα του τόπου μας έχουν βρει έναν σύμμαχο αποτελεσματικό».

NEWS