0 ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

by Expertnews.gr

Τη σημασία που έχουν ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και το παιδευτικό έργο που τελικά επιτελούν ως προς την κοινωνία γενικότερα, τόνισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Αν. Τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, σε εκδήλωση – στρογγυλή τράπεζα που οργανώθηκε για αυτό το θέμα από το Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία του EPLO και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου. Ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές που θα έπρεπε να ακολουθεί η νέα ποινική διαδικασία, δηλαδή στην ανάγκη – όπως επισήμανε – να είμαστε πραγματικά αυστηροί στα πραγματικά αυστηρά αδικήματα και πραγματικά επιεικείς στα πραγματικά λιγότερο σοβαρά αδικήματα και διατύπωσε τον προβληματισμό του αν πραγματικά κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με τις νέες ρυθμίσεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο δημόσιο διάλογο. Επίσης έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι στους νέους κώδικες δεν προβλέπεται πια και ο θεσμός της μετατροπής – γεγονός που ο ίδιος το θεωρεί αρκετά προβληματικό.
Ως προς το δικονομικό ποινικό δίκαιο και τις νέες ρυθμίσεις, ο αν. τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, τόνισε πως κατευθυντήρια αρχή πρέπει να είναι η στάθμιση ανάμεσα στη νομιμότητα και στη σκοπιμότητα, στο επίπεδο της δίωξης και της προδικασίας, και ανάμεσα στην απλούστευση και την ανάγκη να διωχθεί αποτελεσματικά το βαρύ έγκλημα.
Επισήμανε τον κίνδυνο να μείνουν ανενεργές οι σχετικές διατάξεις λόγω των ελλείψεων στην Δικαιοσύνη, αναφέροντας ως παραδείγματα την υποστελέχωση, τα λιγοστά κονδύλια, την έλλειψη υλικοτεχνικών και κτιριακών υποδομών κτλ.
Τέλος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σχετικά με το Ποινικό Μητρώο, στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει καθιερώσει το λεγόμενο δικαίωμα στη λήθη, ειδικά για νεαρούς πλημμεληματίες. Γεγονός που – όπως ανέφερε – δεν ταιριάζει σε μια σύγχρονη κοινωνία και οικονομία που θέλει να δίνει ευκαιρίες ακόμη και σε αυτούς που έκαναν ένα μικρό λάθος στη ζωή τους.
Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο Σπυρίδων Φλογαίτης, Διευθυντής του EPLO και ο Νικόλαος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, ενώ μίλησαν οι: Χρίστος Μυλωνόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Δικηγόρος Ποινικολόγος, Πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Βασίλειος Μαρκής, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ. Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Νικόλαος Παντελής, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου. Συντονιστής ήταν ο κ. Τέντες, Επίτιμος Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, διατ. Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς.


NEWS