Bloomberg: Το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία θα κοστίσει 3 τρισ. δολ. στην Ευρώπη

by Expertnews.gr

Σύμφωνα με το Bloomberg τα 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι το ποσό που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για την ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία την επόμενη δεκαετία,.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι το βάρος της διατήρησης της ειρήνης στη μεταπολεμική Ουκρανία πιθανότατα θα πέσει στην Ευρώπη. Το Bloomberg Economics υπολογίζει ότι η προστασία της Ουκρανίας και η επέκταση των δικών τους στρατευμάτων θα μπορούσε να κοστίσει στις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να στέλνει σαφή μηνύματα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβουν, εάν θέλουν να διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία.

Η ανασυγκρότηση του στρατού της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 175 δις. δολάρια σε διάστημα 10 ετών, ανάλογα με την κατάσταση που θα είναι οι δυνάμεις της όταν επιτευχθεί μια συμφωνία ειρήνης με το ποια έκταση θα χρειάζεται να υπερασπιστεί.

Μια ειρηνευτική δύναμη 40.000 ανδρών θα κόστιζε περίπου 30 δισ. δολάρια για το ίδιο χρονικό διάστημα, αν και ο Ζελένσκι λέει ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα στρατεύματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αναμένεται να διατεθεί για την ενίσχυση του στρατού των μελών της ΕΕ και την ώθηση του αμυντικού προϋπολογισμού προς το 3,5% περίπου του ΑΕΠ. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορούσε να διατεθεί για αποθέματα πυροβολικού, αεράμυνες και πυραυλικά συστήματα. Θα ενίσχυε τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, προετοιμάζοντας τις δυνάμεις της ΕΕ για γρήγορη ανάπτυξη.

Αν οι τεράστιες αυτές δαπάνες χρηματοδοτηθούν με έκδοση χρέους, θα αυξάνονταν κατά επιπλέον 2,7 τρισ. δολάρια οι δανειακές ανάγκες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ κατά την επόμενη δεκαετία.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα του άρεσε να επιστρέψει η Ρωσία στην G7, την ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, λέγοντας ότι ήταν λάθος η εκδίωξή της.

Η Ρωσία ήταν μέλος της ομάδας G7 (πού τότε την αποκαλούσαν G8) μέχρι που εκδιώχθηκε με αφορμή την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, το 2014.

«Θα μου άρεσε να επιστρέψουν. Νομίζω ότι ήταν λάθος που τους πετάξαμε έξω. Κοιτάξτε, το θέμα δεν είναι αν σου αρέσει ή δεν σου αρέσει η Ρωσία. Ήταν η G8», είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, αφού υπέγραψε το διάταγμα για την επιβολή αμοιβαίων δασμών σε όλες τις χώρες.

«Είπα, τι κάνετε; Εσείς εκεί, όλο συζητάτε για τη Ρωσία και (οι Ρώσοι) θα έπρεπε να κάθονται στο τραπέζι. Νομίζω ότι ο Πούτιν θα ήθελε να επιστρέψει», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια αντίδραση στα σχόλια του Τραμπ από τον Καναδά, τη χώρα που προεδρεύει της G7 αυτή τη χρονιά.

NEWS