Πενταμερής Σύνοδος σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο

by Expertnews.gr

Πενταμερής Σύνοδος σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων θα πραγματοποιηθεί πριν από το Καλοκαίρι, στην Κύπρο, μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, Αιγύπτου και Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος τηςΚυπριακης Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης.
Ο κ. Συλλούρης μιλούσε κατά την αναχώρησή του από το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου όπου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αίγυπτο, είχε μαζί με αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων συνάντηση με τον Πρόεδρο του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου Ali Abdel-Aal και με πολυμελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Αιγύπτου, ξεναγήθηκε στον χώρο του κοινοβουλίου και παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο κ. Abdel-Aal προς τιμήν του.
Σε δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Βουλής της Αιγύπτου εξέφρασε την στήριξη της Αιγύπτου στην Κύπρο και στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή την στήριξη την εκφράζουν σε διεθνή φόρα στα οποία δεν συμμετέχει η Κύπρος και ιδιαίτερα στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.
«Οι συνομιλίες που είχαμε με τον φίλο Πρόεδρο του κυπριακού Κοινοβουλίου δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια επιβεβαίωση των ισχυρών δεσμών που συνδέουν τις δυο φίλες χώρες μας», ανέφερε ο κ. Abdel-Aal μιλώντας μέσω διερμηνέα. Συζητήσαμε, είπε, «για όλα αυτά τα θέματα που μας απασχολούν τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε περιφερειακό και διεθνές».
Συνέχισε λέγοντας ότι «διατράνωσα ακόμα μια φορά τη θέση της Αιγύπτου έναντι του κυπριακού προβλήματος. Υποστηρίζουμε σταθερά το δίκαιο αγώνα της Κύπρου για αποκατάσταση της κυριαρχίας της σε όλα τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Επίσης, είπε, «εκφράζουμε την υποστήριξή μας προς το δικαίωμα της Κύπρου για ανεύρεση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της στην Μεσόγειο θάλασσα».
Σημείωσε ότι «εκφράζουμε αυτή την υποστήριξή μας όχι μόνο όταν συνομιλούμε μεταξύ μας, αλλά και στα διεθνή φόρα, εκεί όπου η Κύπρος δεν συμμετέχει, ιδιαίτερα στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και αλλού».
Παράλληλα, ανέφερε ο ίδιος, εκφράσαμε και τις ευχαριστίες μας προς την Κύπρο για την υποστηρικτική της θέση στα διεθνή βήματα όπου απουσιάζει η Αίγυπτος, ευχαριστώντας ιδιαίτερα την Κύπρο για την υποστήριξη των αιγυπτιακών θέσεων κυρίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Πάντοτε στηρίζουμε την Κύπρο και θέλω να γνωρίζετε στην Κύπρο ότι στην Αίγυπτο έχετε σταθερούς φίλους και αδελφούς και συνεργαζόμαστε πολύ σταθερά και εποικοδομητικά τόσο σε διμερές, τριμερές και πενταμερές καμιά φορά ακόμα επίπεδο», είπε.
Από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης είπε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης «συνεχίσαμε με πολύ πρακτικό τρόπο τις συζητήσεις μας για τη συνεργασία μας στους τομείς που συζητήσαμε και στην τριμερή» και αναφέρθηκε στην παιδεία, την ενέργεια, το εμπόριο και ειδικότερα στο θέμα της ασφάλειας.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι σε συνέχεια της τριμερούς Ελλάδας, Ιορδανίας, Κύπρου που έγινε στο Αμμάν πριν από λίγες μέρες ότι θα γίνει πενταμερής συνάντηση Ελλάδας, Ιορδανίας, Αιγύπτου, Ιράκ και Κύπρου, στην Κύπρο πριν το Καλοκαίρι».
Νωρίτερα και αμέσως μετά από την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, ο Πρόεδρος του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου είχε αναφέρει ότι στην αντιπροσωπεία εκπροσωπούνται όλες οι κατηγορίες Βουλευτών, πλειοψηφία, μειοψηφία, η αντιπολίτευση, η Κυβέρνηση, οι γυναίκες, η νεολαία, οι Χριστιανοί της χώρας που συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο, «ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να πουν τις σκέψεις τους, τις απόψεις τους και να ακούσουν επίσης τις δικές σας».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στην Αίγυπτο σημείωσε ότι «ναι, διανύουμε μια σημαντική περίοδο για τη χώρα μας όπου αφότου έχουμε ετοιμάσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, γίνονται τώρα τα δημοψηφίσματα για την έγκρισή τους από τον αιγυπτιακό λαό».
Αναφερόμενος στην επίσκεψη αυτή την εβδομάδα της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Αλεξάνδρεια είπε ότι θα διαπιστώσουν τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των δύο λαών.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε ότι έγινε μια ανταλλαγή απόψεων, η οποία θα συνεχιστεί «και με τις συναντήσεις των επόμενων ημερών, με συγκεκριμένα αποτελέσματα». Αυτό, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης, «και μας χαροποιεί και μας κάνει να έχουμε το δικαίωμα να ελπίζουμε σε ένα πολύ καλύτερο μέλλον σχέσεων».
Η κυπριακή αντιπροσωπία αποτελείται από τους Βουλευτές, Γιώργο Λουκαΐδη, Ανδρέα Κυπριανού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Κωστή Ευσταθίου. Την αντιπροσωπία συνοδεύουν ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής, Σωκράτης Σωκράτους, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων, Εύη Σταυρή – Χατζηγιάννη και η Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων, Έλενα Περσιάνη. Στην αποστολή συμμετέχει επίσης ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), Μιχάλης Μιχαήλ.
Αύριο, Δευτέρα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του ο Πρόεδρος της Βουλής και η αντιπροσωπεία θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Στρατηγό Abdel Fattah Al Sisi και από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Mostafa Madbouly.
Θα έχουν επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Sameh Shoukry, τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla, την Υπουργό Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας, Sahar Nasr, καθώς και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Αιγύπτου-Κύπρου στην Αιγυπτιακή Βουλή, Karim Darwish.
Ο Πρόεδρος της Βουλής και η αντιπροσωπεία θα μεταβούν επίσης στην Αλεξάνδρεια, όπου θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Κυβερνήτη της πόλης Abd El Aziz Konsowa, καθώς και με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄.







NEWS