“Ανησυχητικές” χαρακτήρισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τις συνέπειες που μπορεί να έχει το σχέδιο της Τουρκίας

by Expertnews.gr

“Ανησυχητικές” χαρακτήρισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τις συνέπειες που μπορεί να έχει το σχέδιο της Τουρκίας να αναπτύξει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να αποφύγει μια κατάσταση κατά την οποία οι σύμμαχοι θα επιβάλουν κυρώσεις οι μεν στους δε.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε επίσης νωρίτερα ο Στόλτενμπεργκ, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει σε ό,τι αφορά την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται από την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, που επικαλείται έναν στρατιωτικό ακόλουθο, περίπου 100 Τούρκοι στρατιωτικοί θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται στη χρήση των συστημάτων S-400 στα τέλη Μαΐου. Η εκπαίδευση θα γίνει σε μια ρωσική βάση και θα κρατήσει περίπου πέντε μήνες. Μια συστοιχία των πυραύλων αναμένεται να παραδοθεί στην Τουρκία εντός του 2019.
Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι μια ομάδα Κινέζων στρατιωτικών ξεκίνησε μια παρόμοια εκπαίδευση στα μέσα Μαρτίου. “Η ταυτόχρονη εκπαίδευση Κινέζων και Τούρκων είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας”, τόνισε εμφατικά.
Η ρωσική, κρατική εταιρεία εξοπλισμών Rosoboronexport απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Tass.

«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαδικασία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και να μας στηρίξει για να αποτραπεί η ένταση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. «Μπορεί η χώρα μας σε κάποια πεδία να έχει διαφορετική άποψη. Αλλά η προτεραιότητα αυτής της συμμαχίας να αγωνίζεται με συνέπεια μαζί έναντι της κοινής απειλής αποτελεί όρο. Τα μεγαλύτερα προσκόμματα που υπάρχουν εδώ θα δώσουν το μεγαλύτερο πλήγμα στη συμμαχία μας, στο κύρος της συμμαχίας», συμπλήρωσε.
Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία απορρίπτει τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία της για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 σημαίνει πως η Άγκυρα ψάχνει για εναλλακτικές στις διεθνείς σχέσεις της. Οι σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τουρκία με διάφορες χώρες στην περιοχή δεν είναι εναλλακτικές αλλά συμπληρωματικές, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθεια αναζωπύρωσης της συζήτησης για τους S400. Για να μπορεί κάποιος να κάνει εικασίες για τους ελιγμούς μας θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η ιστορία και η γεωγραφική μας θέση. Δίνουμε σημασία στο να είναι λίμνη ειρήνης η Μεσόγειος την οποία βλέπουμε ως λίκνο του πολιτισμού. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί και να προσπαθούμε να αναπτύσσουμε νέες ιδέες».

NEWS