Το Σάββατο η κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη νέα Συμφωνί

by Expertnews.gr

Η κατάσταση θα γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη» στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει το Σάββατο και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Πέμπτης.

«Σε αυτή την περίπτωση, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη», επισήμανε ο Γιούνκερ σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πράσινο  φως από τους 27 στην in extremis συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύονταν οι δύο πλευρές ως την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να εξασφαλίσει την έγκριση της από το κοινοβούλιο της χώρας του.

Η αβεβαιότητα παραμένει καθώς το ενωτικό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, σύμμαχος-κλειδί των Συντηρητικών του Τζόνσον με 10 μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεχίζει να αρνείται να υποστηρίξει τη νέα συμφωνία για το «διαζύγιο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Η.Β. Τζέρεμι Κόρμπιν, παρότρυνε τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου να «απορρίψουν» τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες.

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συνεδριάσουν εκτάκτως το Σάββατο. Ωστόσο οι θέσεις που εξέφρασαν το DUP και οι Εργατικοί καθιστά απίθανη την έγκριση του κειμένου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. την 31η Οκτωβρίου. «Εάν υποβληθεί αίτημα αναβολής [της ημερομηνίας του Brexit] θα διαβουλευθώ με τα κράτη μέλη για το πώς θα αντιδράσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η εξεύρεση συμφωνίας «σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάποια παράταση» της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Το αίτημα νέας αναβολής, εάν θεωρηθεί απαιτηθεί τέτοια, θα πρέπει να υποβληθεί από τον Τζόνσον, που όμως έχει πει επανειλημμένα ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. την 31η Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει.

Την ίδια ώρα,  ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε επανειλημμένα απορρίψει ως «λίγη» τη συμφωνία της Τερέζα Μέι με τους 27 της Ε.Ε., υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι κρατάει τόσο δεμένη τη βρετανική οικονομία στο κοινοτικό άρμα, ώστε να μην της δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της. Είναι λοιπόν καλύτερο το δικό του deal για το βρετανικό ΑΕΠ; 

Προς το παρόν αναλυτές διαφωνούν. Οι Νταν Χάνσον και Τζέιμι Ρας του Bloomberg Economic σε ανάλυσή τους καταλήγουν ότι η συμφωνία του Τζόνσον αν και είναι σίγουρα καλύτερη από το no deal χάνει στη σύγκριση με εκείνη της Μέι. Συγκεκριμένα διαπιστώνουν ότι μεσοπρόθεσμα θα δίνει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης λίγο κάτω του 1,5%. Οι ρυθμοί θα ήταν 1,6% εάν η Βρετανία παρέμενε στην τελωνειακή ένωση (αλλά όχι στην εσωτερική αγορά) της Ε.Ε. και 1,7% στη βάση των όσων είχε συμφωνήσει η Μέι. Η παραμονή στην Ένωση θα χάριζε στο νησί μέσους ρυθμούς ανάπτυξης 1,9%. 

«Μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη θα είναι πολύ βραδύτερη σε σύγκριση με την παραμονή στην Ε.Ε., αλλά και πιο αδύναμη σε σχέση με τις ρυθμίσεις, που είχε διαπραγματευτεί η Μέι» σχολιάζουν στην ανάλυσή τους. «Μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ενιαία εσωτερική αγορά» διαμηνύουν. 

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics η συμφωνία του Τζόνσον απομακρύνει πια τον κίνδυνο του no deal. Ακόμη και εάν δεν περάσει το Σάββατο από τη Βουλή, ο Τζόνσον θα έχει την ευκαιρία να την «ξαναπουλήσει» ύστερα από εκλογές στα τέλη του έτους ή τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Υπέρ του να δοθεί ο λόγος στους πολίτες τάσσονται με άρθρο γνώμης οι Financial Times. O αρθογράφος Μάρτιν Γουλφ μάλιστα σχολιάζει πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός αφήνει την οικονομία πιο ευάλωτη και την χώρα με πιο αδύναμη φωνή στην παγκόσμια οικονομική- εμπορική σκηνή. 

 

NEWS