Ο Πάπας Φραγκίσκος στη Βουλγαρία

by Expertnews.gr

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την ανισότητα του πλούτου και τη χαμηλή γεννητικότητα η οποία, όπως είπε, έχει δημιουργήσει ένα «παραπέτασμα πάγου» ανάμεσα στα πλουσιότερα και τα φτωχότερα κράτη της Ευρώπης και τροφοδοτεί τη μετανάστευση.
Ο Φραγκίσκος έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια διήμερης επίσκεψης στη Βουλγαρία, της πρώτης επίσκεψής του στη χώρα αυτή και της πρώτης ενός προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τα τελευταία 17 χρόνια. Ο πάπας, που συναντήθηκε επίσης με ηγέτες της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μεταβαίνει στη Βόρεια Μακεδονία την Τρίτη.
Παραλλάσσοντας μια διάσημη φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ για ένα «σιδηρούν παραπέτασμα» πάνω από μια διαιρεμένη Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Φραγκίσκος είπε πως νέες διαιρέσεις σπαράζουν την ήπειρο 30 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού.
«Η Βουλγαρία, όπως τόσες άλλες χώρες της Ευρώπης, πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό που μπορεί κάλλιστα να αποκληθεί ένας νέος χειμώνας: τον δημογραφικό χειμώνα που κατέβηκε σαν ένα παραπέτασμα πάγου σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, συνέπεια της εξασθενημένης εμπιστοσύνης στο μέλλον», είπε σε μια ομιλία στο προεδρικό μέγαρο στη Σόφια.
Η Βουλγαρία, που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007, παραμένει το φτωχότερο μέλος της. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Βούλγαροι έχουν φύγει από τη χώρα μετά την πτώση του κομμουνισμού αναζητώντας καλύτερες δουλειές και επίπεδα διαβίωσης στη δυτική Ευρώπη, αφήνοντας έναν πληθυσμό που ανέρχεται σήμερα σε περίπου επτά εκατομμύρια.
Ο Φραγκίσκος κάλεσε τη Βουλγαρία να «αγωνιστεί για να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι νέοι άνθρωποι να επενδύσουν τη νεανική ενέργειά τους και να σχεδιάσουν το μέλλον τους, ως άτομα και ως οικογένειες, γνωρίζοντας πως στην πατρίδα τους μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή».
Ένας σκοπός του τριήμερου ταξιδιού του πάπα είναι να βελτιώσει τις σχέσεις με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στο πλαίσιο της προσπάθειας του Βατικανού για μια ένωση του Ανατολικού και του Δυτικού τμήματος της χριστιανοσύνης που χωρίστηκε με το Σχίσμα του 1054.
Η βουλγαρική ορθόδοξη κοινότητα είναι μια από τις πιο σκληροπυρηνικές στις σχέσεις της με το Βατικανό και η μοναδική που μποϊκόταρε τις πρόσφατες συναντήσεις του επίσημου διαλόγου Ορθοδόξων και Καθολικών.
Στο μεταξύ, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, κατά την άφιξή του στη Σόφια ο πάπας Φραγκίσκος έτυχε μιας προσωπικής και… γαστριμαργικής υποδοχής με τη μορφή ενός τεράστιου δοχείου γιαουρτιού — που συνδέεται με τις παιδικές του αναμνήσεις.
«Αυτό είναι το γιαούρτι της γιαγιάς σας», είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, προσφέροντας στον Φραγκίσκο, που είχε μόλις κατεβεί τη σκάλα του αεροσκάφους, ένα μεγάλο κιούπι.
Ο ποντίφικας ευχαρίστησε για το δώρο, χωρίς ωστόσο να το δοκιμάσει, τουλάχιστον όχι δημόσια.
«Η πρώτη φορά που άκουσα τη λέξη γιαούρτι, ήταν από τη γιαγιά μου, πριν από πολλά πολλά χρόνια», απάντησε ο πάπας, σημειώνοντας με ευχαρίστηση ότι ο ηγέτης «γνώριζε την ιστορία (του)».
Ο Βούλγαρος πρεσβευτής στο Βατικανό, Κίριλ Τοπάλοφ, επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, ότι όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον πάπα, ο τελευταίος του είπε: «Μεγάλωσα με το βουλγάρικο γιαούρτι. Όταν ήμουν δύο χρονών, η γιαγιά μου μού έδινε βουλγάρικο γιαούρτι».
Το «κισέλο μιλάκο» (kiselo milako ή kiselo mlyako) όπως λέγεται το γιαούρτι αυτό που έλκει την καταγωγή του από τη νότια Βουλγαρία, είναι η υπερηφάνεια της χώρας που αρέσκεται να παρουσιάζει τον εαυτό της ως «πατρίδα του γιαουρτιού».
Ο Αργεντινός Χόρχε Μπεργκόλιο, εγγονός Ιταλών μεταναστών, αναφέρεται συχνά στην κυρίαρχη επίδραση που είχε πάνω του η γιαγιά του Ρόζα, μια γυναίκα με απλή πίστη από το Πεδεμόντιο που έφθασε στην Αργεντινή μαζί με τον σύζυγο και τον γιο της. Η γιαγιά του τού μιλούσε σε ιταλική διάλεκτο, τον έκανε να αγαπήσει την όπερα αλλά και την πνευματική ζω
NEWS