Σοφία Ζαχαράκη : ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε αυτό το debate

by Expertnews.gr

Η Εκπροσώπος Τύπου
της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σοφίας Ζαχαράκη στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Για την Ελλάδα» και τον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο.

 

Για την ακύρωση του debate

  • Σίγουρα αυτός που φταίει είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, διότι προσπάθησε με προσχηματικούς λόγους να αποφύγει τελικά αυτή την κουβέντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Θέλω να εξηγήσω γιατί το λέω αυτό: όταν ξεκίνησε η συζήτηση στη διακομματική, η ΝΔ  πήγε με μια ολοκληρωμένη πρόταση με θεματικές ενότητες για ζητήματα τα οποία αφορούν τους Έλληνες, για την οικονομία, την ανάπτυξη, τις νέες δουλειές. Eπίσης, προτείναμε να μιλήσουμε για την ασφάλεια, ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τον κάθε Έλληνα, τη δικαιοσύνη, την παιδεία, την υγεία. Κάτι που θα ήθελαν να ακούσουν οι Έλληνες στον δρόμο για την 7η Ιουλίου, για τις εθνικές εκλογές. Έκτοτε ενημερωθήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούσε να γίνει το debate την 1 Ιουλίου. Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε αυτήν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού δεν μπορούσε να γίνει 1 Ιουλίου, λόγω της Συνόδου Κορυφής την προηγούμενη μέρα, αντιπροτείναμε την 27η και την 28η Ιουνίου. Ήμασταν ευέλικτοι, θέλαμε να γίνει αυτή η συζήτηση. Πήγε λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Ηλιόπουλου στην διακομματική και είπε να επανέλθει τελικά η αρχική ημερομηνία, η 1η Ιουλίου. Εμείς συμφωνήσαμε με την 1η Ιουλίου. Δεν μπόρεσαν, όμως, τα άλλα κόμματα.
  • Το ναυάγιο με το debate αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ Διότι το πισωγύρισμα αυτό -«δεν θέλω 1η Ιουλίου, ας ψάξουμε άλλη ημερομηνία, τελικά θέλω 1η Ιουλίου»- μέσα σε μια πολύ πυκνή προεκλογική περίοδο που όλα τα κόμματα κάνουν τον προγραμματισμό τους, τελικά έφερε σε αυτό το αδιέξοδο. Γιατί δεν ήθελε μάλλον τον διάλογο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Προσπάθησε, λοιπόν, να το αποφύγει, ενώ κάναμε όλοι τις διευθετήσεις μας με τις περιοδείες μας, με τις ομιλίες. Απεδείχθη, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε αυτό το debate. Και απεδείχθει σήμερα με αυτό το πισωγύρισμα.
  • Ο κ. Τσίπρας έλεγε από  το 2009, ότι μια διμερής αντιπαράθεση είναι περιφρόνηση προς τον Έλληνα πολίτη και τη Δημοκρατία. Τι άλλαξε αναρωτιέμαι από τότε; Και εμείς είπαμε ναι στο διάλογο και την αντιπαράθεση επιχειρημάτων, επί των καυτών ζητημάτων που θέλει ο Έλληνας πολίτης να ακούσει, έτσι ώστε να πάει πλήρως ενημερωμένος στην κάλπη. Βέβαια είχαν την ευκαιρία οι πολίτες και από τη βουλή να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Πρέπει να έγιναν περίπου 41 συζητήσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο στις οποίες οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν επί των ζητημάτων ημερησίας διατάξεως, ή κάποια έκτακτα ζητήματα.
Για τον διχαστικό λόγο του κ. Τσίπρα
  • Επειδή μου δώσατε μια καλή ευκαιρία, επιτρέψτε μου να τοποθετηθώ για κάτι άλλο που έχει πει ο κ. Τσίπρας. Είπε κάτι το οποίο για μένα ήταν απαράδεκτο, ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μυρίζει αίμα. Είναι ενδεικτική της τοξικότητας, του διχαστικού λόγου και της διαίρεσης που προσπάθησε να καλλιεργήσει. Έτσι ήρθε στην εξουσία, στην καρέκλα της εξουσίας. Οι Έλληνες πολίτες γύρισαν την πλάτη σε όλον αυτόν τον διχασμό και την τοξικότητα. Οι Έλληνες πολίτες είπαν επίσημα, την 26η Μαΐου ότι αφήνουν πίσω τον κ. Τσίπρα και τη διχαστική λογική του.
  • Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να διακρίνονται και από  δημοκρατικό ήθος. Τέτοιες φράσεις δεν νομίζω ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται στο δημόσιο διάλογο, αν θέλουμε να έχει και έναν παιδευτικό ρόλο η παρουσία μας στη δημόσια ζωή. Ότι «μυρίζει αίμα» ένα πρόγραμμα το οποίο επιδοκίμασε ο έλληνας πολίτης είναι προσβλητικό πρώτ΄ απ’ όλα σε αυτόν που το ψήφισε την 26η Μαΐου. Ψήφισε και ένα οικονομικό πρόγραμμα, ψήφισε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση φορολογίας, γι΄ αυτό, δηλαδή, το οποίο συνειδητά έκανε ο κ. Τσίπρας επί τεσσεράμισι χρόνια, υπερφορολόγηση, αύξηση εισφορών και τελικά πραγματικά, μια επίθεση στη μεσαία τάξη, την οποία τελικά πλήρωσε στις κάλπες.
Για τα fake news του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ
  • Υπάρχει μια διαρκής επιχείρηση διαστρέβλωσης των θέσεων της ΝΔ. Μία επιχείρηση παραπληροφόρησης και δημαγωγίας. Επαναλαμβάνω ότι ο κ. Τσίπρας πήρε την πρώτη του απάντηση την 26 Μαΐου. Εμείς κάναμε και μια πολύ μεγάλη εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματός μας προχθές, καταγράψαμε το τελικό αποτέλεσμα μιας προσπάθειας την οποία καταβάλουμε τα τελευταία 3 χρόνια, μέσα από 7 προσυνέδρια, δύο συνδιασκέψεις, ομάδες εργασίας. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν δώσει χρόνο, ενέργεια, τη ζωή τους για να συντάξουν τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Για τις 120 δόσεις
  • Θέλουμε να βελτιώσουμε αυτή την πρόταση. Το έχουμε πει από το ‘16, όταν βλέπαμε ότι το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται. Έχω μπροστά μου τα στοιχεία, να δείτε που ήταν το ‘14 και που έφτασε το ‘19. Δυστυχώς, άνθρωποι οι οποίοι χρωστούσαν 85 δισ. σε ασφαλιστικά ταμεία και σε εφορία, έφτασαν να χρωστούν 140 δισ. τον Μάρτιο του ‘19. Πρέπει ή δεν πρέπει να δώσουμε συγκεκριμένες και διευρυμένες λύσεις σε αυτούς τους ανθρώπους;  Για ποιες 120 δόσεις λένε, όταν για τις εταιρείες το ανώτατο 36. Εμείς λοιπόν λέμε πραγματικές 120 δόσεις και για τις εταιρείες, λέμε κανένα κριτήριο υπαγωγής σε ποσά μέχρι 20.000 ευρώ. Λέμε λοιπόν καλύτερη την πρόταση για τις 120 δόσεις και δεν λέμε αυτό που ίσως θα ήθελε να λέμε ο κ. Τσίπρας ο οποίος παραπληροφορεί τους πολίτες.
Για το αν «ράβουν κάποιοι κοστούμια»
  • ο Κ. Μητσοτάκης έχει πει ξεκάθαρα «Φοράμε φόρμα εργασίας». Την έχουμε φορέσει, γυρίζουμε όλη την Ελλάδα. Και το σημαντικότερο που έχουμε να κάνουμε όλοι, το λέω σε όλα τα στελέχη μας, σε όλους μας τους φίλους, είναι να επικοινωνούμε τις προτάσεις μας, το πρόγραμμά μας, όλα είναι αναρτημένα, όλα είναι ανακοινωμένα. Άλλες συμπεριφορές δεν χωρούν σε ένα κόμμα το οποίο απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες.
NEWS