ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΑΦΗΣ Η ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ

by Expertnews.gr

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σχετικά με την ΚΥΑ για τα μέτρα ελέγχου στην αγορά του γάλακτος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«´Ωδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν»: Ελλιπής, προβληματική και ασαφής η ΚΥΑ για τους ελέγχους στο γάλα.
«Μετά τις συνεχείς πιέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάγκη επιβολής τάξης στο πάρτυ των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος, και ύστερα από τη χθεσινή διαμαρτυρία μας στη Βουλή για το «κρυφτούλι» της Κυβέρνησης από τη συζήτηση για το μείζον αυτό θέμα, εδέησε σήμερα η Κυβέρνηση να εκδώσει επιτέλους την πολυδιαφισμένη ΚΥΑ για τα “Μέτρα ελέγχου της αγοράς του γάλακτος”.
Μετά από 6 μήνες εγκληματικής καθυστέρησης που ρήμαξαν την αιγοπροβατοτροφία, η ΚΥΑ αφενός έρχεται καθυστερημένα, στη λήξη της γαλακτικής περιόδου, αφετέρου είναι προβληματική και ελλιπής, αφού αγνοεί τα μείζονα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο και αποτελούσαν υψίστης σημασίας αιτήματα των κτηνοτρόφων κατά τη διαβούλευση.
Αναφέρουμε ενδεικτικά:
1. Δεν αναφέρεται πουθενά πώς και πότε θα δημιουργηθούν οι αναφερόμενες “στελεχωμένες υπηρεσίες στα σημεία εισόδου της χώρας”, του άρθρου 5 της εν λόγω ΚΥΑ, δεδομένου ότι δεν υφίστανται.
2. Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να απαγορεύει την ύπαρξη εξοπλισμού υπερδιήθησης στα εργοστάσια παραγωγής Φέτας ΠΟΠ, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για συνέχιση των παρατυπιών.
3. Πουθενά στις κυρώσεις δεν προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας για “ευρήματα που επιφέρουν διοικητικές κυρώσεις”.
4. Νοείται επιτόπιος έλεγχος με προειδοποίηση; Και πότε η προειδοποίηση είναι απαραίτητη και πλήρως δικαιολογημένη;
5. Δεν υπάρχει καμία διάταξη για τον έλεγχο της Φέτας ως τελικού προϊόντος στην εστίαση, όπου και διαπιστώνονται νοθείες με λευκά τυριά, κατώτερης ποιότητας.
6. Δεν υπάρχει καμία διάταξη για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτων πρακτικών προς τους κτηνοτρόφους, όπως αυτές που προβλέπει η πρόσφατη κοινοτική οδηγία.
Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και για την τύχη των προστίμων στις 24 γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που όλο το 2017 δεν δήλωσαν ούτε ένα κιλό γάλα…»
NEWS