Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 145.542, με τους θανάτους να ανέρχονται σε 2.616

by Expertnews.gr

Πριν δύο εβδομάδες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ, αν και είχε ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, συνέχιζε να δηλώνει ότι σύντομα η οικονομία θα λειτουργήσει, ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να τερματιστούν στις 12 Απριλίου και ότι κάθε χρόνο στην Αμερική πεθαίνουν από τη γρίπη 50.000.

Την Κυριακή, ανακοινώνοντας την επέκταση της ισχύος των μέτρων για ακόμη ένα μήνα, μέχρι της 30 Απριλίου, ο τόνος του ήταν σίγουρα διαφορετικός, αφού βλέποντας την επιδημία να επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς στις ΗΠΑ, μίλησε για επιτυχία των μέτρων, αν οι θάνατοι κρατηθούν στο επίπεδο των 100 – 200.000 χιλιάδων. Η προσδοκία είναι πως σε δύο εβδομάδες η διάδοση του ιού θα χτυπήσει το ζενίθ και μετά θα αρχίσει η πτωτική πορεία, όμως υπάρχουν και εκτιμήσεις πως ίσως αυτό συμβεί μέσα στο Μάιο.

Η ανανέωση των μέτρων, σίγουρα ανακούφισε τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Επιδημιών, Δρα. Αντονι Φάουτσι και τους ιατρούς που συμμετέχουν στην Ομάδα Δράσης του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό. Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο δίκτυο ABC ο δρ. Φάουτσι είπε στον Τζορτζ Στεφανόπουλο πως και με την επέκταση των μέτρων θα χαθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι. Το πόσοι, θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των μέτρων, είπε ο κορυφαίος επιστήμονας και συνεργάτης πέντε Αμερικανών προέδρων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως χρειαστούν ακόμη σκληρότερα μέτρα.

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 145.542, με τους θανάτους να ανέρχονται σε 2.616. Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης τα κρούσματα έφθασαν στις 60.679 και οι θάνατοι στους 1.063, όμως η μείωση του ποσοστού από το 50- 60% στο 40% δείχνει την επέκταση της επιδημίας σε ολόκληρη της χώρα. Ήδη, ο Δρ. Φλαουτσι προειδοποίησε για το Μίσιγκαν, τη Λουιζιάνα, τη Φλόριδα και την Καλιφόρνια. Στο δήμο Νέας Υόρκης τα κρούσματα ανέρχονταν σε 36.221 και οι θάνατοι σε 1.226 κι όπως προειδοποίησε ο Δήμαρχος Μπιλ Ντι Μπλάζιο, για να ανταποκριθούν τα νοσοκομεία της πόλης θα πρέπει να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα σε κλίνες.

Νωρίτερα σήμερα έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης το πλωτό νοσοκομείο Comfort δυναμικότητας 1.000 κλινών, που θα χρησιμοποιείται από αύριο για ασθενείς που δεν έχουν κορωνοϊό. Από την Τρίτη θα μπορεί να χρησιμοποιείται και το πρώτο νοσοκομείο εκστρατείας στο συνεδριακό κέντρο Τζάβιτς του Μανχάταν, δυναμικότητας περίπου χιλίων κλινών, οι οποίες σύντομα θα αυξηθούν σε 2.500, ενώ στην πολιτεία προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες για να παραδοθούν ακόμη 4.000 νοσοκομειακές κλίνες.

Γιατροί περιγράφουν ως δραματικές τις συνθήκες στα νοσοκομεία και τις ελλείψεις σε προστατευτικές μάσκες, εξ αιτίας των οποίων αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν κολλήσει την ασθένεια. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι πως δεν θα μπαίνουν σε αναπνευστήρα ασθενείς άνω των 80 ετών, ή άτομα στα τελευταία στάδια ανίατης ασθένειας, για τα οποία θα προσφέρεται μόνο παρηγορητική θεραπεία. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) έδωσε το βράδυ της Κυριακής την άδεια για χρήση των φαρμάκων Υδροχλωροκίνης και Χλωροκίνης.NEWS